عراقچی، مکانیسم ماشه و دعوی ساخت سلاح هسته‌ای

وزیر خارجه حکومت ایران درباره «شرایط بحرانی» یک سال باقی‌مانده تا پایان برجام و احتمال فعال‌سازی مکانیسم ماشه از سوی اروپا هشدار داد.

در همین حال، تعدادی از نمایندگان مجلس حکومت ایران پیشنهاد کرده‌اند که حکومت ایران باید به سمت تولید سلاح هسته‌ای برود.

عباس عراقچی، وزیر خارجه حکومت ایران، شامگاه شنبه ۲۶ آبان در یک برنامه تلویزیونی اظهار داشت که زمان زیادی برای دیپلماسی و مذاکرات هسته‌ای باقی نمانده است.

او این فرصت را «بسیار محدود» توصیف کرد. به گفته او، برجام در مهر سال آینده به پایان می‌رسد و اگر مذاکرات جدیدی برای توافق صورت نگیرد، «شرایط بحرانی» ایجاد خواهد شد.

قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بر توافق برجام تأکید دارد، در تاریخ ۲۶ مهر ۱۴۰۴ به پایان می‌رسد.

این قطعنامه محدودیت‌های هسته‌ای اعمال‌شده بر حکومت ایران را لغو می‌کند.

عباس عراقچی هشدار داد که اگر طی این یک سال توافق جدیدی حاصل نشود، «ممکن است کشورهای اروپایی مکانیسم ماشه را فعال کنند.»

مکانیسم ماشه، که گاهی «اسنپ‌بک» نیز نامیده می‌شود، به بازگشت فوری تحریم‌های شورای امنیت در صورت تخطی حکومت ایران از تعهدات هسته‌ای خود منجر می‌شود.

نگرانی عباس عراقچی از فعال‌سازی مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی بسیار برجسته است.

او هشدار داد که با فعال‌شدن مکانیسم ماشه، تحریم‌های سخت‌گیرانه‌ای بازخواهد گشت و سایه جنگ بار دیگر بر فراز حکومت ایران خواهد افتاد.

تهدید متقابل عراقچی نشانه قدرت یا ضعف؟

این اظهارات در آستانه نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بیان شده است.

نشست مذکور قرار است روز چهارشنبه ۳۰ آبان برگزار شود.

گزارش‌ها حاکی از آن است که قدرت‌های اروپایی در تلاش برای صدور قطعنامه‌ای علیه حکومت ایران هستند.

عباس عراقچی در واکنش به این اقدامات تهدید کرد که حکومت ایران به هر قطعنامه‌ای با «پاسخ متقابل» واکنش نشان خواهد داد.

امری که بیشتر نشانه ترس وی و حکومت ایران است.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارش‌های اخیر خود بارها از عدم همکاری حکومت ایران انتقاد کرده است.

همچنین این نهاد به سوالات بی‌پاسخ و فقدان شفافیت در برنامه هسته‌ای حکومت ایران اشاره کرده است.

طبق گزارش آژانس، حکومت ایران در حال غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۶۰ درصد است که به سطح مورد نیاز برای تولید سلاح هسته‌ای بسیار نزدیک است.

این تحولات در حالی رخ می‌دهد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، به‌تازگی به تهران سفر کرده است.

مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور حکومت ایران، در دیدار با گروسی بر «همکاری» و «رفع ابهامات» تأکید کرد.

اما وزارت خارجه آمریکا خواستار اقدامات عملی در این زمینه شد.

در همین حال، تعدادی از نمایندگان مجلس حکومت ایران خواستار تغییر در دکترین هسته‌ای شدند.

از جمله احمد نادری، نماینده مجلس، گفته است که حکومت ایران باید به سمت تولید سلاح هسته‌ای حرکت کند.

سیدمحمود نبویان، بهنام سعیدی، محمد منان رئیسی،  محمدرضا صباغیان نیز در این شمارند.

هراس از فعال‌سازی روند مکانیسم ماشه

نادری مدعی شد که این مسئله «خواست بسیاری از نخبگان و مردم» است.

او همچنین تأکید کرد که «تعادل منطقه‌ای به‌هم‌خورده» و راه‌حلی جز تغییر دکترین هسته‌ای باقی نمانده است.

۳۹ نماینده مجلس نیز در نامه‌ای به شورای عالی امنیت ملی، خواستار بازنگری در دکترین دفاعی و حرکت به سمت ساخت سلاح هسته‌ای شده‌اند.

احمد نادری درباره احتمال آزمایش اتمی گفت: «هیچ راهی جز این وجود ندارد و برای هر سناریویی آماده‌ایم.»

در هفته‌های اخیر، برخی از مقام‌های حکومت ایران نیز بارها از احتمال تغییر در برنامه هسته‌ای سخن گفته‌اند.

کمال خرازی، مشاور ارشد علی خامنه‌ای، نیز به این مسئله اشاره کرده و از «احتمال تغییر دکترین نظامی» صحبت کرده است.

اضطراب و نگرانی عباس عراقچی از فعال‌شدن مکانیسم ماشه و بازگشت تحریم‌های سخت‌گیرانه بسیار مشهود است.

او تأکید کرد که اگر این مکانیسم فعال شود، سایه جنگ و فشارهای بین‌المللی دوباره به حکومت ایران بازخواهد گشت.

استفاده مکرر از واژه مکانیسم ماشه در گفتار و هشدارهای او نشان از عمق نگرانی حکومت ایران دارد.

این وضعیت، شرایط را برای حکومت ایران پیچیده‌تر و آینده توافق هسته‌ای را نامشخص‌تر کرده است.

وزیر خارجه انگلستان چند روز پیش از احتمال استفاده از مکانیسم ماشه صحبت کرده و آب در خوابگه مورچگان ملایان ریخته است.

[مکانیسم ماشه در میانه بن بست همه جانبه]

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)