خانه‌دارشدن ۵۰۰ ساله در تهران

رسانه‌های حکومت ایران خبر داده‌اند خانه‌دارشدن شهروند ایرانی در تهران ۵۰۰ سال طول می‌کشد!!!

قیمت هر متر مسکن در تهران به طور قابل توجهی بیشتر از دستمزد یک کارگر است. برای خرید یک متر مربع مسکن در تهران، یک کارگر باید حدود هفت ماه دستمزد کامل خود را صرف کند.

این مشکل در محله‌های متوسط و ضعیف نیز وجود دارد. بد مسکنی در ایران به شدت افزایش یافته و به بالاترین سطح خود در دهه‌های اخیر رسیده است.

بر اساس داده‌های رسمی، از سال ۱۴۰۰ و شروع کار دولت رئیسی، روند کاهش قدرت خرید مسکن برای شهروندان آغاز شده است.

در دولت فعلی، که وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن را داده بود، اکنون تنها از خانه‌دار شدن ۷۰ هزار کارگر صحبت می‌شود. با این حال، این ادعا نیز محل شک و شبهه‌های زیادی دارد.

طرح‌های مسکن که در کشور اجرا شده‌اند، برای کارگران دست نیافتنی هستند، زیرا نیاز به آورده‌های سنگین دارند. قسط‌های ماهانه بیش از ۱۰ میلیون تومان، کارگران را از خرید مسکن بازداشته است.

[قیمت مسکن در دولت حزب‌اللهی رئیسی چند برابر شده است؟]

مرکز پژوهش‌های مجلس در گزارشی که در ۳۰ اردیبهشت سال جاری منتشر شده، به وضعیت وخیم مسکن در کشور پرداخته است.

این گزارش نشان می‌دهد که بیش از نیمی از خانوارهای ایرانی در شرایط بدمسکنی زندگی می‌کنند.

افزایش ۸۸۴ درصدی هر متر مربع مسکن و رویای خانه‌دارشدن خانواده‌‌ها

نرخ بدمسکنی از ۲۴ درصد در سال ۸۴ به ۵۵ درصد در سال ۱۴۰۰ افزایش یافته است. در ۳ سال اخیر نیز وضعیت به مراتب بدتر شده است. و نرخ بدمسکنی همچنان با شتاب در حال افزایش است.

قیمت هر متر مربع مسکن در تهران در آذرماه ۱۴۰۱ نسبت به ۵ سال قبل، افزایش ۸۴۴ درصدی داشته است، که یک رکورد تاریخی از افزایش قیمت مسکن در کشور محسوب می‌شود.

اما پس از این تاریخ نیز رکوردشکنی‌های تازه‌ای داشته است که دولت رئیسی همواره تمایلی به اعلام آمار رسمی آن نداشته است.

گزارش مجلس تأکید دارد که تورم بالا، بی‌ثباتی اقتصادی و کاهش درآمد سرانه، همراه با جهش قیمت مسکن و سیاست‌های نادرست دولت، دسترسی اقشار کم‌درآمد به مسکن را قطع کرده‌اند.

این مشکلات نشان می‌دهد که سیاست‌های دولت در زمینه ساخت مسکن شکست خورده است. طرح‌های مسکن امید و مسکن ملی نیز نتوانسته‌اند به خانه‌دار شدن دهک‌های پایین کمک کنند.

محاسبات بازپرداخت تسهیلات طرح نهضت ملی مسکن نشان می‌دهد که یک متقاضی باید ماهانه ۱۰ میلیون و ۸۰۳ هزار تومان قسط بپردازد.

اکنون زمان انتظار برای خانه‌دارشدن کارگران مزدبگیر به ۵۰۰ سال و حتی بالاتر رسیده است.

بازپرداخت وام در ۲۰ سال به حدود ۲ میلیارد و ۵۹۳ میلیون تومان می‌رسد، که سود این تسهیلات حدود ۱ میلیارد و ۸۹۳ میلیون تومان است.

کارگران عادی که حتی از پرداخت اجاره مسکن در شهرستان‌ها نیز عاجز هستند، چگونه می‌توانند ماهانه ۱۱ میلیون تومان قسط وام نهضت ملی مسکن را بپردازند؟

خانه‌دار‌شدن با قیمت هر متر مسکن ۸۶ میلیون تومانی چگونه؟

حتی کارگران متخصص که ماهانه ۱۸ میلیون تومان درآمد دارند نیز پس از پرداخت اجاره یک آپارتمان کوچک، مبلغ کمی برای هزینه‌های زندگی باقی می‌ماند. آنها نیز نمی‌توانند منتظر خانه‌دارشدن باشند.

گزارش‌ها نشان می‌دهند که قیمت مسکن در تیرماه امسال به طور متوسط ۸۶ میلیون تومان در هر متر مربع بوده است. این در حالی است که در برخی محله‌های تهران، قیمت‌ها بسیار بالاتر است.

به طور مثال، قیمت هر متر مربع در منطقه ۱ تهران بیش از ۱۳۰ میلیون تومان است. این شرایط نشان می‌دهد که قیمت مسکن در تهران بیش از هفت برابر حداقل دستمزد یک کارگر است.

در این شرایط، معضل بدمسکنی برای کارگران همچنان پابرجاست. این پدیده اجتماعی در سال‌های اخیر به اوج خود رسیده است.

کارگرانی که به امید زندگی بهتر به تهران آمده‌اند، مجبور به خوابیدن در پارک‌ها، خودروهای شخصی یا اتوبوس‌های اجاره‌ای شده‌اند. گزارش‌هایی از فروش جای خواب در پشت‌بام‌ها و مینی‌بوس‌ها نیز منتشر شده است.

این وضعیت نشان می‌دهد که دولت‌ها در تأمین مسکن برای طبقات پایین جامعه ناکام بوده‌اند.

اگر به جای «طرح‌های مسکن مهر و نهضت ملی مسکن»، از مدل‌های موفق جهانی برای تأمین مسکن استفاده می‌شد، شرایط بهتر بود.

اینگونه کارگران مجبور نبودند شب‌ها را در خودروهای شخصی یا پشت‌بام‌ها سپری کنند. اما حاکمیت ملایان هیچ گونه تلاشی برای همگامی با طرح‌های موفق جهانی و کمک به خانه‌دارشدن مردم ندارد.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)