کامبیز غفوری، روزنامهنگار و از اعضای سازمان حقوق بشر ایران در پاسخ به این پرسش که سازمانهای حقوق بشری از جمله سازمان حقوق بشر ایران چه نقشی در مستندسازی جنایات حکومت جمهوری اسلامی و همکاری با هیئت حقیقت یاب سازمان ملل دارند؟ گفت:
«همکاری هماهنگ و تنگاتنگی میان سازمانهای مدافع حقوق بشر با هیئت حقیقت یاب سازمان ملل متحد وجود دارد. سازمانهای مدافع حقوق بشر نه تنها با بسیاری از مدافعان حقوق بشر یا فعالان دیگر در داخل ایران تماس دارند و اسنادی درباره موارد نقض حقوق بشر در طول خیزش سراسری مردم ایران گردآوری کردهاند، بلکه این سازمانها در پروسه بررسی، راستیآزمایی، دستهبندی و ترجمه این اسناد هم نقش فعالی دارند و به هیئت حقیقت یاب کمک میکنند».
او برای نمونه، درباره یک بخش از همکاری سازمان حقوق بشر ایران با هیئت حقیقت یاب سازمان ملل گفت: «برای مثال، سازمان حقوق بشر ایران، اسناد بسیار مهمی درباره شهروندانی که چشمهایشان در جریان سرکوب خیزش سراسری مردم در سال ۱۴۰۱ آسیب دیده، دریافت کرده است و پژوهشگران این سازمان در تلاش هستند تا پس از تکمیل بررسی و راستیآزمایی این اسناد، با رعایت ملاحظات امنیتی برای حفاظت از اطلاعات شخصی این افراد در برابر نهادهای سرکوبگر در ایران، یک گزارش تفصیلی را به هیئت حقیقت یاب تحویل بدهند».
کامبیز غفوری همچنین، درباره دستاورد تحقیقات انجام شده توسط هیئت حقیقت یاب سازمان ملل هم گفت: «دستاورد مهم هیئت حقیقت یاب این خواهد بود که جنایات انجام شده بهدست حکومت ایران، بهطور رسمی در یک نهاد بین المللی ثبت شده و از این اسناد میتوان در جهت پاسخگو کردن عاملان و آمران این جنایات در آینده استفاده کرد.
همچنین، برای اینکه دیگر هیچیک از ناقضان حقوق بشر در ایران نتوانند از چنگال عدالت بگریزند؛ بهنظر من، تحقیقات انجام شده توسط هیئت حقیقت یاب، ارزشمند خواهد بود». بهگفته این مدافع حقوق بشر، هرچند حکومت جمهوری اسلامی ایران در طول حیات خود، جنایات بسیاری انجام داده اما این نخستین بار است که بستری برای ثبت و مستندسازیِ جنایات این حکومت، در این ابعاد در عرصه بین المللی فراهم شده است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در نشستی ویژه، روز ۲۴ نوامبر ۲۰۲۲ / سوم آذر ۱۴۰۱ قطعنامهای را به تصویب رساند که به موجب آن، یک هیئت حقیقتیاب بینالمللی برای بررسی سرکوبهای انجام شده توسط نهادهای امنیتی و مراجع قضایی ایران در جریان خیزش سراسری ۱۴۰۱ تشکیل شد. طبق این قطعنامه، این هیئت حقیقتیابِ مستقل بینالمللی ماموریت دارد تا موارد نقض حقوق بشر در کشور جمهوری اسلامی ایران در ارتباط با خیزش سراسری مردم علیه حکومت در سال ۱۴۰۱ را به ویژه در مورد زنان و کودکان تحت بررسی کامل و مستقل قرار دهد. نمایندگان سازمانهای حقوق بشری، از جمله سازمان حقوق بشر ایران هم در این نشست حضور داشتند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.