تسویه حساب رئیسی با مجلس قالیبافی!

ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور خامنه‌ای پس از استیضاح و برکناری رضا فاطمی امین،‌ وزیر پیشین صمت توسط مجلس، در یک دهن‌‌کجی آشکار به مجلس، فاطمی امین را به عنوان مشاور خود منصوب کرد.

جنگ و جدال در جناح خامنه‌ای در ماه‌‌های اخیر بالا گرفته است. مجلس خامنه‌ای، تحت ریاست قالیباف که تبلیغ می‌شد که یار شاطر دولت خواهد بود، اکنون به بار خاطر دولت رئیسی تبدیل شده است.

در این دگردیسی سه دلیل عمده را می‌توان یافت؛ اول این که در مقیاسی عام‌تر و کلی‌تر، از زمانی که خامنه‌ای در انتخابات ریاست جمهوری ولایت فقیه در سال ۱۴۰۰ حکومتش را یکپایه کرد، گمان آن می‌برد که این یکدستی به نفع وی و حکومت ولایت فقیه عمل خواهد کرد و خواهد توانست در مقابل طوفان‌های پیش رو از جمله قیام‌ها سد ببندد.

اما سال ۱۴۰۱ و قیام و اعتراضات جاری نشان داد که خامنه‌ای دچار اشتباه محاسبه بوده است.

اما این تمام ماجرا نبود، حذف اصلاح‌طلبان قلابی از گردونه قدرت در روند یکسان‌سازی و یکدست‌سازی قدرت در حکومت خامنه‌ای، ضرری نیز برای خامنه‌ای و جناحش و در عبارت عام‌تر برای حکومت ولایت فقیه داشت و آن اینکه تا زمانی که جناح مغلوب، یعنی اصلا‌ح‌طلبان قلابی در حکومت و دولت شریک بودند، خامنه‌ای و جناح غالب می‌توانستند در سر بزنگاه‌ها و در وقت ضیق، کاسه و کوزه‌ها را بر سر آنان بشکند.

حال و اکنون که جناح مغلوب بالکل از گردونه قدرت حذف شده‌اند، تضادهای حاکمیتی از هر سنخی به درون جناح غالب سرریز می‌شود و تضادها در جناح خامنه‌ای بالا می‌گیرد و تخاصم بین آنها بیشتر و بیشتر می‌شود.

تضادهای لاینحل جامعه‌ی ایران محل فاصله گرفتن مجلسی‌ها از دولت رئیسی

نکته دوم آن که پس از گذشت نزدیک به ۲ سال از زمان روی کار آمدن دولت جدید و در فقدان پاسخگویی به مسائل لاینحل جامعه‌ی ایران از سوی «دولت جوان و حزب‌اللهی» خامنه‌ای، بسیارند کسانی که می‌خواهند راه خود را از رفیق قدیمی جدا کنند و کاسه‌ها و کوزه‌هایی را که در آینده قرار است بر سر کسی شکسته شود را روانه سر دولت رئیسی کنند.

یکی از مصادیق این سخن، نحوه برخورد و تنظیم رابطه مجلس قالیباف در ماه‌های اخیر با دولت و فاصله گرفتن، محسوس و نامحسوس از آن می‌باشد.

نکته سوم که در رابطه بین مجلس قالیباف و دولت رئیسی سایه‌گستری کرده است موضوع انتخابات آتی مجلس خامنه‌ای است که در اسفندماه سال ۱۴۰۲ برگزار می‌شود و هر یک از باندها و جریان‌های جناح غالب و یا همان جناح خامنه‌ای، چه در دولت و چه در مجلس حکومت، برای آن دندان تیز کرده و از اکنون برای سهم‌خواهی بیشتر، به یکدیگر دندان نشان می‌دهند.

برآیند این سه مولفه، معادله روابط بین مجلس و دولت رئیسی را بازتعریف می‌کند.

پس از آن که در درون مجلس، باند رقیب رئیسی و شرکاء، رضا فاطمی امین را که به نوعی «نورچشمی» رئیسی در این ایام محسوب می‌شد زیر تیغ استیضاح و برکناری بردند و در حالی که هیئت دولت، تمام قامت برای دفاع از فاطمی امین در روز استیضاح در مجلس حاضر شده و رئیس دولت و مخبر معاون اول وی، به دفاع از عملکرد وزیر صمت پیشین پرداختند، می‌شد حدس و گمان زد که اگر فاطمی امین نتواند در مقابل استیضاح دوم، جان سالم بدر برد، رئیسش جبران مافات خواهد کرد. [استیضاح و برکناری وزیر صمت علیرغم لشگرکشی رئیسی به مجلس]

دهن‌کجی رئیسی به باند رقیب در درون مجلس

و چنین نیز شد. در حالی که باند رقیب رئیسی و شرکاء، در دومین دور استیضاح  فاطمی امین، در روز ۱۰ اردیبهشت ۱۴۲۰ به وی رای ندادند به فاصله ۹ روز بعد، یعنی در روز ۱۹ اردیبهشت، ابراهیم رئیسی در یک دهن‌کجی آشکار به باند مقابل در مجلسی‌ و البته در درون جناح خامنه‌ای، فاطمی امین را به عنوان مشاور خود برای «نظارت بر روند اجرای طرح‌های تولیدی» نصب کرد.

تاکنون چنین منصبی در دولت‌‌های حکومت ولایت فقیه وجود نداشته است، با توجه به خیل مشاوران از جنس «دولت جوان و حزب‌اللهی» و تفصیلاتی که پیشتر ذکر شد، پیش از این که این سمت، آبی برای فاطمی امین باشد نانی برای تسویه حساب رئیسی در جدال با باندهای دیگر قدرت و این بار در داخل مجلس خامنه‌ای شد.

قطع یقین این دهن‌کجی ذیل سه مولفه‌ی تضاد و تعارض که فوقا ذکر شد، از سوی اعضای مجلس خامنه‌ای و باندهای رقیب رئیسی بی‌جواب نخواهد ماند.

خاصه آن که هر سه مولفه‌ی مذکور کما فی‌السابق به قوت خود باقی و به عنوان عامل تنش‌آفرین بین مجلس و  دولت خامنه‌ای ایفای نقش می‌کنند؛ از این رو در ماه‌های باقیمانده تا پایان سال و انتخابات مجلس و ما بعد آن، ذیل دو مولفه دیگر،‌ تضادها ادامه خواهد یافت و مجلس ولایی! و «دولت جوان حزب‌اللهی» برای خامنه‌ای به جای قاتق نان، تبدیل به قاتل جان خواهد شد.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)