مذاکرات وین گروگان روسها به چه منظوری؟
مذاکرات وین و برجام به طور آشکاری توسط روسها به گروگان گرفته شده است، منفعت و سود روسها از به گروگانگرفتن مذاکرات وین چیست؟
در این شکی نیست و همگان نیز بر آن اذعان دارند که توقف مذاکرات وین به دلیل شروطی بود که در روزهای اخیر روسیه بر مذاکرات تحمیل کرد مبنی بر اینکه در صورت حصول توافق در وین، کشور روسیه که ذیل تحریمهای سنگین به دلیل حمله نظامی به اوکراین قرار گرفته است از عایدات معاملات اقتصادی و تجاری با حکومت ایران محروم و منع نشود.
رد درخواست روسیه از سوی آمریا و تروئیکای اروپایی
تونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده بلافاصله به این درخواست روسها واکنش منفی نشان داد و اعلام کرد که مذاکرات برجام و تحریمها علیه روسیه هیچ ربطی به همدیگر ندارند و افزون بر آن کشورهای اروپایی طرف حساب برجام به دلیل گروکشی روسیه عنوان کردند که در صورتی که این گروکشی ادامه پیدا کند غرب به راهکارهای جایگزین روی خواهد آورد.
یکی از این راهکارهای جایگزین که کشورهای اروپایی عضو برجام میتوانند آن را به اجرا بگذارند استفاده از روند مکانیسم ماشه است که تا پیش از این آمریکا به دلیل خروج از برجام قادر به فعال کردن آن نبود.
کشورهای اروپایی نیز به دلیل مماشات با حکومت ایران و با وجود اینکه حکومت ایران در ۳ سال اخیر بارها و به کرات مرتکب نقض فاحش برجام شده است از فعالسازی آن خودداری کردهاند اما در این تنگنا که روسیه مذاکرات وین را به گروگان گرفته است فعالسازی روند مکانیسم ماشه میتواند به عنوان برونرفتی برای غرب محسوب شود چون هیچ کشوری از اعضای دائم شورای امنیت حقق وتوی آن را ندارند و روسیه و چین در این زمینه دست پایین را دارند.
روسیه چه منافعی در پشت پرده مذاکرات وین دارد؟
قطع یقین اگر مذارات وین به نتیجه برسد و آمریکا بخشی از تحریمهای هستهای یا غیرهستهای حکومت ایران را لغو یا تعلق کند، احتمال قریب به یقین فرصتهای تجاری بسیاری برای شرکتهای غربی و به خصوص غولهای نفتی در ایران فراهم خواهد شد که به سرمایهگذاری در ایران روی خواهند آورد و از قبل آن سودهای هنگفتی نصیب شرکتها و کشورهای غربی خواهد شد.
این در حالی است که اگر تحریمهای حکومت ایران لغو یا تعلیق نشود مانند آنچه اکنون در جریان است حکومت ولایت فقیه مجبور است در سیاستی که آن را نگاه به شرق به جای نگاه به غرب مینامد، بیشتر معاملات و مبادلات تجاری و اقتصادی خود را به صورت قاچاق با روسیه و چین انجام دهد. [نگاه به شرق و وخامت اوضاع برای حکومت ایران]
در ذیل تحریمهای آمریکا نفت ایران بسیار ارزانتر از قیمت فوب خلیج فارس به دلیل ریسک تحریمها خریداری میشود که این خود سود هنگفتی را نصیب کشورهای خریدار میکند.
در مورد معاملات غیرنفتی نیز چنین معادلهای صادق است و در حال حاضر روسیه و چین بزرگترین شرکای تجاری و اقتصادی حکومت ایران میباشد و از سودهای بسیاری از قبل بر باددهی ثروتهای مردم ایران توسط حکومت ولایت فقیه منتفع میشوند.
بر پایه این معادله است که روسیه و به نوعی چین خواهان آن نیستند که مذاکرات وین به نتیجهای برسد تا نظم جدید تجاری و اقتصادی بین حکومت ایران و کشورهای غربی شکل بگیرد و این دو کشور از منافع سرشار اقتصادی محروم شوند.
بدین خاطر است روسیه مذاکرات وین را به گروگان گرفته است تا از منافع آن کشور و حکومت ایران زده نشود.
تاثیر بحران اوکراین بر معادله به گروگان گرفتن مذاکرات وین توسط روسیه
از سوی دیگر خطری دیگری در این بین روسیه را تهدید میکند این کشور بعد از حمله و تجاوز نظامی به خاک اوکراین آماج تحریمهای بیسابقه بینالمللی قرار گرفته است.
در صورتی که مذاکرات وین به نتیجه برسد روسیه کماکان به دلیل این تحریمها از داد و ستد با حکومت ایران که از قبل آن سود سرشاری را به جیب میزند متضرر خواهد شد.
بدین دلیل است که روسیه در مذاکرات وین عملا به نماینده حکومت ایران تبدیل شده و به عبارت دیگر بهتر است بگوییم مذاکرات وین را به گروگان گرفته است.
اما این گروگانگیری برای روسیه به مثابه یک تیغ دولبه عمل میکند چرا که در حال حاضر آمریکا و تروئیکای اروپایی نشان دادهاند که حاضر به پذیرش شروط روسیه در مورد برجام نیستند و روسیه نیز حاضر نیست از شرایط خود کوتاه بیاید.
در این وادی چنانچه روسیه بیش از پیش بر خواستههای خود اصرار ورزد آن طور که تروئیکای اروپایی تهدید کردهاند به راهکارهای جایگزین روی خواهند آورد.
چه راهکارهای جایگزین برای مذاکرات وین وجود دارد و کدام منطقیتر به نظر میرسد؟
اعمال تحریمهای بیشتر از سوی آمریکا و اروپا قطعا گزینه محتمل مورد اشاره اروپا نیست چون این تابلو، چنان که پیش از این شرح آن رفت، مطلوب روسیه است.
در نتیجه دو گزینه دیگر باقی میماند گزینه اول که از احتمال بیشتری برخوردار است فعالسازی روند مکانیسم ماشه است که ظرف ۶۵ روز تمامی تحریمهای ذیل ۶ قطعنامه شورای امنیت پیش از قطعنامه ۲۲۳۱ را برمیگرداند.
این راه حل نیز باز مطلوب روسیه خواهد بود چرا که تحریمها بیشتر شده و برنده چنین تابلویی باز روسیه و چین خواهند بود.
در این بین راه حل نهایی که به نظر میرسد مد نظر غرب باشد حمله نظامی علیه تاسیسات هستهای حکومت ایران خواهد بود که در این تابلو دیگر کل معادله برجام تغییر ماهوی داده و عملا روس و چین بهرهای از تجارت با حکومت ایران نخواهند برد.
به نظر میرسد هر چند این گزینه مشکلترین گزینه است اما دور از دسترس نیست در جایی که روسیه به عنوان نماینده تامالاختیار حکومت ایران عمل میکند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.