«تهران پایتخت ایران است!» فیلم مستندی از تهران در دهه ۴۰ خورشیدی که تا سالها توقیف و پخش آن ممنوع شده بود

فیلم مستند «تهران پایتخت ایران است» روایتگر مشکلات مردم در شهر تهران به عنوان پایتخت ایران در سالهای دهه ۴۰ خورشیدی است. این فیلم در همان سالها و در دهه ۴۰ خورشیدی ساخته شده است.

این فیلم مستند تکان دهنده که واقعیتهای آن روز تهران را به تصویر می کشد، توسط گروه فرهنگ ملی، وابسته به سازمان زنان ایران در سال ۱۳۴۵ و به کارگردانی کامران شیردل ساخته شد. این مستند بلافاصله توسط وزارت فرهنگ و هنر در آن زمان توقیف شد و در سال ۱۳۵۹ بصورت اتفاقی نگاتیو این فیلم پیدا شده و اجازه پخش یافت . . .

خلاصه داستان : جنوب شهر تهران، حساسیت گروه “فرهنگ ملّی” را برانگیخت که وابسته به “سازمان زنان ایران” بودند. این گروه فعالیت خود را از محله ای به نام “خزانه” در جنوب شهر، آغاز کردند. روایت مشکلات مردم این محله و کارهایی که این گروه در دست اجرا داشت، موضوع محوری مستند “تهران، پایتخت ایران است” را تشکیل می دهد. از جمله مشکلات عمیق معیشتی، فرهنگی و بهداشتی که زندگی مردم را به شدّت تحت تاثیر قرار داده بود؛ تا جایی که اگر می خواستند یک روز کارشان را برای رسیدگی به فرزندان بیمارشان تعطیل کنند، شب، نانی در سفره ی خود نداشتند …

کامران شیردل در سال ۱۳۴۳ و با ساختن فیلم آئینه‌ها از مرکز تحقیقات سینمایی رم فارغ‌التحصیل شد. وی به عنوان دستیار کارگردان در فیلم کتاب آفرینش محصول استودیوهای چینه چیتا رم با جان هیوستون همکاری کرد. او در سال ۱۳۴۴ به ایران بازگشت و نخستین مستندش در ایران با نام بوم سیمین و نیزندامتگاه (به سفارش وزارت فرهنگ و هنر) را کارگردانی کرد. وی یک سال بعد تـهران پایتخت ایران است و قلعه را ساخت که وزارت فرهنگ و هنر آن‌ها را توقیف کرد که در سال ۱۳۵۹ نگاتیوهایشان پیدا و تکمیل شدند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)