بودجه ۱۴۰۱، نشانه بیکفایتی رئیسی و کابینهاش
بودجه ۱۴۰۱ براساس کدام اولویتها چیده شده است
درک سیستم برنامه ریزی نه تنها برای پیش بینی هزینههای هر بودجهای ضروری است، بلکه برای اینکه بتوان به سیاستگذاران در مورد برنامههای پیش رو از منظر سرمایه گذاریهای کلان مشاوره داده شود واجب است. اما این فهم چیزی است که در حاکمیت رژیم آخوندها بطور عام و در کابینه رئیسی بطور خاص از اساس وجود نداشته و ندارد.
کنترل مخارج هر بنیاد و موسسهای در مراحل برنامهریزی بودجه بسیار آسانتر از مراحل بعدی اجرا است.
در اکثر کشورهای جهان، بودجه سالانه یک فرآیند به خوبی حساب شده و کامل و در همکاری بین سیاستمداران، اقتصاددانان، فرماندهان نظامی و بسیاری دیگر از ارگانهای زیربط برنامهریزی میشود. [بودجه ۱۴۰۰ ایران و اما و اگرها]

درباره؛ بودجه دولت رئیسی برای ۱۴۰۱ بیشتر بخوانید
بودجه سالانه برای تعیین درآمد و هزینههای پیش بینی شده برای یک دوره ۱۲ ماهه در نظر گرفته میشود. فرآیند ایجاد بودجه سالانه شامل متعادل کردن منابع درآمدی یک کشور در برابر هزینههای آن به شیوهای علمی، عملی و منطقی است.
بودجه جامع و کشورهای مترقی بودجهای است که در آن رفاه و آسایش شهروندان در اولویت قرار گیرد و راه را برای پیشرفت در فناوری، محیط زیست، آموزش، پزشکی، اکتشافات و غیره هموار کند.
اما در ایران، بودجههای سالانه کشور هیچوقت رفاه مردم را به عنوان یکی از اولویتهای اصلی خود در نظر نداشته است. بودجهها همیشه به گونهای تنظیم شدهاند که سپاه پاسداران و نهادها و سازمانهای وابسته به خامنهای، مانند صداوسیما و ائمه جمعه بعنوان بازوی اصلی تبلیغاتی رژیم و انبوهی دیگر از نهادهای وابسته، بیشترین سهم را از آن داشته باشند.
برای درک بهتر این امر در بودجههای ایران که از سوی روسای جمهور مختلف به مجلس ارائه شده، نیازی به مطالعه عمیق نیست. نگاهی اجمالی به بودجه ۱۴۰۱ ارائه شده ابراهیم رئیسی گویای این واقعیت است.
مروری بر نظام بودجه ایران و بودجه ۱۴۰۱
بودجه ۱۴۰۱ از دو بخش تشکیل شده. بخش اول، بودجه عمومی دولت نام دارد که شامل مخارج دولت، ادارات، حقوقها و پرداختها و بودجههای عمرانی میشود. [بودجه خیالی رئیسی برای ۱۴۰۱]
بخش دوم به شرکتهای به اصطلاح غیردولتی و بنیادهای وابسته به نظام اعم از سپاه پاسداران، بسیج، ارتش، ارگانهای مذهبی و………………. اختصاص یافته.
قابل توجه اینکه مثلا به قرارگاه خاتم الانبیاء و نهادهای زیر نظر خامنهای دو برابر بودجه عمومی دولت اختصاص داده شده است. این بنیادها و شرکت ها میلیاردها دلار سرمایه در اختیار دارند که رژیم از این داراییها برای سرکوب داخلی یا صدور تروریسم استفاده میکند. این مؤسسات از پرداخت مالیات معاف بوده و هیچ گاه در قبال درآمد و هزینههای خود حسابرسی نشدهاند و پاسخگو به هیچکس بجز ولی فقیه نیستند.
بنا به گفته قالیباف بودجه این شرکتها حتی بیشتر از بودجه کل کشور است.
تخصیص بودجه در یک نگاه
بودجه ۱۴۰۱ ابراهیم رئیسی که در ۲۱ آذر به مجلس تقدیم شد حکایت از افزایش ۹. ۲۵ درصدی منابع بودجه کل کشور، نسبت به سال گذشته دارد. یکی از موارد قابل توجه این منابع درآمد حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی است که برای واردات کالاهای اساسی در نظر گرفته شده بود تا به این وسیله با افزایش قیمتها مقابله شود ولی او برای جبران کسر بودجه دولت تصمیم به حذف آن گرفته است.
بودجه پیشنهادی برای سپاه پاسداران ۹۸۸ هزار میلیارد و ۳۰۱ میلیون تومان است که نسبت به سال جاری رشدی حدوداً ۲۵۰ درصدی را نشان میدهد. [بودجه ۱۴۰۱ و حاتمبخشی رئیسی به سپاه پاسداران]
همچنین بودجه وزارت دفاع ۹۵ هزار و ۴۸۸ میلیارد و ۹۵۳ میلیون تومان پیشبینی شده است که نسبت به امسال ۷۵ درصد رشد داشته است.
بودجه سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع نیز از ۴۰ میلیارد به ۲۴۵ میلیارد تومان افزایش داشته که رشد ۵۰۰ درصدی را نشان میدهد.
به نوشته روزنامه دولتی همدلی در تاریخ ۲۲ آذرماه، میزان بودجه اختصاص یافته به سازمان صداوسیما ۵۲۰۰ میلیارد تومان است. این در حالی است که بودجه این سازمان در سال گذشته معادل ۳۳۰۰ میلیارد تومان بوده که رشد ۵۶ درصدی را نشان میدهد. این رشد نزدیک به چهار برابر افزایش ۱۰ درصدی پایه حقوق مردم است.
بودجه برخی دیگر از ارگانهای سرکوب عبارتند از:
شورای نگهبان ۲۷۷ میلیارد و ۹۴۷ میلیون تومان
وزارت اطلاعات ۱۴ هزار و ۵۲۲ میلیارد و ۶۳۰ میلیون تومان
فرماندهی کل انتظامی رژیم ۴۳ هزار و ۲۳۷ میلیارد و ۱۱۶ میلیون تومان
کمیته امداد ۲۵ هزار و ۷۸۱ میلیارد ۵۳۸ میلیون تومان
به گزارش پایگاه خبری تجارت نیوز، ۴۳ مؤسسه مذهبی در سال آینده بودجهای بالغ بر ۷ هزار و ۲۵۲ میلیارد تومان دریافت خواهند کرد. مثلا بودجه «مرکز خدمات حوزههای علمیه» از ۷۷۹ میلیارد تومان در سال گذشته به یک تریلیون تومان در سالآینده یعنی حدود ۲۵ درصد افزایش یافته است. قابل توجه اینکه بودجه حوزههای علمیه و موسسات تابعه آن ۹ برابر بودجه دانشگاههای کشور است.
بودجه نهاد ریاست جمهوری که در زمان روحانی ۵ هزار میلیون تومان بود. رئیسی آن را به ۱۴ هزار میلیون تومان افزایش داده.
اما سهم مردم ایران از بودجه ۱۴۰۱
مردم ایران و نیازهای آنها در لایحه بودجه تقریباً نادیده گرفته شده است. به گزارش خبرگزاری دولتی ایلنا، «کمترین توجه به رفاه خانوادهها در بودجه کشور بوده است».
با حداقل دستمزد تعیین شده توسط دولت در بودجه ۱۴۰۱، شاهد عمیقتر شدن اختلاف طبقاتی بین دهکها و افزایش فقر نسبی و مطلق خواهیم بود.»
به گزارش این خبرگزاری، «رئیسی تورم سال قبل را به کلی نادیده گرفته و برای جبران آن هیچ راه کاری در نظر نگرفته است. همه این مسائل نشان میدهد که در سال آینده شاهد افزایش باز هم بیشتر تورم خواهیم بود که هزینههای ایجاد شده در بودجه ۱۴۰۱رئیسی نیز به آن اضافه خواهد کرد.
نگاهی کلی به نتایج بودجه ۱۴۰۱
بودجه ۱۴۰۱ رئیسی همراه با افزایش بیسابقه بودجه ارگانهای سرکوبگر باعث افزایش فشار هر چه بیشتر بر گرده اکثر مردم ایران خواهد شد. همچنین تخصیص بودجههای نجومی به نهادهای تروریستی مانند سپاه بیانگر این است که رژیم از فعالیتهای سرکوبگرانه داخلی و مداخله در امور کشورهای منطقه دست نخواهد کشید.
رئیسی با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و همچنین افزایش مالیاتها کسری بودجه خود را تامین کند ضمن اینکه مسائل فاجعهبار زیستمحیطی مانند خشک شدن رودخانهها و فرو نشست زمین در بسیاری از شهرها، و سایر مسائل اجتماعی که به صورت جدی بر زندگی مردم تأثیر گذاشتهاند را نادیده گرفته است. [حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی تائید شد!]
با چنین وضعیت نابسامان جامعه، اقتصاد فروپاشیده که تماما ناشی از سوء مدیریت و فساد عظیم نهادهای حاکم است، با تورم و بیکاری سرسام آور، با افزایش نارضایتیهای مردم که شامل تمام اقشار جامعه از کشاورز و کارگر و کارمند و کاسبکار و ….. میشود، خواست همه مردم ایران تغییر این رژیم است. در این راستا بودجه ارائه شده توسط رئیسی نیز خود به نیروی محرکهای برای مردم تبدیل خواهد شد تا هرچه زودتر این خواسته خود را محقق کرده و این رژیم را برای همیشه دفن کنند و برای بازسازی ایرانی آزاد مجددا برنامهریزی کنند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.