بخش دوم: جایگاه تکنولوژی اطلاعاتی از چشمانداز تاریخیـجهانی
روزگار سپریشدهی مردم سالخورده؟
در بخش نخست چکیدهای از پیشینه بحث در مورد سرمایه دیجیتالی در سالهای ۶۰ و ۷۰ شمسی ارائه شد.
بخش کنونی، به تبیین نقش و جایگاه نوآوریهای فنآورانه در یک چشمانداز درازمدت تاریخی-جهانی میپردازد.
نوشتار حاضر تلاشیست مقدماتی و نابسنده برای مقایسهی سمت و سوی عمومی حرکت و بحرانهای سرمایهداری با دادههای مشخص فنی-تکنولوژیک در لحظهی مشخص تاریخی-جهانی کنونی.
یکی از دلایل این نابسندگی، انتخاب سطح تجرید نوشتهی کنونی است که بهموجب آن نخست عوامل اثرگذار در چشمانداز درازمدت سنجیده و نشان داده شوند. برای گذار از سطح کنونی تجرید به سطحی مشخصتر، لازم است که پویایی جهان واقعی حیات اقتصادی اجتماعی و جزئیات متناقض آن را در کلیتی مشخص بهنمایش درآورد.
این گام مهم، در سطح تجرید نوشتار کنونی برداشته نشده است. به چرایی رویآوردن سرمایهداری به نوآوریهای فنآورانه، در بخش سوم همین نوشته پرداخته خواهد شد. علاوه بر این، در بخشهای آتی این نوشتار به اشکال مختلف «نوآوری سرمایهدارانه» اشاره خواهد شد و بخش کنونی فقط به یک نوع از نوآوری، یعنی نوآوریهای فناورانه میپردازد.
علاوه بر این، بازگشایی تناقضات رشد تصاعدی سرمایهدارانهی ناشی از چنین «نوآوری»هایی، و نیز آسیبهای آن به زندگی بشری و طبیعت، از وظایف نوشتار حاضر فراتر میروند؛ هرچند بدون پرداختن به آنها، کلیت مشخصی که به آن اشاره شد، ناکامل خواهد بود.
در این بخش، پس از پرداختن به جایگاه تاریخی «عصر اطلاعات»، با مراجعه به آمار و ارقام در دسترس، به روندهای آتی سرمایهگذاریهای پژوهشی در پهنههای مختلف تکنولوژیک، به عنوان یک عاملِ نشانگرِ سرمایهگذاریهای آینده، پرداخته خواهد شد. سپس به آمار و ارقام موجود مالی و درآمد در سطح جهانی، در دو بخش اصلی سرمایهگذاریها، یعنی سرمایهگذاری اطلاعاتی-ارتباطی-الکترونیک و سرمایهگذاری در صنعت سلامتی (صنایع دارویی-پزشکی-بیوتکنولوژیک) نگاهی گذرا انداخته میشود.
در سرفصل پایانی، صنایع فضایی و ماهوارهها که در دو بخش نظامی و تجاری فعالاند نیز برای توجه به روندهای سودآورِ اقتصادی قرن ۲۱، از جنبه تجاری مورد توجه قرار میگیرند. بخش کاربردهای نظامی و کلا نظامیگری، خارج از دایرهی بررسی کنونی است. گرچه دانسته است که سرمایهداری همواره مدیون دو «نعمت» جنگ و بیماری برای حل بحرانها و رونق کسب و کارش بوده و خواهد بود.
برای حفظ تمرکز بحث بر روی موضوع اصلی، یعنی عوامل اثرگذار در بازار کار و تکنولوژی آتی و نیروی کار مورد نیازش، از تجزیه و تحلیل گستردهتر دادههای اقتصادی و فنی خودداری شده است.
پویایی نوآوریهای علمی-فنی در ربع آغازین قرن بیست و یکم، گرانیگاه صنایع مادر و کلیدی را بیش از پیش از صنایع ارتباطی-الکترونیکی به پهنههای جدیدتری نظیر صنایع دارویی، بیوتکنولوژی، و صنایع فضایی رانده و میراند.
گرچه به مدد آمار و ارقام بخشهای مهم تکنولوژی و تولید در سرفصلهای آتی، روشن میشود که این جابهجایی با روندی ساده و تکخطی صورت نمیگیرد و این گرایشها و روندهای اقتصادی و صنعتی بایستی در چشماندازی درازمدت در نظر گرفته و فهمیده شوند.
متن کامل این مقاله را در لینک زیر بخوانید:
#همایون_ایوانی
#موجهای_بلند
#سرمایه_ارتباطی
#سرمایه_دیجیتالی
#بیوتکنولوژی
#صنایع_فضایی
#عصر_اطلاعات
@naghd_com
نقد اقتصاد سیاسی – نقد بتوارگی – نقد ایدئولوژی
**************
در همین رابطه:
سرمایه دیجیتالی: آیندهی نیروی کار
Capitalism In The Age of The Internet: Guglielmo Carchedi
Microworkers are Disempowered to a Degree Previously Unseen in Capitalist History
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.