چشمانداز تولید واکسن کرونا
سیاست اعلامشده نظام ولایت فقیه برای مقابله با کرونا «ایمنی گلهای» عنوان میشود، سیاستی که منجر به مرگ بیشتر شهروندان در ایران خواهد شد. با این پیشفرض چشمانداز تولید واکسن کرونا چگونه است؟
بنا بر آنچه مقامات پزشکی و برخی رسانههای نظام ولایت فقیه در روزهای اخیر اعلام کردهاند، گسترش انفجاری کرونا، در سراسر کشور ادامه دارد.
علیاکبر حقدوست؛ معاون وزیر بهداشت نظام ولایت فقیه در روز سهشنبه ۲۷ خرداد اعلام کرد: «اپیدمی کرونا رو به افزایش است و درخواست وزارت بهداشت این است که محدودیتها و سختگیریهای اجتماعی برای رعایت اصول بهداشتی بهصورت هوشمند برگردد… در سطح کشور افزایش موارد ابتلا به کرونا و بیماری کووید۱۹ را داریم… علت افزایش تعداد مبتلایان کرونا نیز… بهعلت کاهش محدودیتهاست».
تلاشهای علم پزشکی در کشورهای مختلف جهان و برغم صرف هزینههای فراوان برای تولید واکسن کرونا، تا کنون پیشرفت نتیجه قطعی در پی نداشته است.
با وجود این شرایط، روحانی؛ رئیسجمهور ولایت فقیه همچنان بر بازگشایی مشاغل و فرستادن مردم به قربانگاه کرونا مصر است و بر سیاست ایمنی گلهای تاکید میکند.
سوالی که در پی سیاست «ایمنی گلهای» نظام ولایت فقیه برای مقابله با کرونا باقی میماند این است که آخرین دستاوردهای تهیه واکسن برای پیشگیری و دارو برای معالجه کرونا چیست؟
در این شکی نیست که در حال حاضر روزانه بر تعداد مبتلایان به کرونا و قربانیان آن افزوده میشود. همین امر ضرورت ساختن واکسن برای پیشگیری از ابتلاء به کرونا و همچنین داروی درمان کرونا را دوچندان کرده و بر اهمیت آن میافزاید.
ساخت واکسن کرونا
در حال حاضر بر تیمهای مختلف پزشکی در جهان که بر روی تولید واکسن کرونا تحقیق میکنند روز به روز افزوده میشود. یک ماه پیش از این، تنها ۷۰ تیم پزشکی مشغول تحقیق در این زمینه بودهاند اما گزارشها نشان میدهد این تعداد به ۱۳۵ تیم افزایش یافته است.
در این بین تیمهایی که پیشتاز هستند در مراحل بالینی هستند و کار با داوطلبین برای آزمایش بر روی آنها را آغاز کردهاند از جمله دانشگاه آکسفورد در انگلیس.
در روند مراحل بالینی تحقیقات این دانشگاه در هفتههای اخیر مشکلاتی رخ داده است و میمونهای مورد آزمایش بعد از تزریق واکسن، وقتی در معرض ویروس قرار گرفتند نشان دادند که نسبت به آن مصون نیستند.
پرفسور هیل؛ یکی از مسئولین ساختن واکسن در آکسفورد، در این باره میگوید ممکن است تا تاریخی که قرار بود واکسن آماده بشود یعنی ماه سپتامبر، نتوانند به این تاریخ برسند.
اما بعد از آن آکسفورد اعلام کرد این امکان وجود دارد تا ماه سپتامبر سال جاری، واکسن در این دانشگاه ساخته شود.
کمپانی مادرنا در آمریکا که در ساخت واکسن جزء پیشتازان محسوب میشود، وارد فاز دوم ساخت واکسن کرونا شده است.
فاز دوم در این کمپانی بنا بوده با آزمایش بر روی ۶۰۰ نفر شروع شود، اما این کمپانی اعلام کرده است برای تسریع در روند ساخت واکسن تحقیقات خود را با ۵۰۰ نفر شروع کرده است. در مرحله سوم بناست فاز سوم تحقیقات این کمپانی نیز با ۳۰ هزار نفر ادامه یابد.
بنا بر گزارشها داوطلبین شرکت کننده در تحقیقات این کمپانی در ابتدا افراد ۱۸ تا ۵۵ ساله بودند اما در دور جدید آزمایش بر روی سنین ۷۰ تا ۷۵ ساله و نژادهای مختلف انجام میگیرد.
گفتههای این کمپانی نیز نشان میدهد تا سپتامبر سال جاری، موفقیتآمیز بودن یا نبودن نتایج تحقیقات آن مشخص خواهد شد.
کمپانی فایزر دیگر شرکت پیشرو در عرصه ساخت واکسن کرونا که به همراه یک کمپانی آلمانی در این زمینه در حال تحقیق هستند، معتقدند تا اواخر سال جاری میلادی یا اوایل سال آینده میلادی واکسنی برای پیشگیری از ویروس کرونا وجود خواهد داشت.
ساخت داروی کرونا
اما آنچه به ساخت دارو برای ویروس کرونا برمیگردد مشتق از یک موضوع عام در این زمینه است. تولید داروی خاص برای کرونا از روز اول ساخت آن، تا زمانی که در داروخانهها در دسترس عموم قرار بگیرد، نیاز به حدود ۱۰ سال زمان دارد بنابراین نمیتوان در آینده نزدیک نسبت به آن خوشبین بود.
به همین دلیل در حال حاضر برای درمان بیماران مبتلا به کرونا، از داروهایی نظیر داروی درمان مالاریا در بسیاری از کشورها استفاده میشود.
از داروی رمدسیویر که برای درمان ابولا ساخته شده بود نیز در بسیاری از کشورها استفاده شده است.
آویفاویر دیگر داروی است که در برخی از کشورها از جمله از آن استفاده شده و گفته شده است استفاده گسترده از آن در درمان کرونا در روسیه در دستور کار قرار گرفته است.
تحقیقات در زمینه کشف واکسن و داروی کرونا ادامه دارد و هر روز بر دامنه این تحقیقات افزوده میشود. هر ایدهای که ممکن است کارساز افتد، پی گرفته میشود اما تاکنون نتیجه تحقیقات موفقیت قطعی را به همراه نداشته است.
از سوی دیگر در برخی آزمایشها که به تازگی صورت گرفته، پس از کالبدشکافی جسد قربانیان مشاهده شده که میزان قابل توجهی خون لختهشده در بدن قربانی وجود دارد که ممکن است دلیل اصلی مرگ قربانی بوده باشد.
نتایج این آزمایشها این اقدام را در پی داشت که در حال حاضر در برخی از کشورها برای درمان افراد مبتلا، داروی ضد لخته خون نیز تجویز میشود.
اما در نبود راه حل سریع و قطعی برای ساخت واکسن و داروی کرونا، ساخت پادتن که در چندماه قابل انجام است نیز در دستور کار برخی شرکتها قرار گرفته است.
کمپانی ایلایلیلی در زمینه ساخت پادتن برای ویروس کرونا پیشتاز است. این کمپانی در فاز یک آن در حال انجام آزمایشات بر روی افراد سالم است تا اثرات جانبی پادتن تولید شده مشخص شود. گفته میشود به زودی فاز دوم آزمایشات این کمپانی به زودی آغاز خواهد شد.
ری جنران دیگر کمپانی تحقیقکننده بر روی ساخت داروی کرونا نیز امیدوار است در ماه ژوئن کار خود را در زمینه آزمایش انسانی شروع کند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.