کارگرانی که در معدن قربانی میشوند؛ گزارشی از مرگ و میر کارگران معادن در ایران
در سالها و ماههای اخیر کارگران بسیاری در معادن ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه در اثر فقدان ایمنی کار، قربانی سودجوئی نظام و عوامل آن شدهاند.
سهم کارگرانی ایرانی که در معادن کار میکنند سود اندکی است که در بیشتر اوقات با مرگ همراه است. کارگران معدن زغالسنگ در ایران، اگرچه ثروت زیادی را تولید میکنند اما سهم پایینی از آن دارند. در عین حال همیشه با کابوس مرگ و مصدومیت مواجه هستند.
جمعیت کارگران معدن در ایران
حدود ۲ میلیون نفر بهطور مستقیم و غیرمستقیم در معادن ایران کار میکنند. در ایران حدود ۵۴۰۰ معدن فعال با افزون بر ۹۱ هزار کارگر وجود دارد که ۹۰ معدن فعال مربوط به زغالسنگ با حدود ۱۰ هزار کارگر است.
علل مرگ و میر در معادن
ریزش دیوارهها یکی از شایعترین دلایل مرگ در معادن است. البته جرقههای الکتریکی که موجب ایجاد حریق در معدن میشود نیز باید در نظر گرفت که حوادثی با کشتههای زیاد بر جای میگذارد؛ معدن زمستان یورت آزادشهر گلستان یکی از این معادن است.
معادن چون ساختار و شکل یکسان و ماندگاری ندارند، مرتباً دستخوش تغییر هستند و این تغییرات باعث میشود تا احتمال ریزش در معادن بالا باشد یا به لایههای گاز زیرزمینی برخورد کند. این عامل موجب خفگی کارگران میشود.
در برخی معادن باید سنجش آلایندهها در آن انجام بگیرد، کارفرما نسبت به ایمن کردن معدن توجهی نمیکند و همین مسئله جان کارگران زیادی را میگیرد.
همه این عوامل مرگ و میر با افزایش ضریب ایمنی در کار قابل پشیگیری هستند.
بیشترین حوادث مجر به فوت در معادن کوچک
بیشترین حوادث مجر به فوت در معادن ایران، مربوط به معادن کوچک بهویژه معادن شن و ماسه و زغالسنگی است که دور از چشمان ناظران، در حال استخراج هستند.
معادن کوچک اغلب کمیتههای حفاظت فنی تشکیل نمیدهند و هیچ سازوکاری برای کنترل و نظارت بر معادن کوچک از جانب نظام ولایت فقیه وجود ندارد و بدون کمترین کنترلی سختترین شرایط را بر کارگران معدن تحمیل میشود.
مقصر اصلی مرگ و میر در معدن
اشرف منصوری، کارشناس ایمنی و بهداشت محیط کار درباره مرگ و میر کارگران معدن میگوید: «زمانی که سازمان صنعت، معدن و تجارت (صمت) یا سازمان نظام مهندسی معدن در زمان اکتشافات به آنها مجوز میدهد، صرفاً مجوز اکتشاف و بهرهبرداری میدهد و در خصوص ضوابط و ایمنی معادن سکوت میکند.»
یکی از مواردی که موجب میشود تا آمار دقیق از میزان حوادث کار در معدن در دست نباشد، مقاومت معدنداران صاحب نفوذ است. مسلم است که کارفرمایان نیز ترجیح میدهند تا آمار مخفی بماند. با خصوصیشدن معادن افراد صاحب نفوذ نیز ترجیح به پنهانکاری در آمار و اخبار مربوط به حوادث کار دارند.
مرگ ۸ کارگر معدن از آغاز فصل زمستان
از آغاز فصل زمستان تعداد کارگرانی که در معادن کشور جان خود را از دست دادهاند به ۸ نفر میرسد.
- یک کارگر معدن در شهرستان دلیجان، روز ۱۶ دی به علت برخورد داربست با کابلهای فشار قوی جان باخت.
- در این روز همچنین حادثه معدن زغال سنگ «کک پزی» که در واحد دپو وجمع آوری زغالسنگ شهر کلاته رودبار، منجر به مرگ یک معدنچی بنام آقای «ابراهیم خیبریان» حدودا ۳۶ ساله شد.
- روز پنجشنبه ۱۹ دی، تونل شماره ۲۰ معدن زغال سنگ همکار ریزش کرد و یک کارگر به نام مجتبی تقیزاده جان خود را از دست داد و چهار کارگر دیگر زخمی شدند.
- حادثه ریزش معدن زغال سنگ برناکی که بعدازظهر روز جمعه ۲۰ دیماه حوالی اتفاق افتاد، موجب محبوس شدن دو نفر از کارگران واحد استخراج شد.
- روز یکشنبه ۲۲ دیماه، یکی از کارگران شاغل در معدن زغال سنگ «دستگران» در طبس حین کار بر اثر ریزش آوار زغال سنگ تونل زیر آوار ماند و به دلیل شدت جراحات وارده جان باخت.
- در روزهای پایانی دیماه در پی حادثه ریزش تونل در یکی از تونلهای معدن زغال سنگ «آسفیج» واقع در شهرستان بهاباد یزد، یک کارگر معدنچی جان خود را از دست داد.
- جمعه ۱۱ بهمن یک کارگر معدنچی شاغل در معدن ذغالسنگ ۱۲.۱۴ شهرستان کوهبنان کرمان، بر اثر کشیده شدن دستگاه بونکر بر بدنش جان سپرد.
- روز ۱۵بهمن ریزش سنگ در معدن مس قلعهزری در شهرستان خوسف جان یک کارگر معدن را گرفت.
- روز شنبه ۱۹ بهمنماه، دو کارگر معدن زغال سنگ تاشکوییه شهرستان بافق بر اثر گازگرفتگی فوت کردند.
مرگ ۱۳ کارگر معدن در فصل پاییز و لاپوشانی نظام
این میزان مرگ و میر کارگران معدن در زمستان در حالی است که در پاییز سال ۹۸ نیز ۱۳ نفر در معادن کشور جان خود را از دست دادند.
اما نظام ولایت فقیه در مورد آمار مرگ و میر کارگران در معادن لاپوشانی میکند و آمار افراد فوتشده در معدن را تقلیل میدهد.
در حالی که در پاییز و تا نیمه زمستان سال جاری ۲۱ نفر جان خود را در معادن کشور از دست دادهاند، علی مظفری؛ مدیرکل بازرسی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نظام ولایت فقیه، در سمینار ایمنی در فعالیتهای معدنی و نقش آموزش برای ارتقاء سطح ایمنی در پایان دیماه سال جاری اعلام کرد: «طی سال جاری ۱۰ کارگر در واحدهای معدنی کشور جان خود را از دست دادند که بخش ناشی از حوادث معادن کشورطی سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال قبل از آن کاهش ۶۰ درصدی را نشان میدهد.»
آمار پزشکی قانونی
طی آماری که پزشکی قانونی نظام اعلام کرده است: «طی سه ماهه بهار سال جاری، ۴۲۱ نفر در حوادث ناشی از کار جان خود را از دست دادهاند که ۴۱۷ نفر از این افراد مرد و ۴ نفر زن بودهاند.»
بر اساس ادعای انجمنهای صنفی کارگران ساختمانی، بیش از ۵۰ درصد حوادث ناشی از کار در خصوص کارگران ساختمانی اتفاق میافتد که بیش از ۲۵۰ مرگ در بهار امسال را نشان میدهد.
در عین حال با توجه به اینکه مرگ ناشی از کار در معادن رتبه دوم حوادث ناشی از کار را تشکیل میدهد.، ارقام واقعی که هیچگاه منتشر نمیشوند، بسیار بیشتر است.
شایان ذکر است نظام ولایت فقیه در زمینه رعایت مسائل ایمنی کار در میان کشورهای جهان رتبه ۱۰۲ را به خود اختصاص داده است.
مرگ و میر کارگران در معادن در ایران تا زمانی که نظام ولایت فقیه بر سر کار است ادامه دارد چون هزینهای که باید برای افزایش ضریب ایمنی کار و کارگر ایرانی هزینه شود صرف ماجراجوییهای تروریستی و خرج گروههای نیابتی نظام در کشورهای دیگر میشود.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.