قیام عراق و رادیکالیزهشدن و تعمیق مرزبندیها
با کنارهگیری مقتدی صدر و خروج او از جبهه مردم عراق و رفتن به سوی جبهه حاکمان فاسد عراق، مرزبندیها در عراق بعد از ماهها قیام علیه فساد و فقر در این کشور، بین مردم و ضدمردم تعمیق میشود. این امر توازن قوای جدیدی را به نفع مرم عراق در صحنه منطقهای ـ عربی و بینالمللی به وجود میآورد.
قیام در عراق پس از آن که سلیمانی به دلیل موشکپرانی به پایگاههای آمریکایی و ترتیبدادن حمله به سفارت آمریکا از جانب نیروهای نیابتیاش، توسط آمریکا به جسد تبدیل شد، از نقطه عطفی عبور کرد.
خامنهای وزیر؛ اصلیترین مهره خود را که با آن در صفحه شطرنج منطقهای بازی و حرکت میکرد از دست داد، پیام جسدشدن سلیمانی را توام با بدنه ریزشی نظام، نیروهای نیابتی در کشورهای منطقه منجمله عراق دریافت کردند.
نیروهای نیابتی ولایت در عراق دریافتند هر گونه تحریکی منجر به پاسخ قاطع خواهد بود. خامنهای و نیروهای نیابتیاش راه را در مانور و نمایش خیابانی دیدند. آنگونه که خامنهای آن را در خیابانهای ایران در جسدگردانی سلیمانی به نمایش گذاشته بودند.
این بار نوبت مقتدی صدر؛ مهره به ظاهر پنهان خامنهای بود تا حرکت بعد را در صحنه نمایش عراق انجام دهد.
صدر در پی آنکه دیگر هیچ اقدام نظامی برای نیروهای نیابتی نظام علیه آمریکا متصور نبود اقدام به آوردن جمعیت به خیابانها علیه حضور نیروهای آمریکایی در عراق کرد.
اما در پس این شعار «ضدآمریکایی» هدف چیر دیگری بود. صحنهآرایی در مقابل مردم عراق که علیه دولتمردان فاسد عراقی و خامنهای ماههاست در عراق صف بستهاند.
ضدتظاهرات مقتدی صدر علیه قیام مردم عراق با شکست روبهرو شد و این حرکت خامنهای، گشایشی برای او در صحنه عراق حاصل نکرد.
تظاهرات میلیونی مردم عراق در فردای تظاهرات صدر، آخرین رمقها و امیدهای خامنهای برای مهار اوضاع در عراق را از بین برد.
متعاقب آن بازیگرانی خارج از صحنه عراق وارد زمین بازی شدند.
سفرای کشورهای کرواسی، جمهوری چک، فنلاند، بریتانیا، فرانسه، آلمان، مجارستان، ایتالیا، هلند، نروژ، لهستان، رومانی، اسپانیا، سوئد، کانادا و آمریکا در بغداد با صدور بیانیه مشترک مطبوعاتی مبنی بر «محکومیت سرکوب مرگبار تظاهرکنندگان عراقی توسط نیروهای امنیتی و گروههای مسلح» ضربهای دیگر به دولتمردان فاسد عراق و خامنهای زدند.
سفرای این ۱۶ کشور از دولت عراق خواستند همچنان که در قانون اساسی عراق آمده، «به آزادی گردهمایی و حق تظاهرات مسالمتآمیز احترام بگذارد.»
سفرای ۱۶کشور همچنین از دولت عراق خواهان تضمین بهعمل آمدن تحقیقات معتبر و حسابرسی در مورد بیش از ۵۰۰کشته و هزاران مجروح از تظاهرکنندگان از اول اکتبر تاکنون هستند.
در صحنه سیاست عراق پس از آنکه مردم عراق در کف خیابان ایستادند و حاضر به پرداخت بهای آزادی شدند تعادل چرخید.
ناگفته پیداست موضعگیری این ۱۶دولت گامی در به رسمیتشناختن مشروعیت و حقانیت مقاومت و قیام مردم عراق است.
همین طور این موضعگیری را میتوان نتیجه پیروزیهای اخیر در طرد و تصفیه خیانتکارانی مانند صدر از جنبش و انسجام و استحکام صفوف در قیام مردم عراق دانست که خود موجب میشود که روحیه رزمنده قیامکنندگان و جوانان شورشگر عراقی بیش از پیش ارتقا یابد.
این تحول، متقابلاً نیروهای سرکوبگر و شبهنظامیان خامنهای را دچار فرسایش و ریزش میکند. امری که تعبیر دیگر آن دستبستگی نیروهای نظامی و شبهنظامی در عراق در سرکوب قیام مردم است.
تحول مهم دیگر که میتواند تأثیرات شتابدهندهای بر روند تحولات اخیر قیام مردم عراق داشته باشد حمله موشکی در روز یکشنبه ۶ بهمن به سفارت آمریکا بود.
نکته مهم در این امر این است که هیچ گروهی مسئولیت این حمله را به عهده نگرفته است.
این خود به تنهایی میتواند گویای بنبست نیروهای نیابتی خامنهای و ترس از سرنوشتی مانند سرنوشت سلیمانی باشد. اما در هر صورت متهم اصلی در این بین یکی بیش نیست؛ وزارتخارجه آمریکا بهطور مستقیم تهران را در این حمله موشکی مقصر شناخته است.
متعاقب حمله موشکی اخیر، دولت آمریکا تحویلدهی تسلیحات به دولت عراق را متوقف کرد. سخنگوی نیروی هوایی آمریکا گفت: «این توقف شامل انواع تسلیحات از جمله تجهیزات هواپیماهای اف۱۶ است.»
از ماه سپتامبر تاکنون بیش از ۱۴حمله توسط نظام ولایت فقیه و نیروهای نیابتیاش علیه پرسنل آمریکا در عراق صورت گرفته است.
سخنگوی وزارتخارجه آمریکا نیز به ابراز خشم وزیر خارجه این کشور در تماس با عادل عبدالمهدی نخستوزیر مستعفی عراق اشاره کرد و گفت: «پمپئو خشم خود را نسبت به استمرار حملات توسط گروههای مسلح رژیم ایران علیه تأسیسات آمریکا در عراق از جمله حملات موشکی روز یکشنبه به سفارت خود در بغداد ابراز داشت».
تجربه جسدشدن سلیمانی نشان داده که آمریکا نسبت بهمسأله امنیت سفارتخانههای خود بسیار حساس است و از کنار این قضیه بیاعتناء نخواهد گذشت.
وزارتخارجه آمریکا بهدولت عراق گوشزد کرده که باید مسببان این حمله را مجازات کند و این اخطار، دولت مستعفی و لرزان عادل عبدالمهدی را در وضعیت بسیار دشواری قرار داده است.
نیروهای نیابتی خامنهای از عواقب این رخداد بهشدت فاصله گرفتند. آنها برخلاف اقدامات پیشین خود، از این حمله فاصله گرفته و دستداشتن خود را تکذیب و انکار کرده و مدعی شدند که این حمله توسط سنیها و کردها صورت گرفته است.
اما ترامپ پیش از این هشدار داده بود که «هر اقدام علیه مراکز آمریکایی توسط شبهنظامیان که بهطور نیابتی از جانب رژیم عمل میکنند را از جانب رژیم تلقی میکنند.»
نعل وارونهزدن در حمله به سفارت آمریکا و براه انداختن تظاهرات علیه آمریکا توسط مقتدی صدر که جهت منحرفکردن افکار عمومی و تغییر صورتمسئله قیام مردم عراق است از دید مقامات آمریکایی پنهان نمانده است.
مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه ۸ بهمن تصریح کرد: «ما حمله بهسفارت آمریکا در عراق را بهعنوان تلاشی برای منحرفکردن توجه عراقیان و جامعه جهانی از سرکوب بیرحمانه معترضان عراق توسط رژیم ایران و نیروهای نیابتی آن مینگریم».
اکنون ولایت فقیه در عراق در حالت کیش قرار دارد. قیام در عراق در نقطه اعتلای خود است، برهم صالح؛ رئیسجمهور عراق اعلام کرد در صورت عدم معرفی کاندید نخستوزیری از سوی مجلس تا روز شنبه ۱۲ بهمن، او خود گزینهای را که مورد قبول مردم معترض عراق باشد معرفی خواهد کرد.
از سوی دیگر مردم عراق اعلام کردند از روز جمعه ۱۱ بهمن تظاهرات خود را از شهرها و استانهای دیگر، به بغداد خواهند کشاند و وارد منطقه سبز خواهند شد.
صحنه سیاسی در عراق در گامهای پایانی به سوی ماتشدن خامنهای و نیروهایش در عراق پیش میرود.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.