وضعیت کارگران طرح آبرسانی دشت سیستان و نداشتن نان شب

ایلنا در مطلبی تحت عنوان «دیگر کسی نمانده که از او قرض بگیرم» به بررسی وضعیت فاجعه‌بار۲۲۰۰ کارگر پروژه آبرسانی دشت ۴۶ هزار هکتاری سیستان پرداخته است.

آبرسانی به دشت سیستان

سیستان و بلوچستان با ۲ میلیون و ۷۷۵ هزار و ۱۴ نفر جمعیت، و ۱۸۷ هزار و ۵۰۲ کیلومتر مربع وسعت، پهناورترین استان کشور شناخته می شود که افزون بر ۵۱ درصد جمعیت استان در روستاها و بقیه در شهرها سکونت دارند. طرح آبرسانی به ۴۶ هزار هکتار اراضی دشت سیستان، ۱۸ بهمن ۹۳ با اعتبار ۵۰۰ میلیون دلار آغاز شد و روحانی در سفر «هیات دولت» به سیستان و بلوچستان مدت اجرای آن را ۳ سال اعلام کرد. محمود حجتی «وزیر جهاد کشاورزی» روحانی پیشتر در حاشیه بازدید از اراضی دشت سیستان در شنبه ۲۸ شهریور ۹۴ گفته بود: «عملیات اجرایی طرح آبرسانی به دشت سیستان توسط لوله تا پایان سال ۹۶ به بهره برداری خواهد رسید.» [مهر۲۸شهریور۹۴]

 اما…

یک سال تاخیر تا کنون

محمدجواد صالحی‌نژاد، «مجری طرح آبیاری با لوله ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان» در آغاز سال ۹۶ اعلام کرد: «اجرای این پروژه بزرگ در شمال سیستان و بلوچستان تاکنون ۳۹ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و در صورت تامین کل اعتبار، طرح آبیاری ۴۶ هزار هکتار تا پایان سال ۹۷ به اتمام می‌رسد.» [ایانا۳۰فروردین۹۶]

پروژه‌ای که قرار بود ۳ ساله به پایان برسد، بعد از دوسال تنها ۳۹ درصد پیشرفت داشت!

۶ماه بدون حتی یک ریال حقوق

از زما‌بندی پرابهام و دوگانه‌گویی عوامل حکومت درباره پایان این طرح که بگذریم، وضعیت کارگران مشغول در این پروژه بس فاجعه‌بار است. برخی «کارگران پروژه آبرسانی دشت ۴۶ هزار هکتاری سیستان بیش از شش ماه است هیچ دریافتی نداشته‌اند و تعدادی از آنها هم به دلیل متوقف شدن کار برخی از پیمانکاران؛ بیکار شده‌اند.» [ایلنا۲۱شهریور۹۶]

ایلنا می‌افزاید: «معیشت ۲۲۰۰ کارگر طرح آب‌رسانی دشت سیستان این روزها به چالشی جدید برای کنشگران صنفی استان سیستان و بلوچستان تبدیل شده زیرا به دلیل گستردگی این طرح و تعدد پیمانکاران از وضعیت بسیاری از کارگران اطلاع دقیقی در دست نیست، ولی آنچه مشخص است این تعداد کارگر وضعیت مناسبی در محل کار خود ندارند.»

عدم توانایی «دولت» در پرداخت حقوق کارگران

 ایلنا درباره پدیدآیی وضعیت نابسامان حقوق و معیشت کارگران می‌نویسد: «وزارت جهاد و کشاورزی کارفرمای اصلی این پروژه محسوب می‌شود و آن طور که پیمانکاران پروژه مدعی‌هستند بدحسابی‌ کارفرمای اصلی دلیلی اصلی پرداخت نشدن مطالبات کارگران پروژه آبرسانی دشت سیستان محسوب می‌شود. از قرار معلوم تحولات مربوط به جابجایی اعضای کابینه ‌هم در طولانی‌تر شدن این وقفه موثر واقع شده است.»

درد و دل کارگران

ایلنا به نقل از اسماعیل یکی از کارگران این پروژه می‌نویسد: «از اسفند سال گذشته تاکنون هیچ پولی دریافت نکرده‌ام و برای پایبند بودن به اعتقاداتم از اهالی محل پول قرض کردم تا بتوانم برای عید قربان یک گوسفند بخرم. خانواده‌ام به نداری من عادت کرده‌اند، ولی وقتی از بقال محل نان و ماست قسطی می‌خواهیم پشت چشم نازک می‌کند و می‌گوید این دولت نمی‌خواهد پول شما را بدهد. ۲ فرزند از ۳ فرزندم؛ دانش‌آموز هستند و چند روز دیگر باید برای خرید لوازم مدرسه آنها را به بازار ببرم دیگر کسی نمانده که بروم از او پول دستی بگیرم… نمی‌دانم که چگونه باید برای آنها کیف، روپوش، کتانی، لوازم تحریر و … بخرم. وقتی سرکار آمدم همسرم خوشحال بود ولی حالا دیگر صبر اهالی خانه هم به سر آمده. هرچه اعتراض کنیم صدای ما به گوش هیچکس هم نمی‌رسد.»

کارگران سیستان در زیر تبعیض مضاعف

حسینعلی اکبری «دبیر شورای اسلامی کار» استان سیستان و بلوچستان در مورد وضعیت نامناسب کارگران پروژه آبرسانی دشت  ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان به ایلنا گفته است: «برخی کارگران این پروژه از اسفند سال گذشته مبلغی بابت دستمزد دریافت نکرده‌اند اما برخی به صورت نصف و نیمه دریافت‌هایی داشته‌اند… در مورد وضعیت معیشتی کارگران دشت سیستان تغییرات رو به افول است. یکی از پیمانکاران که در منطقه لوتک مشغول کار است بابت مطالبات ۶۰ کارگر بدهکار است و پیمانکار دیگری در روستای ابراهیم آباد با ۷۰ کارگر در منطقه هامون۲ فعالیت می‌کند که از اردیبهشت ماه سال جاری هیچ مبلغی به حساب کارگران خود واریز نکرده‌است. پیمانکار سوم که در منطقه هامون با ۴۵ کارگر مشغول به کار است و هنوز دستمزد ماه‌های بهمن و اسفند سال گذشته و همچنین دستمزد فروردین ماه را به حساب کارگرانش  واریز نکرده‌ است که در نتیجه از ابتدای شهریور فعالیت در این منطقه نیمه متوقف است. پیمانکار چهارم و پنجم نیز از ابتدای شهریور ماه در ادمه همکاری با ۸۰ کارگری که در استخدام دارند به مشکل برخورد کرده‌اند و از قرار معلوم تنها نیمی از دستمزد فروردین و اردیبهشت ماه کارگران این قطعه پرداخت شده است. پیمانکار ششم که در منطقه هیرمند۱ فعالیت می‌کند از اسفند ماه سال گذشته هیچ دستمزدی به ۵۰ کارگری که در اختیار دارد، پرداخت نکرده‌ است. پیمانکار هفتم  که با ۶۰ کارگر در منطقه هیرمند۲ فعالیت می‌کند از خرداد ماه تاکنون هیچ واریزی به حساب کارگران خود نداشته است.»

در حالی که کارگران دشت سیستان در گرمای نزدیک به ۵۰ درجه، چندین ماه را بدون حقوق سپری می‌کنند، و به نان شب خویش محتاجند، این روزها خبر هزینه ۱۵ میلیاردی شهرداری تهران برای مطامع مذهبی! ولایت فقیه در عراق واکنش‌های بسیاری را در بین مردم برانگیخته است.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com