به هر فردی که به کامپیوتر و اینترنت دسترسی داشته و میتوانند با استفاده از دستگاههای دیجیتالی با جامعه جهانی ارتباط برقرار کند، شهروند دیجیتال گفته میشود.
به همین علت شهروند دیجیتال بودن به یکی از مهمترین مباحثی تبدیل شده که باید به کودکان آموزش داد.
با افزایش روند توسعه و پیشرفت تکنولوژی، همه جهانیان برای انجام فعالیتهای روزمره خود به اینترنت وابسته شدهاند. این وابستگی شامل هر کاری مثل چک کردن حساب بانکی، رزرو بلیط مسافرت، خرید محصولات مورد نیاز یا حتی برقراری ارتباط با دوستان و آشنایان میشود.
بین یک شهروند دیجیتال خوب و یک شهروند دیجیتال بد تفاوتهای اساسی وجود دارد.
یک شهروند دیجیتال خوب نحوه برقراری یک ارتباط درست و سالم با دیگران را میداند، با همنوعان خود احساس همدردی میکند و توانایی ایجاد یک رابطه بلند مدت و صمیمی از طریق ابزارهای دیجیتالی را نیز دارا میباشد.
در مقابل یک شهروند دیجیتال بد کارهایی مثل مزاحمت، آزار و اذیت و استفاده نادرست از شبکههای اجتماعی را در کارنامه دارد. علاوه بر این، عدم آشنایی با نحوه استفاده امن از اینترنت نیز به یک شهروند دیجیتال بد نسبت داده میشود.
خوشبختانه هر چیزی که برای تبدیل شدن به یک شهروند دیجیتالی خوب نیاز است را میتوان به کودکان و نوجوانان آموزش داد.
شهروند دیجیتال شامل چه مفاهیمی است؟
اگر میخواهید فرزندتان یک شهروند دیجیتال خوب شود باید ۷ مورد زیر را به او آموزش دهید:
۱. همدردی
۲. نحوه کار اینترنت
۳. درک مفهوم دادههای کاربری
۴. یادگیری سواد دیجیتالی
۵. فهم شکافهای دیجیتالی
۶. یادگیری سلامت دیجیتالی
۷. یادگیری نحوه تامین امنیت دستگاه های دیجیتالی
آموزش این ۷ مورد به نظر کمی پیچیده است اما زمانی که برای یاد دادن آنها برنامه ریزی کنید، به سادگی آنها پی خواهید برد.
۱. همدردی:
زمانی که میخواهید به فرزندتان آموزش دهید تا یک شهروند دیجیتال خوب باشد، بهتر است قبل از هر چیزی همدردی را به او آموزش دهید.
علت این امر آن است که با یادگیری این موضوع، فرزندتان میتواند نحوه رفتار و گفتار افراد در فضای اینترنت را بهتر درک کند.
به دلیل اینکه مکالمات اینترنتی اغلب با پیامهای متنی صورت میگیرد، امکان شنیدن تن صدای مخاطب، دیدن حالات چهره یا درک علائم غیر زبانی موجود در مکالمات (زبان بدن یا اشارات) که همگی در مکالمات رو در رو قابل رویت هستند، وجود ندارد.
به همین خاطر کاربران اینترنت اغلب برداشتهای مغرضانه و بدی در مورد کامنتها و حرفهای دیگران خواهند داشت.
به زبان سادهتر، کاربران اینترنتی در هنگام تبادل پیامهای متنی که با هدف برقراری یک مکالمه ساده ارسال شده تاثیرات بسیار منفی و آزار دهندهای روی مخاطب داشته و احساسات او را جریحه دار کند. در حالی که ممکن بود همین صحبتها از طریق تماس تلفنی صورت میگرفت و کسی هم ناراحت نمیشد!
ممکن است در برخی موارد که این مکالمات تاثیر شدیدی بر روی مخاطب داشته، به حکم آزار سایبری گذاشته شده و با جمعآوری مدارک مورد نیاز، از فرزندتان شکایت شود. این اتفاق بر روی شخصیت و تجربه استفاده از اینترنت در فرزندتان تاثیر منفی گذاشته و ممکن است تبعات قانونی نیز به همراه داشته باشد.
چگونه میتوان همدردی را آموزش داد؟
یاد دادن همدردی کاری بسیار چالش برانگیز است. چگونه میتوان همدردی را، که بسیاری باور دارند انسان یا با آن به دنیا میآید یا بدون آن! به فرزندتان یاد دهید؟
اما همدردی هم مثل هر مفهوم دیگری قابل آموزش و تقویت است. در مقاله بعدی به طور کامل به موضوع تقویت همدردی در کودکان خواهیم پرداخت.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.