میزان خودکشی نوجوانان، حدود ۲۰ درصد آمار کل خودکشیها در ایران است. ۷۵ درصد از موارد اقدام به خودکشی نیز مربوط به سنین بین ۱۵ تا ۳۴ سال است. دلیل این میزان از خودکشی نوجوانان و جوانان در ایران چیست؟
روز دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۹ خبری مبنی بر خودکشی ۴ دختر نوجوان با قرص برنج در شهر بابل در رسانههای ایران اعلام شد.
علی عباسی مدیرکل پزشکی قانونی مازندران مرگ ۲ نفر از چهار دختر نوجوان را تایید کرده و اعلام کرد حال ۲ نفر دیگر بسیار بد است.
البته این نه اولین و نه آخرین نمونه از فاجعه تلخ خودکشی نوجوانان است که نگاهی به سن آنها به هنگام خودکشی شوکی بزرگ به مخاطب وارد میکند.
برخی نمونههای خودکشی نوجوانان در یکسال اخیر
چندی پیش آرمین، یک کودک کار ۱۱ ساله ساکن محله جعفرآباد کرمانشاه دست به خودکشی زد. کرمانشاه شاید از این منظر شاهد بیشترین اخبار ناگوار باشد.
پیش از آرمین ۱۱ ساله نیز دو دختر نوجوان ۱۴ ساله و همکلاسی به فاصله ۲۴ ساعت، با حلقآویزکردن خود در جوانرود خودکشی کرده و به زندگی خود پایان دادند.
زینب دختر ۱۲ ساله ایلامی به دلیل فقر خانواده و تامین نشدن لباس نو برای عید خودش را ۱۷ فروردین ۹۹ حلق آویز کرد و جان باخت.
در تیر ۹۹ عسل ۱۵ ساله در دریاچه شورابیل اردبیل اقدام به خودکشی کرد و جان سپرد.
دنیا دختر ۱۸ ساله مریوانی در هفته سوم مرداد دست به خودکشی با قرص برنج زد و جان سپرد.
آمار رسمی حکومت خبر از افزایش نگرانکننده میزان خودکشی در میان نوجوانان در ایران میدهند، به گونهای که سن خودکشی در ایران تا سطح دانشآموزان دبستان و راهنمایی نیز پایین رفته است.
همچنین میزان اقدام به خودکشی در نوجوانان دختر بیش از نوجوانان پسر است اما آمار خودکشیهای موفق (خودکشی منجر به مرگ) در پسرها بیشتر است.
میزان و علل خودکشی نوجوانان
آمارهای پزشکی قانونی و وزارت بهداشت نظام میگوید در سال ۹۷ میزان خودکشی نوجوانان در ایران ۲۰ درصد بوده است.
یکی از عوامل خودکشی در میان جوانان و نوجوانان نداشتن چشماندازی روشن برای آینده و معضلات اساسی اجتماعی است.
آسیبهای اجتماعی مانند فقر، تبعیض، اعتیاد، بیکاری و .. میتوانند از فشاری که معضلات گوناگون در جامعهای مانند ایران بر والدین وارد میکنند، مستقیم و غیرمستقیم به نوجوانان منتقل شود و آنها را در دریای نومیدی غرق کند. معضلاتی که کانون خانوادهها را از هم میپاشد و به همراه آن زندگی فرزندان را متلاشی میکند.
آمار خودکشی در ایران به صورت منظم و دقیق ارائه نمیشود. با این همه آمار وزارت بهداشت نظام نشان میدهد ایران یکی از کشورهایی است که به شدت از این معضل رنج میبرد.
میزان اقدام به خودکشی بیش از ۱۱.۵ برابر میانگین جهانی
سازمان بهداشت در تازهترین آمار خود گفته است: «میانگین ۱۰.۶ خودکشی منجر به مرگ در هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت را نشان میدهد».
مدیر برنامه پیشگیری از خودکشی دفتر سلامت روان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نظام اخیرا اعلام کرده است «هر سال بیش از پنج درصد به آمار خودکشی در کشور افزوده» میشود.
از سال ۹۴ تا سال ۹۷ میزان اقدام به خودکشی در ایران از ۹۴ نفر در هر یکصدهزار نفر به ۱۲۵ تن در هر یکصدهزار نفر رسید که نسبت به آمار جهانی بسیار بالاست.
در ۲ سال اخیر به علت افزایش این آمار، حکومت ایران از اعلام ارقام آن در سال ۹۸ خودداری و سال ۹۹ تا کنون خودداری کرده، اما بنا بر گزارشهای رسیده در چهارماهه نخست سال ۹۹، ۲۳۹ نفر در کشور فقط با قرص برنج خودکشی کردهاند.
افزایش ۲۳ درصدی خودکشی در سال ۹۹
روزنامه جهان صنعت ۲۴خرداد ۹۹ نوشت:
«آمار خودکشیها در مدت سه ماهه نخست سال۱۳۹۹ نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش معنیداری در تعداد پیدا کرده و حتی ماهیت و کیفیت آن متفاوت شده است. آمار خودکشیها در ایران اکنون نسبت به سال۱۳۹۸ با افزایش ۲۳درصدی همراه بوده و ماهیت و کیفیت آن هولناکتر و وحشتناکتر بوده و در مدت کوتاه ۱۰روزه استمرار داشته و بهصورت زنجیرهیی و سریالی در نقاط مختلف کشور مشاهده شده است».
جهان صنعت میافزاید
«با بررسی و مطالعه نقشه استانهای شاخص فلاکت در ایران میتوان به نسبت تورم و بیکاری با بروز اعتراضات اجتماعی پی برد. بخش کوچکی از اعتراضات اجتماعی اکنون در کشور بهصورت خشونت… خودکشیهای سریالی شکل گرفته و بخش اعظم آن بهزودی میتواند بسان اعتراضات سالهای ۹۶ و ۹۸ درآمده و به سراسر کشور با دامنه گستردهتر و تشدید خشونتها منتقل شود».
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.