حتمالا به جای گرم‌تر شدن عرض‌های میانی، ذوب شدن یخ‌های قطبی مسئله اصلی سال ۲۰۱۳ خواهد بود. این پیش‌بینی نیوساینتیست از مهم‌ترین تغییرات آب‌وهوایی است که انتظار می‌رود در سال میلادی جدید در سطح زمین رخ دهد.

گزارش‌هایی به بررسی پیش‌بینی‌های محتمل از وقایعی پرداخته که سال ۲۰۱۳/۱۳۹۲ را شکل خواهند داد. در اولین سری از این مقالات به تغییرات عجیب‌وغریب اقلیمی می‌پردازیم که انتظار می‌رود در سال آینده اتفاق بیفتند.
برخی کارشناسان آب‌وهوایی پیش‌بینی کرده بودند که سال ۲۰۱۳/۱۳۹۲ به دلیل همزمان شدن پدیده عظیم گرمایشی ال‌نینو و اوج فعالیت‌های خورشیدی رکورد گرم‌ترین سال ثبت شده در تاریخ را به خود اختصاص دهد؛ اما بعید به‌نظر می‌رسد که این پیش‌بینی‌ها دقیق باشد. شاید به جای آن, توجه همه به سوی قطب‌های زمین جلب شود. برخی می‌گویند که کاهش یخ‌های قطب شمال در تابستان ۲۰۱۲/۱۳۹۱ که کم‌ترین میزان ثبت‌شده در طول تاریخ را به خود اختصاص داد، تنها یک اتفاق بود، اما برخی دیگر بر این باورند که این آغاز روند فروپاشی یخ‌های قطبی است. اگر پیش‌بینی‌های گروه دوم صادق باشد، دریای یخ‌زده قطب شمال زمین تا سال ۲۰۱۶/۱۳۹۵ به خاطره‌ها خواهد پیوست. آنچه حتمی است این است که لایه یخی که اکنون در حال شکل‌گیری است، نازک‌ترین لایه یخ ثبت شده است و آب شدن همه آن در تابستان سال آینده اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

رکورد جدید ذوب شدن یخ‌ها می‌تواند امکان ثبت تصاویر ترسناک‌تری را توسط ماهواره‌ها فراهم کند؛ نمایی که در آن خبری از کلاهک سفید شمال زمین نیست و احتمالا همزمان با اجلاس بعدی پنل میان‌‌دولتی تغییرات آب‌و‌هوایی (IPCC) منتشر خواهد شد. این اجلاس قرار است در تابستان سال آینده برگزار شود (پیش‌نویسی از متن نهایی آن به تازگی به بیرون درز کرده است). غم‌انگیزترین بخش ماجرا هم اینجاست کهIPCC همان مسیر برآوردهای محتاطانه پیشین خود از آب‌شدن یخ‌های قطبی در سال‌های پیش رو و افزایش سطح آب دریا‌ها ادامه می‌دهد.
روند فعلی گرمایش جهانی باعث شده دمای زمین در روندی غیرقابل بازگشت حداقل ۲ درجه سانتی‌گراد تا سال ۲۰۵۰/۱۴۲۹ افزایش یابد و همین، باعث شد سیاست‌مداران حاضر در مذاکرات اخیر آب‌وهوایی در دوحه قطر وقت زیادی را صرف بحث در مورد چگونگی انطباق با شرایط جدید کنند. چیزی که سیاست‌مداران لازم دارند, پیش‌بینی‌های جداگانه برای تک‌تک کشورهاست؛ ولی هیچ گروه علمی هنوز نمی‌تواند در مورد خیلی از مناطق بگوید که آیا خشک‌تر خواهند شد یا مرطوب‌تر و از همین رو، آی‌پی‌سی‌سی سعی می‌کند پیش‌بینی‌های سال ۲۰۰۷/۱۳۸۶ خود را بدون سروصدا به خاک بسپارد. در پیش‌بینی‌های آن سال، آی.پی.سی.سی با اطمینان از خشکسالی‌های متناوب‌تری سخن می‌گفت که بعدها مشخص شد بر اساس تحلیل‌های نادرست و به اشتباه پیش‌بینی شده بود.
در مورد دورنمای نیم‌کره شمالی زمین نیز عدم قطعیت روزافزونی وجود دارد. پژوهش‌ها در سال ۲۰۱۲/۱۳۹۱ از گرمایش سریع قطب شمال و جریان کاهنده جت استریم حکایت داشت که عرض‌های جغرافیایی میانی را در معرض شرایط بسیار سخت آب‌وهوایی قرار خواهد داد. دوره‌های طولانی سرما در اروپا، موج گرمای سال ۲۰۱۰/۱۳۸۹ روسیه و خشکسالی رکوردشکن سال‌های ۲۰۱۱/۱۳۹۰ و ۲۰۱۲/۱۳۹۱ در ایالات متحده همگی نشانه‌های چنین تغییراتی هستند و بهتر است از هم‌اکنون منتظر اوضاع عجیب و غریب‌تر آب‌وهوا در سال ۲۰۱۳ باشید.
۵۳۲۷۱

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com