به گزارش کانون حقوق بشری نه به زندان – نه به اعدام، از روز شنبه ۲۱ اردیبهشت تا روز جمعه ۲۷ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ همزمان با ایام ماه رمضان، در شهرهای مختلف ایران شاهد سرکوب و نقض حقوق بشر از جمله بازداشتهای خودسرانه، قتل، صدور احکام حبس و اذیت و آزار زندانیان بودیم.
شایان ذکر است که دستگاه قضاییه با تصویب قانون مجازات اسلامی جدید برای جایگزینی مجازاتهای حبس کوتاه مدت، از محکومین به حبس، بیگاری میکشد. بیگاری کشیدن از محکومین یکی دیگر از احکام ظالمانه دستگاه قضاییه ایران است که از این طریق دست وزارتخانهها و نهادهای حکومتی را در چنگ اندازی بر جان و مال مردم محروم باز میگذارد.
بازداشتها
در هفتهای که گذشت یک فعال محیط زیست کُرد به نام احمد خدامرادی اهل شهرستان سروآباد توسط نیروهای اطلاعاتی بازداشت گردید. نیروهای اطلاعاتی بدون ارائه مجوز قانونی این فعال محیط زیست را که نقش فعالی در حفاظت از محیط زیست منطقه سروآباد دارد، بازداشت کردند. احمد خدامرادی در اطفاء حریق مراتع جنگلی و کمکرسانی به زلزلهدگان کرمانشاه نقش فعالی داشت.
روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه روزبه علیپور شهروند گیلانی، جهت اجرای حکم حبس بازداشت و به زندان لاکان شهر رشت منتقل شد. وی پیشتر توسط دادگاه انقلاب رشت به اتهام توهین به خامنه ای به دو سال حبس تعزیری محکوم شده بود. برادر وی بابک علیپور نیز به اتهام عضویت در گروههای مخالف نظام به ۵ سال حبس تعزیری محکوم شده است.
روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه پوریا احمدی مسئول آموزش حزب وحدت ملی شاخه کردستان پس از احضار به اداره اطلاعات سنندج بازداشت شد.
روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت یک شهروند بلوچ ساکن ایرانشهر به نام سراج شکلزهی ۲۷ ساله توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد.
صبح روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ناهید شقاقی فعال حقوق زنان توسط نیروهای امنیتی و در منزل شخصیاش بازداشت و به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شد. بازداشت خانم شقاقی با خشونت و شکستن درب منزل وی همراه بوده است.
روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه، میلاد بحری، ۲۹ ساله، فعال فرهنگی، خبرنگار و عکاس از اهالی شهرستان شادگان توسط ماموران امنیتی بازداشت و به مکان نامعلومی منتقل شد. میلاد بحری در سیلاب اخیر فعالیتهای زیادی در خصوص پوشش خبرهای مربوط به مناطق سیل زده و انتقال مشکلات مردم منطقه استان خوزستان داشت.
صبح روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه شش نفر از کارگران نیشکر هفتتپه، توسط پلیس اطلاعات امنیت بازداشت و به زندان دزفول منتقل شدند. احضار و بازداشت کارگران کارخانه نیشکر هفتتپه پس از آن آغاز شد که کارگران معترض از روز ۱۹ اردیبهشت، مجدداً دست به اعتصاب زدند.
اسامی ۵ تن از بازداشت شدگانی که به زندان دزفول منتقل شدند به شرح زیر میباشد:
فیصل تعالبی
سید اسماعیل جعاوله
عادل سماعی
رستم عبداللهزاده
حسین انصاری
روز پنجشنبه ۲۶ اردیبهشت ماه نیروهای امنیتی به محل تجمع فعالین مدنی کرد در مریوان که برای محکوم کردن قتل زنان دست به تجمع زده بودند یورش برده و دستکم ۷ تن از آنان را بازداشت کردند.
احضاریه ها و تهدیدها
تعدادی از خبرنگاران فعال در رسانههای شهرهای کردستان ایران که اخبار مربوط به کولبران، مشکلات معیشتی مردم و اعتصابهای اصناف را پوشش میدادند، توسط پلیس فتا احضار شدند. پلیس فتا رسما به این خبرنگاران گفته است که «به هیچ وجه حق ندارید در مورد قتل کولبران، مشکلات معیشتی مردم، سیاستهای دولت در مورد نحوه توزیع آب، کارایی سدها و همچنین اعتصابهایی که به عناوین مختلف از طرف سندیکاهای متفاوت برگزار میشود، خبر یا گزارشی منتشر کنید.»
یک شهروند کُرد به نام مهدی گنجبخش برای رسیدگی به اتهامات نشر اکاذیب، تشویش اذهان عمومی، تبلیغ علیه نظام و توهین به رهبری برای روز شنبه ۲۸ اردیبهشتماه به دادگاه شهرستان کلات احضار شد. این شهروند کُرد روز سوم خردادماه سال ٩٧ در مورد این اتهامات بازداشت و پس از ده روز بازجویی با قرار وثیقه ٢۵٠ میلیون تومانی آزاد شده بود. شاکی پرونده او وزارت اطلاعات میباشد.
یک شهروند کُرد به نام محمدصادق احمدینیا، اهل سنندج به شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر این شهر احضار شد. این شهروند کُرد باید در خصوص شکایت دادسرای عمومی و انقلاب سنندج مبنی بر توهین به خمینی روز دوم خردادماه در شعبه چهارم دادگاه تجدیدنظر سنندج حاضر شود.
روز دوشنبه ۲۳ اردیبهشتماه ، نادر فتوره چی، نویسنده، مترجم و روزنامهنگار ایرانی از احضار خود به مراجع قضایی خبر داده است. این احضار با شکایت محمد امامی، متهم اختلاس صندوق ذخیره فرهنگیان صورت گرفته است.
یک فعال صنفی معلمان کرمانشاه به نام علی صادقی به اداره اطلاعات این شهر احضار و مورد بازجویی قرار گرفت. این فعال صنفی معلمان به دلیل حضور در تجمع اعتراضی ۱۲ اردیبهشتماه معلمان به اداره اطلاعات کرمانشاه احضار شده است. علی صادقی برای چندمین بار است که به دلیل فعالیتهایش از سوی نیروهای اطلاعاتی احضار میشود.
روز سهشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه، رضا زارعی، فعال آذربایجانی طی ابلاغیه ای به شعبه اول دادگاه انقلاب تبریز احضار شد. در این ابلاغیه که به صورت الکترونیکی صادر شده است از وی خواسته شده در خصوص فعالیت تبلیغی علیه نظام و تشکیل گروه و دسته به منظور بر هم زدن امنیت و اجتماع و تبانی بر ضد امنیت داخلی کشور راس ساعت ۱۰ صبح ۲۸ خردادماه ۹۸ در این دادگاه حاضر شود.
روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه علی نجاتی، عضو هیئت مدیره سندیکای کارگران شرکت کشت و صنعت نیشکر هفت تپه جهت آخرین دفاعیات به دادسرای اوین احضار شد.
مولوی عبیدالله آسکانی، امام جمعه اهل سنت روستای جکیگور به اداره اطلاعات شهر سرباز احضار شد. این احضار به دلیل سخنرانی وی علیه کسانی که سوختبران را هدف تیراندازی قرار میدهند صورت گرفته است.
اذیت و آزار و فشار بر زندانیان
عوامل حکومتی در زندان مرکزی ارومیه، اقدام به تبدیل بندها به بندهای جدید امنیتی کردهاند. در همین رابطه دستگاه قضاییه برای کنترل هر چه بیشتر زندانیان و اعمال فشار بر آنان طی هفته های اخیر اقدام به ساختن اتاقهای کوچک و مجزا در سالنهای زندان کرده است. این اتاقهای کوچ و مجزا با یک راهرو تنگ و تاریک به یکدیگر وصل می شوند.
۲۳ زندانی محبوس در زندان تهران بزرگ در انتظار اجرای حکم قطع دست به سر میبرند. حکم قطع دست یکی از این زندانیان به نام علیرضا خان بلوچی متولد ۱۳۵۳ قرار است طی روزهای آینده به اجرا دربیاید. این شهروند از هفت سال پیش به اتهام سرقت بازداشت شده است. اجرای قریبالوقوع حکم قطع دست این زندانی در حالی است که وی مال مسروقه را نیز پرداخت کرده است.
اسامی سه تن دیگر از این متهمان، عزیزالله تاجیک شهروند افغانستانی، محمد کتابی و محمد فیوزلردی میباشد. علاوه بر این متهمان، در حال حاضر ۱۹ تن دیگر از زندانیان محبوس در زندان تهران بزرگ در مراحل مختلفی از بدوی تا تجدیدنظر به قطع دست محکوم شده اند.
روز شنبه ۲۱ اردیبهشتماه ۹۸، جبار قادری و مختار مروتی (باباخانی)، دو تن از زندانیان اهل سنت محبوس در زندان رجایی شهر کرج در چهارمین روز اعتصاب خود به مکان نامعلومی منتقل شدند.
روز سهشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه رئیس حفاظت از محیط زیست شفت اعلام کرد: در شش ماه گذشته دادگستری شفت احکام جایگزینی برای ۱۰ نفر از متخلفان زیست محیطی صادر کرده است. از این میان برای ۸ نفر از برداشت کنندگان غیرمجاز شن و ماسه به میزان ۴۸۰۰ ساعت کار رایگان در کمیته امداد و برای ۲ نفر از متخلفان حیوان آزاری ۹ ماه همکاری با اداره محیط زیست و درمان حیوانات مصدوم را صادر شده است. رئیس حفاظت از محیط زیست شفت از قضات خواست برای متنبه کردن متخلفان، از مجازاتهای جایگزین مانند کاشت درخت، تغذیه و آزادسازی پرندگان و جمع آوری زباله حاشیه رودخانهها و جادهها استفاده شود.
صبح روز سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ماه دراویش زندانی در تیپ یک زندان تهران بزرگ که در اعتراض به عدم رعایت اصل تفکیک جرائم دست به تحصن زده بودند از سوی گارد زندان مورد حمله و ضرب و جرح قرار گرفتند.
اسامی یازده تن از دراویشی که مورد ضرب و جرح قرار گرفتند به شرح زیر میباشد:
صالح الدین مرادی، مجید رشیدی، سعید سلطانپور، حیدر تیموری، احسان ملک مولوی، بابک مرادی، سخاوت سلیمی، علی اکبر داداشی، احمد ایرانیخواه، سعید دوراندیش و محمد کریم مایی.
بیش از ۵۰ تن از زندانیان زندان قزلحصار کرج با وجود گذشت بیش از ۶ سال از بازداشت همچنان در وضعیت بلاتکلیفی هستند. حدود ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ زندانی در واحد ۲ زندان قزلحصار محبوس هستند که بیشتر آنها را متهمان مواد مخدر تشکیل می دهند. در بین این متهمین، حداقل ۵۰ نفر با بیش از ۶ سال سابقه بازداشت در وضعیت بلاتکلیف و زیر اعدام به سر می برند. بسیاری از این زندانیان متهمان مواد مخدر بوده و در صورت اعتراض به بلاتکلیفی و شرایط زندان، با شلاق و شکنجه در سوییت انفرادی، زندان دربسته و قرنطینه مواجه می شوند.
برزان محمدی، زندانی سیاسی محبوس در زندان تهران بزرگ که از روز ۲۳ اسفندماه ۹۷ در اعتراض به وضعیت نامناسب نگهداری در این زندان و طرح درخواست انتقال به زندان اوین دست به اعتصاب غذا زده بود، همچنان در اعتصاب به سر میبرد. وی طی این مدت ۲۲ کیلوگرم کاهش وزن داشته به طوری که وزن فعلی وی به ۵۱ کیلوگرم رسیده است. همچنین فشار خون این زندانی ۷ روی ۵ است.
روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ۹۸، زندانی سیاسی اکبر باقری به طور ناگهانی از زندان اوین به زندان تهران بزرگ منتقل شد. وی که مبتلا به بیماری خونریزی روده است، در اعتراض به این جابجایی دست به اعتصاب غذای خشک زده است. او در فروردین ماه سال جاری به دلیل وخامت شرایط جسمی اش با وضعیت اورژانس به بیمارستان منتقل گردید و دو واحد خون به او تزریق شد. اما پس از دو روز با شرایط نامناسب جسمی و بدون رسیدگی جدی به بیماری اش به زندان بازگردانده شد.
صدور احکام
شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب سه عضو کانون نویسندگان ایران را به نامهای کیوان باژن، رضا خندان مهابادی و بکتاش آبتین به اتهام «تبلیغ علیه نظام» و «اجتماع و تبانی به قصد اقدام علیه امنیت کشور» هر کدام به ۶ سال حبس تعزیری محکوم کرد. این حکم روز چهارشنبه ۲۵ اردیبهشت ماه ۹۸ به ناصر زرافشان و راضیه زیدی وکلای سه عضو کانون نویسندگان ایران ابلاغ شد.
روز شنبه ۲۱ اردیبهشت ماه دادگاه انقلاب شهر سنندج، اقبال شعبانی، فعال کارگری اهل سنندج را به یکسال زندان محکوم کرد. همچنین توفیق محمدی یک فعال کارگری دیگر نیز به یک سال حبس تعزیری محکوم شده است.
روز شنبه ۲۱ اردیبهشت یک شهروند ارومیه ای به نام سمکو جعفری ۲۸ ساله توسط دادگاه انقلاب ارومیه به ۶ ماه حبس محکوم شد. آقای جعفری به دلیل مشارکت در برگزاری جشن نوروزی که نهادهای امنیتی آن را برنامه ریزی شده از طرف یکی از احزاب اپوزیسیون می دانستند به حبس محکوم شده است.
دو متهم به ارتکاب جرایم سازمان یافته موادمخدر، توسط دادگاه انقلاب بندرعباس به اعدام محکوم شدند. ۱۶ نفر از متهمان دیگر این پرونده نیز در مجموع به تحمل ۴۷۲ سال حبس و ۲۳ میلیارد ریال جزای نقدی محکوم شدهاند
صبح روز سه شنبه ۲۴ اردیبهشت ماه دو تن از فعالان آذربایجانی اهل تبریز به نامهای یوسف سلحشور و داوود محمودی که اسفند ۹۷ در حاشیه مسابقه فوتبال تیمهای تراکتورسازی تبریز و سپاهان اصفهان، با اتهام «اخلال در نظم عمومی و درگیری با مامورین» بازداشت شده بودند، هرکدام به دو سال زندان، هفتاد و چهار ضربه شلاق و مشترکا دو هزارم دیه کامل یک مرد محکوم شدند.
دادگاه انقلاب اهواز ۳۰ تن از شهروندان خوزستانی را که پیش از این در ارتباط با حمله به رژه نیروهای مسلح در اهواز بازداشت شدهبودند، با اتهام بغی تفهیم اتهام کرد. اتهام بغی در قانون نوشته شده ولایت فقیه، مترادف با اعدام است. این شهروندان بازداشت شده مورد شکنجه قرار گرفته و از آنها اعترافات اجباری دروغین مبنی بر دست داشتن در حمله مسلحانه به رژه نیروهای مسلح در شهریور ماه سال ۹۷ گرفته شده است.
قتل
روز شنبه ۲۱اردیبهشت نیروهای سپاه پاسداران در جادە سقز به بوکان به ظن حمل کالای قاچاق، اتومبیل یک شهروند کرد را به رگبار بستند که منجر بە واژگون شدن اتومبیل و کشته و زخمی شدن دو سرنشین آن شدند. در جریان این واقعه کیوان امین زادە ٢۵ ساله به شدت زخمی شده و پس از انتقال بە بیمارستان جانش را از دست دادە است.
همچنین، یک هموطن دیگر نیز به نام عطا رسول زادە به شدت زخمی شدە و هم اکنون تحت مراقبتهای پزشکی قرار دارد.
شامگاه یکشنبه ۲۲ اردیبهشت ماموران لباس شخصی اطلاعات در مسیر مهرستان کمین کرده و به خودرو شخصی یک شهروند بلوچ به نام ادهم چاری زهی به طور مستقیم آتش گشودند که در جریان آن، ادهم چاریزهی ۳۳ ساله کشته شد.
روز چهارشنبه ۲۵اردیبهشت ماه در اثر تعقیب و گریز ماموران در ایرانشهر، خودروی یک سوخت بر به نام محمد ملک رئیسی از مسیر منحرف شده و واژگون شد. ماموران پس از اینکه واژگونی خودرو را دیدند محل را ترک کرده و هیچ کمکی به وی نکردند و این شهروند بلوچ جان خود را از دست داد.
همچنین روز جمعه ۲۷اردیبهشت آرش بامری فرزند امیر ۱۴ ساله اهل شهر بمپور واقع در استان سیستان و بلوچستان در اثر تعقیب و گریز ماموران بخاطر داشتن چند عدد کولر کشته شده و پدرش نیز به شدت مجروح شده است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.