مهارت گوش دادن برای کسب اطلاعات، درک طرف مقابل، یادگیری و ایجاد صمیمیت به کار میرود. و آن را میتوان با استفاده از روش “گوش دادن موثر” بهبود بخشید و به سطح بهتری از ارتباط رسید. با استفاده از این روش شما نه تنها سعی میکنید که حرف مخاطب خود را به خوبی بشنوید، بلکه تلاش میکنید تا پیام وی را به صورت کامل بفهمید.
در این روش شما باید کاملا به طرف مقابل توجه کنید و تلاش کنید که چیزی حواس شما را پرت نکند، به خصوص اینکه افراد گاه در هنگام شنیدن سخن دیگران در ذهن خود دنبال پاسخ آن میگردند.
برای افزایش مهارت شنیدن باید به مخاطب خود نشان بدهید که به حرفهای او توجه دارید. اهمیت این مسأله در این است که گوینده احساس نکند به او بیتوجهی میشود و اینکه با این کار او را تشویق به ادامه سخن گفتن میکنید.
به طور کل به این نکات باید توجه کرد:
✅ به سخنان طرف مقابل توجه کنید.
افکاری را که حواس شما را پرت میکند کنار بگذارید.
به عوامل محیطی که ممکن است حواس شما را پرت کند توجه نکنید.
در ذهن خود به دنبال پاسخ مطالبی که میشنوید نباشید. نکتهای که نیاز به پاسخ دارد را برای زمان مناسب یادداشت کنید.
✅ نشان بدهید که گوش میدهید.
به زبان بدن خود توجه کنید. حالات بدن شما باید نشان بدهد که به گوینده و حرفهای او توجه دارید:
هرازگاهی سر خود را به علامت اینکه متوجه سخنان گوینده هستید، تکان دهید.
گوینده را با گفتن کلمات یا اصواتی مانند “بله” و”هوم” به ادامه سخن تشویق کنید.
این پا و آن پا نشوید و به ساعت خود نگاه نکنید. اگر عجله دارید بهتر است گفتگو را به زمان دیگری موکول کنید.
✅ بازخورد بگیرید.
فرضها و قضاوتهای ذهنی شما میتواند مانند فیلتر عمل کند و موجب تحریف سخنان گوینده شود. بعنوان یک شنونده موثر شما باید درابتدا سخنان گوینده را کامل بفهمید. برای این کار میتوانید از او سوال کنید تا نکات مبهم موضوع را بیشتر برایتان باز کند. حتی میتوانید گاهی سخنان او را دوباره بازگو کنید تا وی تائید کند که منظورش همین چیزی است که شما درک کردهاید.
✅ قضاوت نکنید.
هنگام گوش دادن اظهار نظر شخصی نکنید، راه حل ارائه ندهید. حتی اگر صددرصد مطمئن هستید که حرفهایش غلط است به میان سخنان وی نپرید. قبل از بیان مطالب خود اجازه بدهید که سخنان گوینده کامل شود. گویندهای که حرفهای خود را زده است برای پذیرش شما ذهن بازتری دارد.
✅ پاسخ دادن.
درهنگام بیان نظر خود یا پاسخ دهی یا حتی تصحیح نکات در صحبتهای طرف مقابل، صادق باشید و با درستی و شفافیت صحبت کنید و نظرات خود را با احترام به عقاید طرف مقابل بیان کنید.
راههای ارتباط با ما:
پیامک در تلگرام
کانال تلگرام
اینستاگرام
فیس بوک
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.