ترک سیگار اصلا کار آسانی نیست. افرادی که سعی در ترک این عادت دارند، اغلب در معرض اضطراب، افسردگی جدی، چالش در روابط خود و سایر موانع عمده در مسیر ترک، قرار میگیرند. البته این علائم حاد، دورهی کوتاه مدت چند روزه تا چند هفتهای دارند و بعد از سپری کردن این دورهی کوتاه، فواید سلامتی ترک سیگار بلافاصله خود را نشان میدهند. فوایدی که تا پایان عمر همراه فرد خواهند بود. این فواید فقط شامل از بین رفتن خطرات جسمانی ناشی از سیگار کشیدن، مانند سرطان ریه و داشتن سیستم قلبی و عروقی سالمتر نمیشوند بلکه تحقیقات، رابطهای قوی بین سیگار کشیدن و سلامت روان را نشان میدهند.
✅ سیگار و مشکلات سلامت روان
افراد دارای مشکلات سلامت روان، به طور غیرعادی نرخ مصرف سیگار بالاتری دارند. برای مثال، یک مطالعهی منتشر شده در مجلهی انجمن پزشکی آمریکا، نشان داد که ۴۳% تمام افراد سیگاری دارای یک نوع مشکل سلامت روان هستند. همین مطالعه همچنین نشان میدهد، نرخ سیگار کشیدن در افراد مبتلا به بیماری روانی ۴۱% است.
برای افرادی که با اثرات نیکوتین آشنایی دارند، این آمار اصلا تعجب برانگیز نیست. نیکوتین به عنوان یک تثبیت کننده موثر حالت روحی عمل میکند و عادت سیگار کشیدن میتواند به افرادی که دارای مشکل سلامت روان هستند، کمک کند تا موقتاً احساس آرامش کنند.
البته ظاهراً این اثرات مثبت موقتی هستند. نیکوتین میتواند باعث افزایش اضطراب، افسردگی و استرس شود که اغلب به همراه تمایل شدید برای مصرف تنباکو است. اثرات ظاهری و مثبت سیگار کشیدن بر سلامت روان، غیرواقعی هستند. اگرچه بعید است سیگار کشیدن به تنهایی خود باعث ایجاد بیماری روانی شود، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد سیگار میتواند مشکلات سلامت روان، چالش در روابط و استرس روزانه را به طور قابل توجهی بدتر کند.
✅ ترک سیگار برای داشتن سلامت روانی بهتر
بسیاری از افراد سیگاری پس از شنیدن داستانهای وحشتناک در مورد یک عمر میل به مصرف نیکوتین و سقوط به ورطهی افسردگی پس از ترک آن، دچار وحشت میشوند. این غیرقابل انکار است که ترک سیگار چالش برانگیز و دشوار است اما این دشواری موقتی است. در واقع، تحقیقات جدید نشان میدهد که ترک سیگار میتواند سلامت روان را بهبود ببخشد.
این مطالعه در واقع یک متاآنالیز از ۲۶ مطالعهی دیگر در مورد سیگار کشیدن، بود. که افراد سیگاری با میانگین سنی ۴۴ سال را که به طور متوسط یک بسته در روز سیگار مصرف میکردند را مورد بررسی قرار داده بودند. محققان پس از شش ماه افراد مورد تحقیق را از نظر شاخصهای سلامت روان، مانند افسردگی و اضطراب، بررسی کردند. آنها دریافتند که در میان افرادی که توانستند عادت سیگار کشیدن را ترک کنند، تأثیرات مثبت سلامت روانی رخ داده بود. این تاثیرات به قدری آشکار بودند که محققان، ترک سیگار را با درمان ضد افسردگی مقایسه میکنند، و به افراد سیگاری پیشنهاد میکنند که اگر میخواهند شادتر باشند، یکی از بهترین کارهایی که میتوانند انجام دهند، ترک سیگار است. همچنین افرادی که سیگار را ترک کردند، رضایت بیشتر از زندگی، اضطراب کمتر و افزایش احساسات مثبت را گزارش دادند.
✅ کمک به ترک سیگار
سیگاریهای کمی دوست دارند به سیگار کشیدن ادامه دهند. اما برای اغلب افراد سیگاری، کشیدن سیگار راهی برای احساس عادی داشتن است. چشم انداز ترک مصرف نیکوتین میتواند وحشتانگیز باشد. بخصوص برای افرادی که باور دارند مسیر ترک سیگار شامل یک دورهی طولانی رنج و ناراحتی است. اما روشها و داروهای پزشکی مختلفی وجود دارد که به سیگاریها کمک میکنند تا ترک کنند و درد و رنج موقتی ناشی از ترک را نیز کاهش دهند. برای شناخت بهتر این روشها حتما به پزشک خود مراجعه کنید. تا با توجه به وضعیت سلامتی شما بهترین روش برایتان در نظر گرفته شود.
مهم نیست که فرد سیگاری کدام روش ترک سیگار را انتخاب میکند، فاکتورهایی وجود دارند که انجام آنها شانس موفقیت دراز مدت را افزایش میدهد. فاکتورهایی مانند:
• داشتن یک برنامه خاص برای ترک سیگار. اکثر افراد موفق در ترک، یک تاریخ ترک را تعیین میکنند و به آن عمل میکنند.
• حمایت از سوی خانواده و دوستان و شریک زندگی.
• جایگزین کردن عادت سیگار کشیدن با یک عادت سالم. ورزش، آواز خواندن یا پیادهروی میتواند کمک کند.
• مشغول نگهداشتن خود.
• شناسایی و دوری از عوامل محرک سیگار کشیدن و برنامه ریزی یک استراتژی برای زمانی که این محرکها اجتناب ناپذیرند.
• علت ترک سیگار خود را به یاد داشته باشید. بسیاری از افراد موفق در ترک سیگار دلایل ترک خود را یادداشت میکنند و در طول مسیر همواره به آن رجوع میکنند.
☘️ اگر فرد نزدیک به شما در تلاش برای ترک سیگار است، حمایت از وی در طول این فرایند واقعا میتواند تفاوت ایجاد کند. کارهایی که میتوانید انجام دهید:
• از ایجاد ناامیدی دوری کنید. به او نگوئید که تا پایان عمر خود میل به مصرف نیکوتین را خواهد داشت. نه تنها این حقیقت ندارد بلکه باعث ایجاد انگیزه اندک برای ترک میشود.
• به او یادآوری کنید که دردی که متحمل میشود موقتی است.
• برای انجام برخی کارهای روزانهی استرسزا پیشنهاد کمک دهید مثل تمیز کردن خانه یا پیادهروی و بیرون بردن سگ او.
افراد سیگاری که در چند روز اول ترک سیگار خود استرس زیادی را تجربه میکنند احتمال بیشتری دارد تا به مصرف سیگار بازگردند.
• حتی اگر خودتان هنوز سیگار مصرف میکنید این کار را در حضور فرد در حال ترک انجام ندهید و در مورد سیگار کشیدن صحبت نکنید. بلکه به او کمک کنید تا جاسیگاریها و دیگر وسایل مربوط به سیگار کشیدن را از منزل خود خارج کند.
• فرد در حال ترک را سرزنش نکنید یا به او احساس گناه القا نکنید در مورد سلامتیشان به آنها غر نزنید. چنین استرسهایی در واقع شانس شکست در ترک سیگار را افزایش میدهند.
• انتظار لغزش داشته باشید. اغلب سیگاریها قبل از ترک موفقیت آمیز سیگار، چندبار به خانه ی اول خود بازمیگردند.
• مثبت اندیش باشید. فردی که برای شما عزیز است اگر موفق شد یک ساعت، یک روز، یک هفته سیگار نکشد، این پیروزی شایستهی جشن گرفتن است. جشن گرفتن پیروزیهای کوچک رسیدن به پیروزی نهایی را ممکنتر میسازد.
ترک سیگار هرگز آسان نیست، اما مزایای سلامتی – روانی و فیزیکی – ادامهداری، دارد. چند روز رنجش ارزش یک عمر سلامت خوب را دارد.
مهم نیست که چه مدت سیگاری بودهاید، هرگز برای ترک کردن آن دیر نیست.
ترجمه و تلخیص
راههای ارتباط با ما:
پیامک در تلگرام
کانال تلگرام
اینستاگرام
فیس بوک
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.