مؤسسه “فریدم هاوس” در تازهترین گزارش سالانه خود که روز جمعه ۸ اردیبهشت ماه ۱۳۹۶ شمسی منتشر شد با اشاره به افزایش فشار بر آزادی رسانهها در جهان، ایران را یکی از ۱۰ کشور غیرآزاد در زمینه آزادی رسانه معرفی کرد.
بنابر این گزارش که با عنوان «چشمانداز تاریک آزادی رسانهها» منتشر شده، در حال حاضر ۴۵ درصد از جمعیت جهان در کشورهایی بدون آزادی رسانه زندگی میکنند که ایران نیز یکی از آنها به شمار میرود.
در گزارش سالانه این نهاد ناظر بر دموکراسی آمده است: در سال گذشته میلادی سرکوب رسانههای مستقل در کشورهای تمامیتخواه ادامه یافت و در دموکراسیهای بزرگ جهان نیز رسانهها با تهدیدهایی کمسابقه روبه رو شدند.
خانه آزادی میزان آزادی رسانهها در جهان را پائینترین سطح در طول بیش از یک دهه گذشته دانسته است.
گزارشگران بدون مرز (RSF)نیز، ویرایش سال ۲۰۱۷ «ردهبندی جهانی آزادی مطبوعات» را منتشر کرده است که بر اساس آن ایران در رتبه ۱۶۵ در سطح جهان قرار گرفته است.
بر اساس این گزارش، شاخص سالانه که معیاری برای سنجش شدت نقض آزادی اطلاعرسانی در جهان است، امسال به ۳۸۷۲ رسیده است و از سال ۲۰۰۷ به این سو هیچگاه تا این حد یعنی ۱۴ درصد افزایش نداشته است.
بنا بر این گزارش، جمهوری اسلامی ایران دهها روزنامهنگار و وبنگار را با اتهامهایی چون «اقدام علیه امنیت ملی» یا «فساد اخلاقی»، بازداشت و زندانی میکند. با این حال این کشور ۴ رتبه نسبت به سال قبل فراتر رفته که گزارشگران بدون مرز علت آن را بدتر شدن وضعیت دیگر کشورها دانسته است. سال پیش، ایران در رده ۱۶۹ جدول قرار داشت.
بر اساس تخقیقات گزارشگران بدون مرز، ایران در سال گذشته نیز همچنان یکی از ۵ زندان بزرگ جهان برای فعالان رسانهای بود. به دلیل شرایط بسیار ناگوار زندانها و محروم بودن زندانیان از حق درمان، بسیاری از زندانیان عقیدتی و از این میان روزنامهنگاران برای ابتداییترین خواستهای خود مجبور میشوند که دست به اعتصاب غذا بزنند. در سال گذشته دستکم ۱۰ روزنامهنگار با اعتصاب جان خود را به خطر انداختند.
احضار و بازداشتها روزنامهنگاران و صدور احکام سنگین در سال گذشته ادامه داشته و مجازاتهای غیر انسانی مانند شلاق زدن همچنان اجرا میشود و در سال میلادی ۲۰۱۶ ایران دست کم چهار روزنامهنگار را به تحمل شلاق محکوم کرد.
علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران در فهرست دشمنان آزادی رسانهها قرار دارد.
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.