سیستم صوتی تلگرام که از روز دهم فروردین‌ماه در ایران فعال‌شده بود، با ابلاغ نامه‌ای از سوی قوه قضاییه به شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات اینترنت و تلفن همراه، مسدود شده است.

به گزارش تارنگار حقوق بشر در ایران، قوه قضاییه ایران در تاریخ ۲۸ فروردین ماه ۱۳۹۶ طی نامه‌ای به شرکت‌های خدمات اینترنت و تلفن همراه مبنی بر اینکه تماس صوتی تلگرام «ضد امنیت ملی» است، دستور فیلترینگ آن را صادر کرد.

کمپین بین المللی حقوق بشر در این خصوص گزارش کرد؛ با وجود تکذیب این شرکت‌ها این فیلترینگ فقط بر روی اپراتورهای موبایل اعمال شده بود و سایر شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنت هیچ محدودیتی را برای تماس صوتی تلگرام اعمال نکرده بودند.

فعال شدن این سرویس توسط تلگرام، با استقبال گسترده کاربران ایرانی مواجه شد و همچنین فیلتر کردن آن با واکنش آنها در شبکه‌های اجتماعی مانند توییتر را به دنبال داشت. برخی از کاربران توییتر، به صورت مستقیم اپراتورهای تلفن همراه را مخاطب قرار داده و خواستار پاسخگویی آنها نسبت به این فیلترینگ شدند.

این اقدام از طرف شرکت‌های تلفن همراه برخلاف اصول ارائه خدمات «بدون تبعیض» است. Net Neutrality و یا شبکه بدون تبعیض مفهومی است که در سال ۲۰۰۳ توسط تیم وو (Tim Wu) استاد حقوق رسانه دانشگاه کلمبیا مطرح شد به این معنی که شرکت‌های ارائه دهنده خدمات اینترنتی،‌ اپراتورهای تلفن همراه و دولت‌ها باید با همه انواع داده در اینترنت به شکل یک سان رفتار کنند. به بیان ساده‌تر داده‌ها و محتوای اینترنت نباید بر اساس کاربر، محتوا، سایت، پلتفرم، اپلیکیشن و سایر موارد تبعیض قائل شوند یا قیمت متفاوت اعلام کنند.

مفهوم شبکه بدون تبعیض در منشور حقوق شهروندی حسن روحانی نیز مورد اشاره و تایید قرار گرفته بود. در ماده ۲۶ منشور حقوق شهروندی آمده است که «شهروندان حق دارند نظرات و اطلاعات راجع به موضوعات مختلف را با استفاده از وسایل ارتباطی، آزادانه جست وجو، دریافت و منتشر کنند. دولت باید آزادی بیان را به طور خاص در عرصه های ارتباطات گروهی و اجتماعی و فضای مجازی ازجمله روزنامه، مجله، کتاب، سینما، رادیو، تلویزیون و شبکه های اجتماعی و مانند این ها طبق قوانین تضمین کند.»

پس از اما آن در تاریخ ۲۹ فروردین ماه ۱۳۹۶ با دستور قوه قضاییه ایران به ۲۰ شرکت اریه دهنده خدمات اینترنت و اوپراتور تلفن همراه به صورت کامل فیلتر و قطع شد.
بر اساس آخرین بیانیه پاول دوروف مدیر عامل شرکت تلگرام،‌ این اپلیکیشن ۴۰ میلیون کاربر فعال در ایران دارد که با استفاده از تماس صوتی تلگرام می‌توانستند با هزینه کمتر و کیفیت بالاتر با مخاطبین خود در تماس باشند. شرکت تلگرام در بیانیه‌ای که برای راه اندازی این سرویس منتشر کرد اعلام کرد که مکالماتی که توسط این ویژگی انجام شود به صورت End to Endd رمزگذاری شده است و هیچ کس قادر نخواهد بود تا مکالماتی را که با این اپلیکیشن انجام می‌شود را شنود کند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com