تئوری کوئیر چیست؟
اگر علاقهمند به مطالعه در زمینه جامعهشناسی و حقوق همجنسگرایان باشید، احتمالا با اصطلاح “تئوری کوئیر” نیز برخورد نمودهاید. تئوری کوئیر چیست؟
این تئوری بر عدم تناسب میان جنس، جنسیت و تمایل جنسی تمرکز دارد. کلمهی کوئیر بیشتر یادآور همجنسگرایان و دوجنسگرایان میباشد اما درواقع چهارچوب گستردهتری را شامل میشود. مبدل پوشان، اینترسکسها، افرادی با ابهام جنسیتی و اقدام کنندگان به عملهای تطبیق جنسیت را هم دربر میگیرد.
تئوری کوئیر در تلاش است تا رابطه پایدار جنس، جنسیت و گرایش جنسی را به چالش بکشد. درواقع دگرجنسگرامحوری را مورد انتقاد قرار میدهد و به تقسیمبندی هایی که صفات بشری را به دوتایی زنانه و مردانه تقسیم میکند، معترض است، به این معنا که هویت جنسیتی را امری سیال مفروض میدارد.
جودیت باتلر پیشنهاد میدهد که، جنسیت نه ساخته طبیعت که تنها یک برساخت اجتماعی است و رفتارهای زنانه و مردانه تاثیرپذیرفته از بیولوژی و ژنتیک نیستند بلکه تحت تاثیرِ جامعه، رسانه و فرهنگ هستند.
او همچنین انواع مختلفی از زنانگی و مردانگی را معتبر میشناسد، یعنی تنها یک نوع از زن بودن و یک نوع از مرد بودن برای او پذیرفته نیست.
حال باید پرسید، چرا کوئیر؟
کلمهی کوئیر درواقع در قرن ۱۶ و ۱۷ میلادی در اروپا برای اشاره به “چیزی غریب” و یا “غیرعادی” به کار برده میشد. اما بعدها در ابتدای قرن بیستم این کلمه تبدیل به واژهای توهینآمیز برای اشاره و یا فحاشی به اقلیتهای جنسی شد. از همین رو فعالین حقوق همجنسگرایان در دهه هفتاد میلادی بر آن شدند تا مفهوم این کلمه را معکوس کنند و بدین ترتیب از آن برای اشاره به تمامی افراد در حاشیه و خارج از هنجارهای اجتماعی استفاده کردند. گرچه همچنان بسیاری از فعالین ترجیح میدهند از واژههای دقیقتری همچون؛ لزبین، گی، دوجنسگرا و ترنسجندر و اینترسکس استفاده کنند.
تئوری کوئیر نیز در اوایل دهه ۹۰ میلادی توسط نظریهپردازان جنسیت و گرایش جنسی و فمینیسم مورد استفاده قرار گرفت. نظریهپردازانی همچون، لائورن برلنت، لئو برسانی، جودیت باتلر، لی ادلمن و … بر سر این نظریه چالش میکردند.
—
وبسایت ششرنگ:
http://6rang.org
صفحه فیسبوک ششرنگ:
https://www.facebook.com/6rang.Iran
کانال ششرنگ در تلگرام:
https://t.me/Iran6Rang
فضای اختصاصی ششرنگ در تریبون زمانه:
https://www.tribunezamaneh.com/archives/author/6rang-org
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.