در یکی از روزهای بهار سال ۹۳، در اولین بازگشتم به ایران پس از مهاجرت با استرالیا، به همراه همسرم «راز»، گشتی در کوچه های رشت زدیم و با نگاهی دیگر به آن نگرستیم.
جاهایی را دیدیم که امروزه کسی به آنها نگاهی نمی اندازد، خانه ها و کوچه های متروک و قدیمی که مالکان و وارثانشان در انتظار فرصت مناسب برای جایگزین کردن آنها با آپارتمانهای نخراشیده مکعبی با نمای سنگ، آیفون ها تصویری و پارکینگهای ریموت دار هستن.
فرصتی بود که عکسهایی را ثبت کنیم، عکسهایی که شاید روزی تنها چیزی باشد که از این گذرهای تاریخی به یادگار می ماند.
گاهی حجم باقیمانده آنقدر کم بود و فضا آنقدر با ساختمانهای به ظاهر مدرن، اما زشت، پر شده بود که گرفتن عکس بسیار مشکل بود. با این حال، این مجموعه دستچینی از گردش آن روز ماست.
- دیوار همسایه و نوشته ای که از اولین انتخابات ریاست جمهوری در ایران به یادگار مانده: «رییس جمهور بنی صدر» در کنار آرم جمهوری اسلامی. در تمام دوران عمر من این نوشته بر روی آن دیوار مانده.
- بهار رشت دیدنی است. کاری به خرابی ها و کم کاری ها ندارم، طبیعت سعی خودش را می کند تا شاهکاری هر چه زیباتر خلق کند.
- میدان فرهنگ رشت یکی از قدیمی ترین میادین رشت است، با مجسمه ای کلیشه ای که در بسیاری دیگر از شهرهای ایران دیده ام.
- گذر خواهر امام، از محلات بسیار قدیمی رشت است. به واسطه وجود زیارتگاهی که منتسب به خواهر امام هشتم شیعیان است، برای هر شهروند رشت شناخته شده است.
- این خانه در چند قدمی زیارتگاه خواهر امام واقع شده. نوشته ای به زبان روسی روی درب آن خود نمایی می کند که نشان از ارتباط گسترده مردم این سرزمین با همسایه شمالی دارد.
- گچ بری ها نشانی از معماری تاریخی گیلان زمین است. درب با کج سلیقگی توسط ادارت مختلف دولتی پلاک شده است.
- خانه هایی اینچنینی در گیلان رایج بوده است. در تابستان شرجی رشت، این خانه ها به واسطه باد و جریان هوا به خوبی خنک می شدند.
- نوشتن دعا و نوشته های مذهبی بر سر در ها بسیار رایج بوده است. این خانه دارای دو پلاک است، که ظاهرا پلاک ۱۷ به واسطه سال ساخت محبوب صاحبخانه بوده است و پلاک دیگر، رسمی است و توسط شهرداری نصب شده است.
- دیوارهایی اینچنینی در رشت قدیم بسیار بوده است و اکنون پیدا کردن آنها برای یک عکس، انرژی بسیار می طلبد.
- بسیاری از کوچه های قدیمی رشت تنگ و بن بست بوده اند و اکنون با ساخت و سازهای جدید، تغییر چندانی جز افزایش عرض آنها دیده تمی شود.
- دیوارهای طاق دار هم دیگر به ندرت یافت می شوند. این یکی با دو لوله بخاری سیمانی از ریخت افتاده است.
- این در دو جای نشستن برای عابران داشته. چیزی که در گذشته رایج بوده و نشان از رابطه صمیمی تر مردم با یکدیگر داشته.
- دربی با دو کلون مختلف. زنگ برقی نصب شده بر آن، نامانوس به نظر می رسد.
- دربی دیگر که به علت افزایش ارتفاع خیابان در طول زمان، با پله به سطحی پایین تر از خیابان می رود. یادآور خانه قدیمی مادربزرگم.
- درب و دیواری که رو به ویرانی است.
- خانه هایی اینچنین در رشت امروز انگشت شمار است. آن معدودی هم که باقی مانده دیر یا زود قربانی ساخت و سازهای ناهنجار این روزهای ایران می شود.
- این دیوار طاقدار با سقف سفالی، تا اینجا که ظاهرا خوب دوام آورده است.
- این تکه ای از دیوار یک خانه قدیمی مخروبه است. دیگر چیزی از بقیه بنا باقی نمانده.
- ظاهرا این خرابه یک حمام قدیمی است که روی آن تبلیغ انتخاباتی به چشم می خورد.
- این خانه اعیانی در حال حاضر هنوز مورد استفاده است. هر چند بعید می دانم نگهداری درستی از آن انجام شود یا سازمانی دولتی توجهی به آن بکند.
نظرات
این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر میکنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و میخواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com
نظرات
در چشم من بهشت جهان است شهر من
گر آشکار و گرچه نهان است شهر من
یکشنبه, ۴ام خرداد, ۱۳۹۳