سازمان حقوق بشر ایران؛ ۲۴ مهر ۱۴۰۵: احکام اعدام دو زندانی ازجمله یک شهروند بلوچ به‌نام‌های محمدرضا( شاهین) صالح زاده که با اتهام «قتل عمد» به قصاص نفس محکوم شده بود و حبیب رخش‌ماه (نوتی‌زهی) که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده بود، در زندان مرکزی گرگان (امیرآباد) به اجرا درآمد.

بنا به اطلاع سازمان حقوق بشر ایران، صبح روز سه‌شنبه ۱۴ مهرماه، حکم اعدام یک مرد در زندان مرکزی گرگان به اجرا درآمد. هویت این زندانی که با اتهام «قتل عمد» به قصاص نفس محکوم شده بود، محمدرضا صالح‌زاده (معروف به شاهین)، ۲۴ ساله احراز شده است.

از سوی دیگر، صبح روز چهارشنبه ۲۲ مهر ماه، حکم اعدام یک مرد بلوچ در این زندان به اجرا درآمد. هویت این زندانی که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» به اعدام محکوم شده بود، حبیب رخش‌ماه (نوتی‌زهی)، ۵۲ ساله احراز شده است.

یک منبع مطلع درخصوص جزئیات پرونده این دو زندانی به سازمان حقوق بشر ایران گفت: «محمدرضا صالح‌زاده اهل گرگان بود و از هفت‌سالگی پدرش را که جانباز ۴۵ درصد جنگ بود، از دست داد. پس از ازدواج مجدد مادرش، او زندگی با مادربزرگش را انتخاب کرد. در شب ۱۷ دی‌ماه ۱۴۰۰، زمانی که محمدرضا ۱۸ سال و چهار ماه سن داشت، حوالی ساعت ۱۱ شب، او برای خرید سیگار برای مادربزرگش از خانه خارج شد. در مسیر، دو مرد موتورسوار که به گفته محمدرضا هر دو مست بودند، با تهدید چاقو او را سوار موتور کرده و به مکان خلوتی بردند تا به او تعرض کنند.»

این منبع در ادامه افزود: «محمدرضا که برای امنیت خود چاقو به همراه داشت، در دفاع از خود ضربه‌ای به قلب یکی از مهاجمان (نام فرد مهاجم نزد سازمان حقوق بشر ایران محفوظ است) زد و فرار کرد. او پس از ۱۷ روز توسط پلیس بازداشت شد و از همان ابتدا در دادگاه با اعتراف به درگیری، مساله تلاش مقتول و دوستش برای تعرض را مطرح کرد، اما دادگاه بدون در نظر گرفتن شرایط دفاع مشروع، او را به اعدام محکوم کرد. مقتول دارای دو فرزند بود و با وجود تلاش‌های بسیار، خانواده او حاضر به دادن رضایت نشدند.»

این منبع در ادامه گفت: «حبیب رخش‌ماه شهروند بلوچ اهل روستای ارازگلِ فندرسک گرگان و پدر پنج فرزند بود. او حدود شش سال پیش در شهر کردکوی به اتهام حمل مواد مخدر بازداشت و به اعدام محکوم شد. او دو روز پیش از اجرای حکم به سلول انفرادی منتقل شد و آخرین ملاقات را با اعضای خانواده‌اش انجام داد.»

اعدام این دو زندانی تا لحظه تنظیم این خبر از سوی رسانه‌های داخل ایران و یا منابع رسمی اعلام نشده است.

اعدام زندانیانی که با اتهامات مربوط به «مواد مخدر» محکوم شده‌اند، در شش سال گذشته به‌طور مستمر افزایش یافته است. بر اساس گزارش سالانه سازمان حقوق بشر ایران، در سال ۲۰۲۵ دست‌کم ۷۹۵ نفر با این اتهام اعدام شدند که افزایشی ۵۸ درصدی را نسبت به سال قبل شاهد بود.  در سال ۲۰۲۴ دست‌کم ۵۰۳ نفر به اتهامات مرتبط با مواد مخدر در ایران اعدام شدند، که افزایشی ۶.۶ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۳ (۴۷۱ اعدام) و تقریباً ۲۰ برابر بیشتر از اعدام‌های مرتبط با مواد مخدر در سال ۲۰۲۰ است.

تصویر زیر متعلق به حبیب رخش‌ماه (نوتی‌زهی) است:

 

تصویر زیر آگهی ترحیم حبیب رخش‌ماه (نوتی‌زهی) است:

 

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)