«حزب کمونیست نپال (مشعل)»، دفتر مرکزی، دبیرکل «موهان بیکرام سینگ»

آتش‌سوزی گسترده‌ای در شهر لس آنجلس در ایالت کالیفرنیا در آمریکا رخ داده است. این شهر مرفه‌ترین و معروف‌ترین شهر آمریکاست. گزارش‌ها حاکی از آن است که حدود ۱۲۰۰۰ خانه در آتش‌سوزی ویران شده، تعداد زیادی از مردم جان خود را از دست داده‌اند و تقریباً ۱۵۰۰۰۰ نفر مجبور به ترک خانه‌های خود شده‌اند. خساراتی که آتش‌سوزی به درختان، گیاهان، حیات وحش و حیوانات وحشی وارد کرده غیرقابل محاسبه است.

آتش‌سوزی در لس آنجلس نه‌تنها برای این شهر و یا برای آمریکا، بلکه برای کل جهان یک مشکل جدی است. این آتش‌سوزی در نتیجۀ تغییرات آب و هوایی و افزایش دمای کرۀ زمین رخ داده است. تغییرات آب و هوایی منجر به افزایش آتش‌سوزی، باران شدید، خشک‌سالی، طوفان موسمی، بارش برف، سیل و سایر رویدادهای شدید آب و هوایی در سراسر جهان شده است. برف در هیمالیا در حال آب شدن است و خطر بالا آمدن سطح آب دریاها و احتمال جاری شدن سیل در برخی از شهرهای ساحلی را افزایش می‌دهد. آتش‌سوزی کالیفرنیا یکی از پیامدهای چنین تغییرات آب و هوایی جهانی است. در زمانی که بحران آب و هوا در سراسر جهان جدی‌تر می‌شود، فردی به عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده انتخاب شده که معتقد است اصلاً مشکلی به نام بحران آب و هوا وجود ندارد.

آتش‌سوزی در ایالات متحده تصادفی نیست. آن‌ها نتیجۀ طبیعی تغییرات آب و هوایی هستند که در حال وقوع هستند. در این زمینه، قابل ذکر است که یک دانشمند «ناسا» پس از بررسی دگرگونی‌های محیط طبیعی ناشی از تغییرات آب و هوایی، خطر آتش‌سوزی شدیدی در کالیفرنیا را پیش‌بینی کرد و دو سال پیش سانفرانسیسکو را ترک کرد. اخطار او درست از آب درآمده است. به دلیل تغییرات آب و هوایی، دما در سطح جهان در حال افزایش است و احتمال افزایش حوادث آتش‌سوزی محدود به ایالات متحده نیست، بلکه به کل جهان گسترش می‌یابد. در این شرایط، انجام اقدامات مؤثر جهانی برای رسیدگی به مشکلاتی مانند آتش‌سوزی یا سیل ناشی از تغییرات آب و هوایی بسیار اهمیت دارد. در غیر این صورت، مطمئناً خطری جدی برای تمام بشریت به همراه خواهد داشت.

ترامپ قرار است در ۲۰ ژانویه به عنوان رئیس جمهور آمریکا کار خود را آغاز کند. حتی قبل از شروع به کار، اظهارات وی در سراسر جهان سر و صدایی به پا کرده است. او در انتخابات با شعار اصلی “قوی‌تر کردن آمریکا” پیروز شد که نشان‌دهندۀ ایدئولوژی افراطی فاشیستی و امپریالیستی اوست. او اعلام کرده که به محض اینکه رئیس جمهور شود، تعداد زیادی از مهاجران مقیم آمریکا را اخراج خواهد کرد.

پاناما یک کشور مستقل و دارای حاکمیت است، با این حال او در مورد ادغام آن در ایالات متحده برای تبدیل آن به پنجاه و یکمین ایالت صحبت می‌کند. گرینلند، بزرگ‌ترین جزیرۀ جهان، تحت کنترل دانمارک است. او دانمارک را برای فروش آن تحت فشار قرار داده است. این جزیره که عمدتاً پوشیده از یخ است، حاوی مقدار زیادی مواد معدنی ارزشمند است و به همین دلیل ایالات متحده به دنبال کنترل آن است. این جزیره همچنین دارای اهمیت استراتژیک است و انگیزۀ بیشتری برای اشغال آن در او ایجاد می‌کند. بنابراین، واضح است که ترامپ به محض اینکه رئیس جمهور شود، تحت عنوان “عظمت بخشیدن به آمریکا” سیاست افراطی فاشیستی و امپریالیستی را در پیش خواهد گرفت.

ترامپ اعلام کرده است که جنگ اوکراین را ظرف ۲۴ ساعت پس از رسیدن به قدرت پایان خواهد داد. با این حال، بایدن، رئیس جمهور کنونی ایالات متحده، برای جلوگیری از اقدام او، به طور سیستماتیک در تلاش است تا این جنگ را تشدید کند. نتیجۀ این تضاد بین سیاست‌های بایدن و ترامپ در مورد جنگ اوکراین چه خواهد بود؟ شاید لازم نباشد مدت زیادی منتظر بمانیم تا بفهمیم. به همین ترتیب، درگیری بین روسیه و «ناتو» نیز به دلیل سیاست‌های بایدن در حال تشدید است. به خصوص پس از آن که بریتانیا اخیراً شروع به بستن قراردادهای صد ساله با اوکراین کرد و به طور مداوم جنگ را تشدید کرد، وضعیت جنگ بین روسیه و «ناتو» محتمل به نظر می‌رسد. ترامپ همچنین بارها اعلام کرده است که می‌خواهد دخالت آمریکا در «ناتو» را کاهش دهد. تأثیر سیاست‌های او بر اروپا چه خواهد بود؟ این به یک نقطۀ کنجکاوی قابل توجه تبدیل شده است.

اگرچه ترامپ درباره پایان فوری جنگ در اوکراین صحبت کرده است، اما از حمله‌ای تمام‌عیار به ایران نیز صحبت کرده است. او مدام اسرائیل را برای حمله به ایران تحریک کرده است. در این زمینه، وضعیت آسیای مرکزی و جنگ آزادی‌بخش فلسطین پس از به قدرت رسیدن ترامپ چگونه خواهد بود؟ این به یک نگرانی جدی تبدیل شده است.

اخیراً توافقنامۀ صلح سه مرحله‌ای بین «حماس» و اسرائیل برای آتش‌بس منعقد شده است. این توافقنامۀ صلح یک پیروزی بزرگ برای فلسطینیان است. اسرائیل قبلاً ادعا کرده بود که تا زمانی که «حماس» به طور کامل از بین نرود، جنگ را متوقف نخواهد کرد و ایالات متحده نیز به طور مداوم همۀ پیشنهادات آتش‌بس را در «سازمان ملل» وتو کرده بود. در این زمینه، ایالات متحده و اسرائیل اکنون باید به توافقی برسند که «حماس» را به عنوان موجودیتی برابر تلقی کند. بنابراین این توافق یک پیروزی برای مردم فلسطین است.

فوق‌العاده است که مردم فلسطین حتی پس از چنین حمله و کشتار گسترده‌ای از جانب اسرائیل در غزه تسلیم نشدند. ما نمی‌توانیم این حقیقت را نادیده بگیریم که مردم فلسطین هفت دهه و نیم است که برای آزادی میهن خود می‌جنگند. واضح است که توافقنامۀ صلح کنونی، جنبش آزادی‌بخش آن‌ها را متوقف نخواهد کرد. این واقعیت هم به همان اندازه شگفت‌آور است که با وجود نابودی کامل غزه، اسرائیل و سازمان‌های اطلاعاتی آن نتوانستند گروگان‌ها را پیدا کنند. این امر مفصلاً از زیرکی استراتژیک «حماس» حکایت می‌کند.

اکنون توافق صلح به‌ویژه با میانجیگری قطر و مصر حاصل شده است. با این حال، تندروهای اسرائیلی صدای خود را برای جلوگیری از موفقیت این توافق بلند می‌کنند. نتیجۀ نهایی این توافقنامۀ صلح چه خواهد بود؟ اظهار نظر قطعی در این لحظه دشوار است. حتی پس از این توافق، اسرائیل همچنان به بمباران نوار غزه ادامه می‌دهد که در نتیجۀ آن حدود ۸۰ فلسطینی کشته شده‌اند.

پس از این توافق، توافقی بین «حماس» و اسرائیل برای آزادی تدریجی گروگان‌ها و اسرای فلسطینی انجام شد و تبادلات بین طرفین را تسهیل کرد. با این حال هیچ اطلاعی از وضعیت «بیپین جوشی» اهل نپال در رابطه با این قرارداد دریافت نشده است. حزب ما نسبت به این موضوع ابراز نگرانی جدی می‌کند و خواهان آزادی فوری وی است.

ایالات متحده اغلب در مورد صلح، دموکراسی و حقوق بشر صحبت می‌کند. با این حال، پس از روی کار آمدن ترامپ، به احتمال زیاد فاشیسم، امپریالیسم و جنگ تنها از طریق سیاست‌های ایالات متحده تقویت خواهند شد. در این زمینه، بیش از هر زمان دیگری نیاز داریم در سطح جهانی صدایمان را علیه امپریالیسم، فاشیسم و جنگ بلند کنیم.

با توجه به وضعیت سیاسی کشور خودمان، به نظر می‌رسد تلاشی برنامه‌ریزی‌شده برای ایجاد یک حکومت خودکامه و اقتدارگرا در حال انجام است. «اولی»[۱] قبلا با نظام پارلمانی مخالفت کرده و دو بار پارلمان را منحل کرده و مانع از احیای آن شده است. بنابراین، پیش‌بینی تهدیدی جدی برای نظام پارلمانی تحت رهبری وی دشوار نیست. به طور مشخص اکنون که او بدون احضار مجلس در زمان مقرر، از طریق صدور فرمان حکومت می‌کند، واضح است که کشور را به سمت دیکتاتوری می‌برد.

بحث و جدل‌های قابل توجهی در مورد تعاونی در کشور وجود دارد. رسیدگی به پروندۀ اختلاس از صندوق‌های تعاونی در دادگاه‌های مختلف ادامه دارد. در این زمینه، بحث قابل توجهی در مورد این‌که آیا متهمان باید برای محاکمه بازداشت شوند یا با قرار وثیقه آزاد شوند، وجود دارد. با این حال، موضوع مهم‌تر، بازگرداندن پول‌های دزدیده‌شده به قربانیان است. در میان همۀ بحث‌ها و جنجال‌ها، موضوع پرداخت غرامت به پس‌اندازکنندگان قربانی اختلاس صندوق‌های تعاونی مغفول مانده است. حزب ما بر نیاز فوری به بازگرداندن پول به قربانیان در ارتباط با پرونده‌های اختلاس تأکید دارد. ما همچنین از مصادرۀ دارایی‌های کسانی که وجوهی را اختلاس کرده و یا از حسابداری متقلبانه برای خرید و فروش زمین استفاده کرده‌اند، و نیز از بازگرداندن پول‌های سرقت‌شده به قربانیان تعاونی حمایت می‌کنیم.

در حال حاضر بحث اصلاح قانون اساسی در کشور مطرح است. یکی از توافقات اصلی در تشکیل دولت ائتلافی فعلی بر همین موضوع متمرکز بود و اکنون از آنجایی که «شارما اولی» اعلام کرده است که قانون اساسی تنها در سال ۲۰۳۰ اصلاح می‌شود، اختلاف نظر بین احزاب حاکم وجود دارد. “به هر حال ما نیز بر لزوم اصلاح قانون اساسی تأکید کرده‌ایم.” به‌ویژه، ما خواستار اصلاحیه‌ای در مورد لغو فدرالیسم یا ساختار استانی آن هستیم و می‌خواهیم نهادهای محلی و تقویت آن‌ها با افزودن حقوق دیگر در فهرست حقوق اساسی گنجانده شود. علاوه بر این، حزب ما همچنین خواستار حضور بیشتر زنان و دالیت‌ها[۲] از طریق ایجاد حوزه‌های انتخابیۀ جداگانه شده است.

برخی احزاب در این کشور مطالباتی مانند لغو جمهوریت و سکولاریسم، احیای سلطنت و ملت هندو، معرفی نظام ریاست جمهوری با انتخاب مستقیم، حذف انتخابات تناسبی به نفع انتخابات مستقیم، یا ایجاد استان‌هایی بر اساس قومیت یا سازمان‌دهی مجدد حوزه‌های انتخابیه بر اساس جمعیت را مطرح می‌کنند. عمدتاً سازمان‌های مادیشبادی[۳] هستند که چنین مطالباتی را مطرح می‌کنند. برخی از سازمان‌های چپ حتی خواهان لغو کامل قانون اساسی یا نظام پارلمانی به عنوان یک کل، و از جمله نظام جمهوری هستند. حزب ما این گونه مطالبات در مورد قانون اساسی را نادرست می‌داند و با آن مخالفت می‌کند.

 

۱۷ ژانویۀ ۲۰۲۵

موهان بیکرام سینگ

دبیر کل

 

یادداشت‌ها:

[۱] «خادگا پراساد شارما اولی»، سیاست‌مدار نپالی و رئیس «حزب کمونیست نپال (مارکسیست–لنینیست متحد)» که از ۱۵ ژوئیه ۲۰۲۴ نخست‌وزیر کشور نپال است. او قبلاً هم از ۱۱ اکتبر ۲۰۱۵ تا ۳ اوت ۲۰۱۶ و و از ۱۵ فوریه ۲۰۱۸ تا ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۱ نخست‌وزیر نپال بوده است. م

[۲] Dalit دالیت به معنای زمین‌خورده یا ستم‌دیده، نامی است که افرادی که در نظام طبقاتی هندو به کاست نجس یا غیرقابل لمس تعلق دارند، خود را با آن می‌شناسند. م

[۳] Madhesh مادیش اصطلاحی است که برای چندین گروه قومی ساکن در منطقۀ ترای نپال استفاده می‌شود. از سال ۱۹۹۰ از این اصطلاح برای اشاره به شهروندان نپالی با پیشینۀ فرهنگی هندی استفاده می‌شود. همچنین به عنوان یک اصطلاح تحقیرآمیز سیاسی از جانب مردم پاهاری نپال برای اشاره به نپالی‌هایی که زبان مادری آن‌ها غیر نپالی است مورد استفاده قرار می‌گیرد. م

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)