ناامیدی مدیر کل آژانس اتمی از همکاری حکومت ایران
نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی آغاز شده است و اظهارات رافائل گروسی مدیر آژانس اتمی نشان میدهد بنبست هستهیی خامنهای امری ادامهدار است.
روز دوشنبه ۲۰ شهریور نشست فصلی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی شروع به کار کرد.
این نشست با توجه به پایان یافتن برخی از تحریمهای حکومت ایران ذیل برجام در ماه اکتبر و همچنین توافق شفاهی اخیر بین آمریکا و حکومت ولایت فقیه حائز اهمیت میباشد.
همزمان با این نشست، رافائل گروسی، مدیر کل آژانس انرژی اتمی، اعلام داشت که از زمان توافق اسفند ۱۴۰۱ با حکومت ایرن، هیچ گونه پیشرفتی در موضوعات مورد اختلاف بین آژانس و حکومت ایران حاصل نشده است.
گروسی در حاشیه این نشست همچنین عنوان ساخت که حکومت ایران باید توضیحات معتبر و فنی در مورد کشف ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در تورقوزآباد و ورامین به آژانس ارائه داده و آژانس را نسبت به اماکن فعلی مرتبط با مواد هستهیی و یا تجهیزات آلوده به اورانیوم آگاه نگاه دارد. [نگرانی حکومت ایران از تحولات ماههای آینده در پرونده اتمی و موشکی]
گروسی در ادامه افزود در حالی که ۲.۵ سال از تصمیم حکومت ایران مبنی بر توقف اجرای پروتکل الحاقی میگذرد، آژانس اتمی تنها پس از حل مسائل پادمانی باقیمانده، میتواند صلحآمیز بودن برنامه هستهیی حکومت ایران را تایید کند.
گروسی همچنین پس از سخنرانی در نشست شورای حکام، در یک نشست رسانهیی عنوان داشت تخلفات از توافقات هستهیی برای حکومت ایران در حال تبدیلشدن به یک روال عادی شده است.
این در حالی است که گروسی در گزارش اخیر خود به شورای حکام آژانس اعلام داشته است که حکومت ایران به افزایش ۶۰ درصدی ذخائر اورانیوم (نزدیک به سطح تسلیحاتی) ادامه داده و توضیح قانعکنندهیی در این زمینه ارائه نکرده است.
آژانس اتمی: سطح ذخیره اورانیوم ایران کاهش پیدا کرده است
اما در گزارشی پیشتر از این، آژانس اتمی گزارش کرده بود که سطح ذخیرهسازی اورانیوم ۶۰ درصدی حکومت ایران کاهش داشته است.
طبق این گزارش، کل ذخائر اورانیوم غنیشده حکومت ایران کمتر از ماه می میلادی بوده، اما همچنان بیش از ۱۸ برابر حد تعیین شده در قالب برجام میباشد که بسیاری معتقدند این خود به معنای نقض فاحش برجام به شمار میرود.
بسیاری از تحلیلگران این اقدام را، آن هم در صورتی که قابل راستیآزمایی باشد، دال بر بازی تاکتیکی حکومت ایران برای ممانعت از گزارش منفی گروسی به شورای حکام دانستند که بدین وسیله میخواهد از صدور قطعنامهیی در این زمینه ممانعت به عمل آورد.
برای این ادعا میتوان به اظهارات اخیر گروسی در مورد پایبندنبودن حکومت ایران در مورد فعالسازی مجدد دستگاههای نظارتی آژانس که در اسفند ۱۴۰۱ صورت پذیرفت اشاره کرد (تاکتیکی برای ممانعت از صدور قطعنامه در نشست پیشین شورای حکام) که اکنون عنوان ساخته است هیچ پیشرفت ملموسی در این زمینه صورت نگرفته است.
این یک مانور تاکتیکی تکراری حکومت ایران است که در آستانهی نشست فصلی شورای حکام دست به برخی توافقات صوری با آژانس اتمی میزند تا مانع گزارش منفی و صدور قطعنامه علیه خود شود.
حکومت ایران در این زمینه مدعی شده است که پس از «تصویب قانون راهبردی» مجلس، توافقات فراپادمانی و در کادر برجام را به دنبال گذشت ۲ سال از خروج آمریکا و «فقدان توانایی سایر اعضاء برجام برای اجرای تعهدات برجامیشان» متوقف کرده و تنها در چارچوب پادمانی با آژانس اتمی همکاری میکند.
حکومت ایران همچنین مدعی شده است اگر آژانس امتیازی فراپادمانی میخواهد «باید واسطه دریافت ما به ازاء سیاسی در رفع تحریمها باشد و از پیگیری حل و فصل مسائل باقیمانده پادمانی دست بردارد»!
خاصه آن که در پشت پرده توافقاتی شفاهی را در جریان آزادسازی پولهای بلوکهشدهی حکومت ایران در عراق و کره جنوبی با آمریکا کرده است.
اما در همین حال ودانت پاتل، معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در روز سهشنبه ۱۴ شهریور از واکنش به گزارش گروسی خودداری و تنها اعلام داشت که نفس غنیسازی در چنین سطحی هیچ توجیه غیرنظامی قابل قبولی ندارد.
در همین حال واشنگتن فریبیکن به نقل دیدهبان اتمی، موسسه علم و امنیت بینالملل در روز سهشنبه ۲۱ شهریور فاش ساخت که حکومت ایران توانایی و مواد لازم برای رسیدن به ۱۰ بمب هستهیی در ۴ ماه را دارد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.