سیمون دو بووار، آفریننده کتاب تاثیرگذار جنس دوم + فیلم
سیمون دو بووار؛ نامدارترین زن روشنفکر قرن بیستم
سیمون لوسی ارنستین ماری برتراند دو بووار Simone de Beauvoir (متولد ۹ ژانویه ۱۹۰۸ – متوفی ۱۴ آوریل ۱۹۸۶) نویسنده، روشنفکر، فیلسوف اگزیستانسیالیست، فعال سیاسی و نظریهپرداز اجتماعی فرانسوی بود. با اینکه سیمون دو بووار خود را فیلسوف نمیدانست، با این حال وی تأثیری عمده هم بر اگزیستانسیالیسم فمینیست و هم نظریه فمینیست داشت.
سیمون دو بووار، در ۹ ژانویه ۱۹۰۸ در پاریس و در خانواده ای مرفه به دنیا آمد.
در ۲۱ سالگی او جوانترین فردی بود که امتحانات فلسفه را در معتبرترین دانشگاه فرانسه گذارند. همانجا بود که با ژان پل سارتر آشنا شد و این آغاز دوستی و همکاری صمیمانه پنجاه و یک ساله آنان با یکدیگر بود.
دو بووار به خاطر رابطه آزادانه خود با ژان پل سارتر فیلسوف فرانسوی نیز شناخته میشود.
سیمون دو بووار و جنس دوم
معروفترین و تاثیرگذارترین اثر وی «جنس دوم» نام دارد که در سال ۱۹۴۹ و در سن ۴۰ سالگی نوشته شده است و به عنوان مانیفست فمینیسم شناخته میشود.
این کتاب به تفصیل از منظر سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و روانی به تجزیه و تحلیل ستمی که در طول تاریخ به زنان شده است میپردازد.
این کتاب ابتدا به زبان فرانسه منتشر شد. سپس چند سال بعد به زبان انگلیسی ترجمه و در آمریکا منتشر شد و ناگهان شهرتی جهانی یافت.
سیمون دو بووار درباره وضعیت کار و شغل زنان، و ظلم به آنها در کتاب جنس دوم (شناخت زن) نوشته؛ چیزی که انگلیسیها نظام کار کشنده Sweating_System سُوئِتینگ سیستم (یعنی: نظام عرقریزی!) میخوانند، ایجاد شد. کارگر زن بهرغم کار ممتد، پولی به چنگ نمیآورد که نیازهایش را برآورد!
کارفرمایان غالباً زنها را بر مردها ترجیح میدهند زیرا آنها در قبال مزد کمتر، بهتر کار میکنند! این فرمول وقیحانه (بیشرمانه) روشنکننده ماجرای غمانگیز کار زن است. وقتی هم لب به شکوه (گلایه) بگشایند، متهم به تظاهر میشوند! گذشته از این، سرکارگرها [گاهی] از زنهای جوان سوءاستفاده میکنند.
وقیحانه از آنان بهرهبرداری میشود!
[یک] کارخانهدار فاش کرد که: در بافندگی فقط زنان شوهردار را به کار میگرفته، و در این میان هم کسانی حق تقدم داشتهاند که ناگزیر بودند از خانواده نگهداری [یا سرپرستی] کنند، زیرا اینان توجه و فرمانبری بیشتری دارند تا زنان مجرد.
و نیز ناچارند تا جایی که قدرت دارند کار کنند تا برای افراد خانوادهشان وسیله باقیماندن فراهم آورند!
گذشته از این، باید توجه کرد که در دل [محدودیتهایی] که [گاه] در محیط خانوادگی وجود دارد، زن در صدد بر میآید [که] به یاری کار [در بیرون منزل] خود را برهاند. زنی که به خانه پدر یا شوهر وابسته است.
چون برای او این موضوع مطرح نیست که کلیه نیازهای خود را برآورد، ناگزیر به دستمزدی کمتر از آنچه [که یک] کارگر مرد طلب میکند، رضایت میدهد.
سیمون و تفکرات فمینیسمی
دو بووار، رمان، مقاله، بیوگرافی، زندگینامه شخصی و مونوگرافهایی در مورد فلسفه، سیاست و موضوعات اجتماعی نوشت.
وی بیش از همه به خاطر رساله خود در سال ۱۹۴۹ با عنوان «جنس دوم»، تحلیلی موشکافانه از سرکوب زنان و رسالهای بنیادی در مورد فمینیسم معاصر، و همچنین رمانهایش از جمله «آن زن آمد که بماند» (که با نام «مهمان» نیز از آن یاد میشود) و «ماندارینها» شناخته میشود.
در دیدگاه دو بووار «یک انسان، زن زاده نمیشود، بلکه زن میشود». [جهان بینی ماهی سیاه کوچولو؛ زنده یاد منوچهر هزارخانی (قسمت آخر)]
سیمون دو بووار نقش پر رنگی در آرمانهای بزرگی همچون جنبش زنان و استقلال الجزایر ایفا کرد. سیمون دو بووار در ۱۴آوریل سال ۱۹۶۸درگذشت و در کنار ژان پل سارتر به خاک سپرده شد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.