عشق همتاخواهانه ویرجینیا وولف از لابلای تاریخ به پرده سینما در خواهد آمد.
اوا گرین و جما آرتتون، دو بازیگر هالیوود قرار است در «ویتا و ویرجینیا» نقش اول دو زن را بازی کنند، فیلمی که عشق همجنسخواهانه ویرجینیا وولف به ویتا سکویلوست را روایت خواهد کرد.
وولف، رماننویس، مقالهنویس، ناشر، منتقد و فمینیست انگلیسی تحت تاثیر عشق خود به این زن بود که رمان «اورلاندو» را در ۱۹۲۷-۸ میلادی نوشت. فیلم نیز به همین دوره زمانی پرداخته است. زمانی که او به رابطه با این زن متاهل روی آورد، خود نیز در ازدواج با لئونارد، شوهر خود بود. این عشق بیش از یک دهه زیست.
چانیا باتن کارگردان این فیلم میگوید: «زنان قدیم را اغلب با سرکوب و در بند شوهرداری، خانهداری و مراعاتهای رفتاری تصور میکنند. اما ویرجینیا و ویتا الگویی از رابطهای برخاسته از درون را ارائه میدهند که در آن زنان شجاع و باهوش با اراده خود تمام این ساختارهای محدودکننده را با هزینه فراوان از زندگی شخصی خود به زانو درمیآورند.»
«ساده بگویم ویرجینیا وولف را میستایم. تو هم بودی او را میستودی. در برابر فریبندگی و شخصیتش از پا در میآمدی… لباس پوشیدنش فجیع است. اول گمان میکنی سادهلوح است تا اینکه یک جور زیبایی معنوی در تو نفوذ میکند و در تماشای او افسونی مییابی…» – ویتا لزبین اشرافزاده انگلیسی، عاشق و معشوق ویرجینیا وولف
در خاطرات به جا مانده از ویتا میخوانیم که به شوهرش از عشق نوپای خود به ویرجینیا میگوید:
«ساده بگویم ویرجینیا وولف را میستایم. تو هم بودی او را میستودی. در برابر فریبندگی و شخصیتش از پا در میآمدی… لباس پوشیدنش فجیع است. اول گمان میکنی سادهلوح است تا اینکه یک جور زیبایی معنوی در تو نفوذ میکند و در تماشای او افسونی مییابی…»
در ادامه، وی در پاسخ به طعنه شوهرش که ویرجینیا ده سال از تو بزرگتر است میگوید:
«من به ندرت اینگونه شیفته کسی شدهام… دلبندم، من بکلی دل از دست دادهام.»
ویرجینیا وولف یکی از زنانی است که تاریخ نویسندگی و زنان به او بسیار وامدار است. از رنجی که ذهن نابغه او از افسردگی میبرد بسیار شنیدهایم. او که نهایتا در ۲۸ مارس ۱۹۴۱ دیگر تاب نیاورد، جیبهای خود را از سنگ پر کرد و به درون رودخانه اوس قدم گذاشت. آثار او حتی تا ۵۰ سال پس از انتشار به خوبی درک نمیشد. آنچه او در رمانهای خود بیان کرده است هنوز هم مسائل روز زنان هستند.
وی عمیقا به قدرت فردی باور داشت و بر دنبال کردن غریزههای درونی، به کار گرفتن منطق و استدلال به طور مستقل بسیار تاکید داشت. در زمان جنگ جهانی اول که او امکان پیکار نداشت، نگاه خود را به تاثیر جنگ بر زندگی خانگی معطوف کرد و از آسیب روحی و عزا نوشت. او مورد انتقاد نویسندههای زن زمان خود قرار گرفت که چرا به طور صریحتری از جنگ و سیاست نمینویسد. اما وولف به شیوه و کار خود اعتقاد راسخ داشت و به مسیر خود ادامه داد.

ویتا سکویلوست (Vita Sackville-West) لزبین اشرافزاده انگلیسی که بارها قدرتمندانه، بیمحابا و آشکارا عاشق زنان شد و بیش از ده سال با ویرجینیا وولف در رابطه بود.
وولف نقشهای جنسیتی را دگرگون کرد. وی جنسیت و سکشوالیته را سیال میدانست. او نه تنها در آثار خود تاکید میکند که ویژگیهایی که به جنسیت نسبت داده میشوند محصول فرایند اجتماعی شدن هستند بلکه این را هم بیان میکند که نقشهای جنسیتی باعث تولید خشونت میشود، موضوعی که هنوز هم درک کامل آن به طور گسترده حاصل نشده است.
وولف نابرابری زنان و مردان در ازدواج را نیز در آثار خود به تصویر کشیده است. او در رمان «اتاقی از آن خود» درباره آثار مخرب جنسیتزدگی در دستمزد مینویسد. او به وضوح در این رمان معروف شرح میدهد که زنان بدون آزادی مالی نمیتوانند به آزادی کامل در عقلانیت و خلاقیت برسند. او به خوبی نقش آموزش را که بسیاری زنان در آن دوره از آن محروم بودند بیان میکند و تحصیلات را معادل درآمدزایی و استقلال فردی میخواند.
او به عنوان یک فمنیست صاحبنظر و منتقد از زمان خود بسیار جلوتر بود. درست پس از جنگ جهانی دوم، وولف در پاسخ به سوال مردی که با فرستادن نامهای از او پرسید چه چیز از جنگ جلوگیری میکند، علاوه بر نشان دادن رویکرد صلحطلبانه خود به جای تمرکز بر جنگ، به خوبی بیان کرد که نظرات سیاسی او به عنوان یک زن جدی گرفته نمیشود. او مینویسد: «در پشت سر ما ساختار پدرسالاری قرار دارد؛ خانه خصوصی، با پوچیاش، غیراخلاقی بودنش، ریاکاریاش و نوکرمآبیاش. در روبروی ما جهان بیرون قرار دارد، ساختار حرفهای، با انحصارطلبیاش، حسادتش، ستیزهجوییاش و طمعش.»

عکس نادری از ویرجینیا وولف (چپ) و معشوقش ویتا.
نایگل نیکلسن، فرزند ویتا، زنی که چشمان ویرجینیا را خیره کرده بود، درباره این رمان مینویسد: «رمان اورلاندو تاثیر [عشق] ویتا بر روی ویرجینیا را تماما دربردارد، رمانی که بلندبالاترین و فریبندهترین نامه عاشقانه ادبیات به شمار میرود، که در آن [وولف] ویتا را ماجراجویانه کشف میکند، او را به بافت درون و بیرون قرنها میبرد، از سکسی به سکس دیگر پرت میکند، با او بازی میکند، او را در خز، تور و زمرد میپوشاند، او را دست میاندازد، برای او طنازی میکند و هالهای از مه در اطراف او میکشد.»
—
منابع:
https://goo.gl/jgpIjB
https://goo.gl/uJx6nW
https://goo.gl/jw2JPF
https://goo.gl/A49rmS
https://goo.gl/BXaIEv
—
وبسایت ششرنگ:
http://6rang.org
صفحه فیسبوک ششرنگ:
https://www.facebook.com/6rang.Iran
کانال ششرنگ در تلگرام:
https://t.me/Iran6Rang
فضای اختصاصی ششرنگ در تریبون زمانه:
https://www.tribunezamaneh.com/archives/author/6rang-org
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.