علی لاریجانی٬ رییس مجلس٬ در تلاش است تا مانع ایجاد فراکسیون اعتدال در مجلس شود. فراکسیونی که تشکیل آن به معنای انشعاب در میان اصول‌گرایان و حامیان رییس مجلس است.
به گزارش روز، مجلس نهم که با اکثریت قاطعی از اصول‌گرایان تشکیل شده است٬ شامل دو فراکسیون اصلی اصول‌گرایان و رهروان ولایت است. فراکسیون رهروان ولایت در واقع حامیان علی لاریجانی٬ رییس مجلس٬ هستند. با این حال پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست‌جمهوری٬ برخی نمایندگان – علی مطهری٬ علی‌رضا محجوب و عابد فتاحی – تلاش کردند تا فراکسیونی با نام اعتدال را در مجلس تشکیل دهند. فراکسیونی که گفته می‌شود حدود صد عضو خواهد داشت.
عابد فتاحی٬ نماینده ارومیه٬ درباره تشکیل این فراکسیون چنین سخن گفته است: “نمایندگانی که به دنبال تاسیس فراکسیونی معتدل در مجلس هستند زمانی دست از تشکیل این فراکسیون می‌کشند که آقای لاریجانی بتواند ما را قانع کند که چرا نباید این فراکسیون را تشکیل دهیم… با آقای لاریجانی و حداد هیچ نشستی نداشتیم البته از گوشه و کنار شنیده‌ایم که آقای لاریجانی مخالف تشکیل فراکسیون نمایندگان اصلاح‌طلب و مستقل در مجلس است. حتی از بیرون از مجلس نیز فشار بر ما زیاد است”.
هم‌زمان ابراهیم نکو٬ نماینده مجلس٬ گفته است که فراکسیون حامی لاریجانی٬ مسوولیت حملات به دولت را به عهده دارد: “الان قسمت مهمی از مدیریت حمله به وزارت امور خارجه یا وزارت علوم و ارشاد و یا حتی وزارت نفت با فراکسیون رهروان است. این هم مستقیما به تمایل لیدرهای این فراکسیون برای وجود چنین شرایطی بر می گردد. اینها مثلا در جریان کارت های زردی که به دولت داده شد کاملا تاثیر مستقیم داشتند و به نفع مخالفان دولت عمل کردند. به هر حال لیدرهای فراکسیون رهروان در جریان مناسباتش با دولت صادقانه کار نمی کنند ژست سیاسی آنها ربطی به ماهیت رفتارهایشان ندارد”.
وب‌سایت پیام‌ نو٬ که حامی دولت روحانی است٬ درباره دلایل مخالفت علی لاریجانی با تشکیل این فراکسیون چنین نوشته است: “اگر برنامه نمایندگانی چون علی مطهری، علیرضا محجوب، ابراهیم نکو، عابد فتاحی و برخی دیگر اجرایی شود، بیش از همه رهروانی ها هستند که سرباز از دست می دهند. آن وقت دیگر فراکسیون رهروان آن اکثریت مطلق را ندارد. علی لاریجانی البته نگرانی دیگری هم دارد، اینکه سند حمایت از دولت در مجلس به نام دیگران بخورد و او دیگر نقش چندانی در چانه زنی ها با دولت نداشته باشد”.
مخالفت با تشکیل چنین فراکسیونی٬ از سوی نمایندگان عضو فراکسیون رهروان نیز اعلام شده است. محمدقسیم عثمانی٬ نماینده مجلس٬ درباره دلایل مخالفت خود با تشکیل فراکسیون اعتدال٬ این‌گونه اظهارنظر کرده: “مجلس تا امروز با خواسته‌های اصلی دولت البته با چالش موافقت کرده است٬ اما اگر مجلس را به دو قسمت مخالف و موافق دولت تقسیم کنیم با تشکیل این فراکسیون از تعداد موافقان با سیاست‌های دولت کاسته‌ایم. تشکیل فراکسیون تحت عنوان اعتدال یا هر نام دیگری به نفع دولت نیست در حال حاضر بخش عمده اعضای فراکسیون رهروان سیاست‌های درست دولت را قبول دارند٬ البته نقدهایی نیز به دولت دارند اما دولت را دولتی در مسیر و پیشرو می‌دانند”.
از جمله مسایلی که چنین انشعابی می‌تواند به دنبال داشته باشد٬ تشتت در میان اصول‌گرایان برای انتخابات مجلس دهم است. مساله‌ای که در حال حاضر نیز وجود دارد و پیش‌بینی می‌شود مانند انتخابات مجلس نهم و ریاست‌جمهوری یازدهم٬ چندین گروه اصول‌گرا در انتخابات حضور داشته باشند. مساله‌ای که پیش از این از سوی اصول‌گرایان به عنوان یکی از دلایل اصلی شکست در انتخابات ریاست‌جمهوری هم عنوان شده بود: “در سالی که گذشت، اصول‌گرایان به چشم دیدند که «جدا شدن» به شکست می‌انجامد، «وحدت نداشتن» از پیروزی، باخت می‌سازد و فرقه فرقه گشتن برای برداشتن سهم بیشتر از پیروزی، ممکن است به افزوده شدن نقش و سهم در شکست بیانجامد”.
گزارش روز مى افزاید: برخی رسانه‌های نزدیک به اصول‌گرایان نیز خبر از برنامه‌های گسترده‌تر این گروه سیاسی برای حضور در انتخابات می‌دهند. نامه‌نیوز٬ وب‌سایت حامی اصول‌گرایان٬ نوشته است که برخی از مخالفان دولت حسن روحانی٬ به دنبال این هستند که احمد خاتمی را به عنوان رییس مجلس دهم انتخاب کنند: “اما حضور فعال احمد خاتمی در فضای رسانه‌ای کشور و نارضایتی برخی اصول گرایان مخالف دولت ، باعث شده است تا آنان در جلسات خود به دنبال رسیدن به گزینه‌ای برای حضور در راس قوه مقننه برای مقابله با تفکر اعتدال باشد. سید احمد خاتمی یکی از گزینه‌های اصول گرایان برای حضور در انتخابات مجلس دهم است… وی در اندیشه اصول گرایان به عنوان یکی از اصلی ترین گزینه‌ها برای جانشینی لاریجانی یاد می‌شود.اصول گرایان مخالفان دولت معتقد هستند، ریاست لاریجانی بر مجلس نهم، مطابق خواست دولت است و باید برای مجلس دهم و با توجه به اتحاد احتمالی لاریجانی و روحانی و حضور پررنگ اصلاح طلبان در این انتخابات، به فکر گزینه‌ای مقتدر که بتواند در مقابل سیاست‌های دولت بایستد باشند”.
از سوی دیگر برخی اصول‌گرایان نیز بر این عقیده‌اند که برای پیروزی در انتخابات مجلس دهم نیاز است تا از “تندروها” جدا شوند. عبارتی که معمولا برای توصیف اعضای جبهه پایداری و حامیان محمود احمدی‌‌نژاد از آن استفاده می‌شود.
اعضای جبهه پایداری با مدیریت آیت‌الله مصباح‌یزدی٬ اکنون نیز در مجلس حضور دارند. اما برخی اصول‌گرایان معتقدند که علاوه بر جبهه پایداری٬ محمود احمدی‌نژاد در نظر دارد که خود نیز وارد انتخابات مجلس شود و اطرافیان خود را به عنوان نماینده وارد مجلس کند تا به این ترتیب زمینه بازگشت خود به قدرت را فراهم سازد.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com