سلامت نیوز : اهواز این روزها پایتخت اخبار عالم است.یک روز خبر می‌رسد سازمان بهداشت جهانی اهواز را،یکی از آلوده‌ترین شهرهای جهان از لحاظ آب و هوا اعلام کرده است و یک روز دیگر،خبر می‌رسد از دو روز پیش حدود پنج هزار نفر از این شهر،در اثر بارش باران اسیدی،به بیمارستان مراجعه کرده‌اند.ناصر سودانی،نماینده مردم اهواز در مجلس نهم درباره این موضوع می‌گوید: آخرین آمار مراجعه به بیمارستان‌ها به دلیل مسمومیت ناشی از بارش باران اسیدی در اهواز به حدود پنج هزار نفر رسیده است.

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه تهران امروز ؛ او وضعیت فعلی در اهواز را مشابه یک مانور پدافند غیرعامل واقعی توصیف کرد و گفت: «در برخی موارد بیمارستان‌های اهواز با تجمع مراجعان با علائم مسمومیت ناشی از باران اسیدی خبر داده‌اند. از میان پنج هزار نفری که به‌دلیل بارش باران اسیدی دچار مسمومیت شده‌اند تاکنون حدود ۱۳۰ نفر بستری شده‌اند و به باقی بیماران به صورت سر پایی رسیدگی شده است،ضمن اینکه بیمارستان‌ها بدون دریافت هزینه اقدام به رسیدگی به مسمومان کرده‌اند.

این عضو کمیسیون انرژی مجلس در مورد علت بروز مسمومیت‌های گسترده در اهواز اظهار کرد:مدت زیادی بود که در اهواز باران نباریده بود و به همین دلیل در لایه‌های بالایی جو مقدار زیادی از باقی‌مانده ریزگردها و آلاینده‌های دیگر ناشی از سوخت نیشکر، میادین گازی و نفتی و کارخانه‌ها جمع شده بود که باعث اسیدی شدن باران‌های اخیر در اهواز و بروز مسمومیت در مردم شده است.» مجتبی دریکوند محقق مرکز تحقیقات دانشکده شهید تندگویان آبادان، در گفت‌وگو با تهران امروز،از علت بارش این باران اسیدی می‌گوید: «خوزستان قلب تپنده آلاینده‌هاست.به‌دلیل وجود پالایشگاه‌ها،کارخانه‌ها و محیط‌های صنعتی در این استان تمام گازهای سمی که در بالای سطح شهر جمع شده بودند با اولین باران امسال،بر سر مردم باریدند.»

این حجم آسیب زیست‌محیطی در اهواز بی‌سابقه است

در پی مراجعه بی‌شمار مردم اهواز به بیمارستان در روزهای گذشته،گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر اسیدی بودن باران‌های اهواز مطرح شده است. در همین راستا،رئیس علوم‌پزشکی دانشگاه جندی شاپور اهواز از بیمارانی که در جریان پدیده رخ داده در روزهای گذشته در بیمارستان‌های شفا،امام و گلستان اهواز بستری شده‌اند،عیادت و از نزدیک با آنان صحبت کرده و روند درمان این بیماران را مورد بررسی قرار داد.محمدحسین سرمست،اظهار کرد: مسئولان محیط‌زیست در جریان کامل پراکندگی بیماران در سطح استان قرار گرفته‌اند و شهرهایی که آمار بیماران در آنها بیشتر بوده را مدنظر قرار داده‌اند و اطلاعات مورد نیاز را با سازمان هواشناسی هماهنگ و جمع‌بندی کرده‌اند.

او افزود: در جلسه‌ای که با اداره‌کل هواشناسی خوزستان برگزار می‌شود علت اصلی این پدیده تعیین و به یک جمع‌بندی نهایی خواهیم رسید.رئیس دانشگاه علوم‌پزشکی جندی‌ شاپور اهواز درباره علت اصلی این پدیده تصریح کرد:فرضیه اصلی که در این پدیده و ابتلای مردم پس از بارندگی به مشکلات تنفسی مطرح شده،همان آلاینده‌های محیطی است؛ آلاینده‌های محیطی در هوا جمع شده و با بارندگی و ترکیبات اضافی و بخصوص در پی رعد و برق، شهروندان خوزستان را در معرض این بیماری قرار داده است.سرمست تصریح کرد: مشابه این پدیده در سال‌های گذشته و در یکی دو ماه اول آغاز بارندگی‌ها نیز در خوزستان دیده شده است و علتش این بوده است که بارش بعد از مدت‌ها شروع می‌شود و آلودگی‌ها را منتقل می‌کند؛اما وسعت و حجم این پدیده و افراد مبتلا در امسال با سال‌های قبل قابل مقایسه نیست.

راهکار برخورد با آلاینده‌های زیست‌محیطی

مجتبی دریکوند،که پژوهش خود را در زمینه آلاینده‌های شهری انجام داده است،معتقد است: «باید پالایشگاه‌ها وجود داشته باشد،زیرا چرخه صنعتی کشور از طریق آنها می‌چرخد،اما در کنار وجود این کارخانه‌ها و آلاینده‌ها باید مسائل زیست‌محیطی را هم رعایت کرد.وقتی دودکش‌های این پالایشگاه‌ها رصد نشوند و فیلترهای قوی برای جلوگیری از ورود گازهای گلخانه‌ای به شهر وجود نداشته باشد،مردم شهرهای خوزستان را دچار آسم و تنگ نفس و باران اسیدی می‌کند.»

این محقق تاکید می‌کند: «گازهایی که از طریق پالایشگاه‌ها تولید می‌شود،چندین برابر،از ظرفیت استاندارد جهانی به دور است و متاسفانه با اینکه کشور ایران امکان جلوگیری از ورود این گازها به داخل خوزستان را دارد،اما هنوز در اولویت کاری سازمان محیط‌زیست،وزارت نفت و سازمان‌های متولی این امر قرار نگرفته است.گازهایی که بالای سطح جو جمع می‌شوند و به طریق باران اسیدی بر مردم می‌بارند و تنگی نفس، آسم و بیماری‌های پوستی می‌گیرند باران اسیدی ناشی از ترکیب باران با باقی‌مانده آلاینده‌های فسیلی در هواست، که منجر به مشکلات پوستی و تنفسی در انسان‌ها و همچنین آلودگی خاک، آب‌های سطحی و فرسایش نمای خارجی ساختمان‌ها می‌شود.»

گرد و غبار و افسردگی اهوازی‌ها

گرد و غبار بیماری هم دارد.گاهی فرزند دو سر به‌دنیا می‌آید.گاهی نفس تنگ می‌شود.گاهی چشمانت دیدش را از دست می‌دهد.عباس شاهسونی،محقق مرکز تحقیقات دانشکده علوم‌پزشکی تهران،از تاثیر گرد و غبار بر سلامت جان مردم مقاله‌ای با کمک همکارانش تهیه کرده است و همچنان دارد روی این مسئله و تاثیر گرد و غبار بر جنین و کودکان عراقی هم آزمایش‌های لازم را انجام می‌دهد.او به تهران‌امروز، می گوید: «آسم،بیماری‌های چشمی،افسردگی در اهواز ثابت شده است که در نتیجه گرد و غبار و آلودگی هواست. توفان‌های گرد و غباری آثار مضری بر سلامت و اقتصاد جامعه و تغییر اقلیم دارند. گرد و غبار،منجر به افزایش بیماری‌های مننژیت و تب دره و آسم و بیماری‌های ویروسی و صدمه به دی ان‌ای سلول‌های پوست و ریه می‌شود. برای آلودگی شهر اهواز کارگروه تشکیل داده‌اند،اما همچنان غبارآلود است. و شاید به قول قیصر امین پور شاعر جنوبی ایران،«گرد و غبار از دل تنگم زدودنی ست»،اما این گرد و غبار از هوای شهر اهواز نرفته است و در جان مردم،جامانده است.

سرگردانی مردم اهواز در میان مسئولان

حال شهر اهواز خوب نیست.گرد و غبار از جانش زیادی کرده و حالا به شکل باران اسیدی درآمده است.باران پاییزی که مظهر پاکی و آرامش است،حالا پای مردم را به بیمارستان کشیده است. معصومه ابتکار،رئیس سازمان محیط‌زیست در جواب این سوال خبرنگار تسنیم درباره بارش باران اسیدی در اهواز و مراجعه ۳ هزار نفر به بیمارستان،پاسخ داده است:این موضوع مربوط به وزارت بهداشت است و علت آن را باید وزیر بهداشت اعلام کند.او درخصوص اینکه آیا ریزگردها می‌تواند منشأ تنگی نفس شهروندان خوزستانی باشند، افزود:هوا و ریزگردها می‌توانند منشا باشد ولی علت را وزیر بهداشت باید بگوید.از سویی دیگر،کمال الدین پیرموذن نماینده مجلس و عضو کمیسیون صنایع و معادن در جواب سوال خبرنگار تهران امروز،درباره تاثیر آلاینده‌ها بر جان مردم جنوب ایران می‌گوید: «مشغول عزاداری برای اباعبدالله حسین هستم و گوشی را قطع می‌کند!»اما هیچ کدام از مسئولان پاسخ نمی‌دهند که از سال ۱۳۸۳ که گرد و غبار بر جان مردم اهواز نشسته است،چه کرده‌اند و اکنون که در سال ۱۳۹۲ هستیم،سازمان بهداشت جهانی این شهر را آلوده‌ترین شهر جهان می‌خواند،چه می‌خواهند بکنند.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com