مرضیه رسولی –
نامه نرگس محمدی، فعال حقوق بشر، به وزیر کشور در مورد اهانت ماموران پلیس گشت ارشاد، عکسالعمل فرمانده نیروی انتظامی را به همراه داشت. احمدی مقدم با اذعان به برخوردهای سلیقهای نادرست با پوشش زنان و در حالی که پیشبینی کرده حرفهایش در این مورد ممکن است به منزله عقبنشینی ناجا تلقی شود، گفت که از ماموران خواسته است تا نسبت به دلجویی از این زن اقدام شود چون اعتراض این شهروند بهجا بوده است.
ماجرای نرگس محمدی و گشت ارشاد
17 شهریورماه جاری، ایسنا و چند خبرگزاری و سایت خبری دیگر، تصاویری را باعنوان «مبارزه با زنان بدپوشش» منتشر کردند که در آنها یک زن سبزپوش که صورتش شطرنجی شده بود، جلوی برج میلاد در حال کشمکش با گشت ارشاد نیروی انتظامی دیده میشد. چندساعت بعد مشخص شد عکسها مربوط به نرگس محمدی فعال حقوق بشر است. او چند روز بعد از این اتفاق نامهای به رحمانیفضلی وزیر کشور نوشت و ماجرای آن روز را تشریح کرد و گفت که ماموران گشت ارشاد بدون ارائه هیچ توضیحی درباره علت نامناسب بودن حجابش به او اهانت کردهاند.
نرگس محمدی در این نامه خواستار مشخص شدن پوشش قانونی شد و از وزیر کشور سؤال کرد که ماموران تا چه حد میتوانند با مردم برخورد کنند؟ آیا قانون اجازه میدهد تا تعرض کلامی یا رفتاری یا برخورد خشن با زنان محترم جامعه داشته باشند؟
واکنش فرمانده نیروی انتظامی
دیروز، فرمانده نیروی انتظامی در مصاحبهای با ایسنا گفت:«باید بپذیرید که عفاف و حجاب پیچیدگیهای خاص خود را دارد و در جامعه ما نیز تعارض وجود دارد به گونهای که گروهی با اعمال فشار موافق و برخی مخالف هستند و اگر ناجا بخواهد در خط اعتدال حرکت کند، قطعاً مورد انتقاد همگان قرار میگیرد. به هر حال ما آماده هستیم از نظرات کارشناسان در این زمینه استفاده کرده و به نظرم سخنان وزیر کشور در بجنورد مبنی بر حفظ کرامت انسانی و تکیه بر ابعاد فرهنگی، سخن درست و خوبی است».
احمدی مقدم افزود: «حتی در رابطه با آن زنی که چندی پیش توسط ماموران نیروی انتظامی در برج میلاد مورد تذکر قرار گرفت، باید بگویم اعتراضش به جا بوده و من نیز از پلیس تهران بزرگ درخواست ارسال سوابق را کرده و خود من نیز انتقاد کردهام که اتفاقاً این فرد از آن دسته مصادیق نبود که باید با آن برخورد شود و قابل اغماض بود و جزو مصادیق وقیح نبود و ماموران ما سختگیری کردند و از آنها خواستم که نسبت به دلجویی از این زن اقدام شود.»
واکنش نرگس محمدی به دلجویی نیروی انتظامی
نرگس محمدی در واکنش به صحبتهای سردار احمدیمقدم گفت: «من مشکل یا خصومت شخصی با هیچ نهاد و ارگانی نداشتهام که حالا نیاز به دلجویی باشد. هدفم از نوشتن نامه خطاب به وزیر کشور، اصلاح و جمع شدن این برخوردها و تذکرها از سطح شهرها بود. اینکه زنی مورد تذکر و توهین و بدرفتاری پلیس واقع شود غیرقابلقبول است.»
به اعتقاد این فعال حقوق بشر پیگیری مدنی با این برخوردها فعلاً تنها راه اعتراض است: «در همین زمینه شکایتنامهای تنظیم کردهام و قصد دارم با کمک وکیلم ماجرا را ثبت و پیگیری کنم.»
واکنش دولت به ماجرا
شهیندخت مولاوردی، معاون رئیسجمهور، که به تازگی ریاست امور مرکز زنان و خانواده را برعهده گرفته است، درباره سیاستگذاری برای جلوگیری از برخوردهای سلیقهای با حجاب و پوشش زنان گفت: «مسلماً این مسئله هم در دستور کار کارشناسی ما قرار دارد و بعد از یکی دوهفته سیاستهایمان را به صورت مشخص و شفاف اعلام میکنیم.»
او افزود: «از آنجایی که هفته گذشته این مرکز را تحویل گرفتهایم و مرکز به معاونت ارتقا یافته است، در وهله اول به یکی دو هفته فرصت نیاز داریم تا ابتدا کار سازماندهی این معاونت و بهکارگیری کارشناسان را انجام دهیم و بعد از آن در مورد موضوعات و مسائل مختلف زنان سیاستگذاری کنیم و سپس به صورت شفاف درمورد این سیاستها اصلاعرسانی میکنیم.»
واکنش مجلس به چارچوبهای اجرایی قانون حجاب و عفاف
محمدحسین فرهنگی، عضو هیأترئیسه مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به سؤال ما در مورد قانون «راهکارهای اجرایی گسترش فرهنگ حجاب و عفاف» مصوب سال 1384، گفت که اطلاعی از این قانون ندارد و بهتر است سؤال خود را با وزارت کشور و شورای عالی انقلاب فرهنگی مطرح کنید.
او در مورد برخوردهای سلیقهای و حتی فیزیکی با برخی از زنان به بهانه بدحجابی گفت: «این برخوردها به نحوه اجرای قانون مرتبط است و به ما برنمیگردد. کسانی که با این برخوردها مواجه شوند، میتوانند با معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائیه صحبت کنند.»
مصادیق بیحجابی از نگاه نیروی انتظامی
اطلاعرسانی ناجا هم پس از انتشار این خبر با اشاره به اینکه پلیس امنیت اخلاقی، مصادیق بیحجابی را تعیین خواهد کرد، گفت: «هنوز مصادیق بیحجابی و بدحجابی مشخص نیست.»
وکلا چه میگویند؟
بهمن کشاورز وکیل پایه یک دادگستری، با اشاره به اینکه هنوز نرگس محمدی به دادگاه شکایت نکرده است، پوزش و اعلام اشتباه از سوی رئیس نیروی انتظامی را برای اعاده حیثیت کافی دانست.
او با مرور قوانین مرتبط با حجاب گفت:«به موجب تبصره قانون مجازات اسلامی «زنانی که بدون حجاب شرعی در معابر و انظار عمومی ظاهر شوند، به حبس از 10روز تا دوماه یا از 50 هزار ریال تا 500هزار ریال جزای نقدی محکوم خواهند شد. ملاحظه میشود آنچه در این تبصره جرم تلقی شده «بیحجابی» است، نه «بدحجابی». در تعریف حجاب شرعی آنچه که بیشتر مشهور است این است که بدن خانمها به غیر از دستها و صورت باید پوشیده باشد و وسیله پوشش و نوع پوشش، فاقد موضوعیت است مضاف بر اینکه در مورد مصادیق حجاب نیز اقوال متنوعی وجود دارد و بسیاری از زنانی که در اسلامشانتردیدی نیست از انواعی از حجاب استفاده میکردند که انطباق کامل با این تعریف یا تعاریف دیگر موجود نداشته و از این جهت مورد اعتراض و ایراد نبودند.»
کشاورز افرود: «مثال مشخص و بارز مرحومه بینظیر بوتو است و بسیاری از خانمهای مسلمان دیگری که کسی در اسلامشان تردید نکرده است. بنایراین از این جهت با ابهام و خلاء قانونی مواجه هستیم. اما در اینکه آیا باید چنین مسئلهای را با تعریف بسیار سفت و سخت قانونی متن قانون کرد یا نه، جای تامل وجود دارد. تردیدی نیست تشخیص مصداق و منطبق کردن موضوع برحکم صرفاً در اختیار مقام قضایی است و بس.»
بهمن کشاورز با اشاره به آییننامهها و بخشنامههای وزارت کشور در مورد مجازات تولیدکنندگان واردکنندگان و مصرفکنندگان البسه غیرمجاز که مصداقهایی برای بدحجابی برشمرده است، گفت: «وزارت کشور در موضع تشخیص عناوین مجرمانه نیست، در عین حال تفسیر قانون یا تشخیص موضوع و انطباق آن بر حکم نیز در صلاحیت و اختیار وزارت کشور نیست و اگر برخوردها از طریق وزارت کشور صورت بگیرد راه شکایت و احقاق حق برای او باز و طرف شکایتش کارمند یا ماموری خواهد بود که این دستورات منتسب به اوست.»
این گفته بهمن کشاورز در حالی است که پیش از این حسن روحانی، رئیسجمهور، در روز 16مهرماه در مراسم دانشآموختگی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی گفته بود که دولت مصمم است در راه حجاب پیشقدم باشد و وزارت کشور طبق وظیفه قانونی در این زمینه پیشقدم خواهد بود و اگر تذکری در مورد حجاب هست، باید از مدارس و مساجد آغاز شود و آخرین مرحله باید به تذکر پلیس بینجامد.
بعد از برخورد توهینآمیز با نرگس محمدی، جمعی از فعالان مدنی و سیاسی و مدافعان حقوق زنان هم در نامهای به نرگس محمدی «رفتار خشونتآمیز و اعمال سلیقهها به نام پاسداری از اسلام علیه زنان» را تقبیح کردند. از جمله امضاکنندگان این نامه آسیه باکری، اشرف بروجردی، الهه کولایی، فخرالسادات محتشمیپور، فاطمه راکعی، فاطمه تندگویان و فاطمه جهانآرا بودند.
تاکنون فیلمهای بسیاری از سوی شهروندان در سایت یوتیوب قرار گرفته است که حاکی از برخی برخوردهای خشونتآمیز گشت ارشاد با زنان است، اما این نخستینبار است که یک شهروند ایرانی در نامه به وزیر کشور به این برخوردها اعتراض کرده است.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.