خواب های اتمی و شکاف در دولت جوان حزباللهی!
سپاه تروریستی مذاکرات را به بن بست کشاند
مدتهاست که مذاکرات اتمی متوقف شده است و هیأتهای مذاکره کننده اتمی به خانههای خود بازگشتهاند. با این وجود در ادبیات سیاسی طرفهای اروپایی و آمریکایی و همچنین مقامات تهران، همچنان ترمهایی چون «آخرین مراحل مذاکرات»، «یک گام تا توافق؟»، «دور نهایی مذاکرات» و نزدیک شدن به توافق شنیده میشود.
با این وجود هنوز در عالم مادی توافقی حاصل نشده است و پر پیداست که مذاکرات اتمی به یک بن بست جدی خورده است.
اکنون سؤال این است؛ با وجود آنکه همه طرفها خود را به مذاکرات مقید میدانند و همه نیز از نزدیک شدن به دور نهایی مذاکرات اتمی سخن میگویند، چرا تاکنون توافقی حاصل نشده است؟ با اینکه آمریکا و اروپا اکنون به دلیل بحران اوکراین نیاز به کاهش تنش با حکومت خامنه ای دارند چه چیزی به مذاکرات توقف زده است؟
سپاه پاسداران مانع اصلی مذاکرات اتمی
پاسخ اینجاست که اکنون سپاه پاسداران به صورت مانع اصلی پیشبرد مذاکرات درآمده است. سپاه پاسداران از طرف دولت ترامپ به عنوان یک موجودیت تروریستی نامگذاری شده است. وزیر خارجه آمریکا بلینکن تأکید کرد که سپاه پاسداران بالاترین سازمانی است که در لیست تروریستی قرار گرفته است. [سپاه پاسداران در لیست تروریستی باقی می ماند؟!]
از طرف دیگر، خبرگزاری رسمی حکومتی ایرنا گزارش داد که: «انریکه مورا روز یکشنبه ۷ فروردین با مقامات رژیم در تهران دیدار میکند و پس از آن راهی واشینگتن میشود.
همین خبرگزاری افزود: «طرفین همچنان بر سر چندین موضوع کلیدی با یکدیگر اختلاف نظر دارند که از جمله میتوان به همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی، دامنه رفع تحریمها، خروج سپاه پاسداران از فهرست نهادهای تروریستی آمریکا و همچنین درخواست تهران برای دریافت تضمینها از جانب واشینگتن اشاره کرد.
به گفته این رسانه حکومتی مورا قرار است که نتیجه مذاکرات در تهران را به اطلاع واشینگتن برساند.
سرریز کردن اختلافات به درون باند خامنه ای
موج جدید اختلافات درون باند خامنه ای با مصاحبه امیرعبداللهیان با صدا و سیمای حکومت ایران بلند شد. وی در این مصاحبه گفت: «مقامات ارشد سپاه همواره به ما یادآوری میکنند در مذاکرات وین در راستای منافع ملی کشور هر چه لازم است انجام بدهید و موضوع سپاه پاسداران را در اولویت خود قرار ندهید. این از خود گذشتگی سپاه پاسداران است، اما بالاخره سپاه از مجموعههای اصلی کشور است و زمانی که میگوییم که سپاه یعنی حاج قاسم سلیمانی و با وجود اجازه مقامات سپاه، اما این موضوع از موضوعات اصلی ما است».
حملات به امیرعبداللهیان
همین موضع جانبدارانه از سپاه هم به موجی از حملات علیه وزیر خارجه رئیسی دامن زد.
کیهان شریعتمداری به امیرعبداللهیان تشر زد که: «تسلیم را به فرماندهان سپاه نسبت داده و ایثار نامیدید. فرماندهی سپاه باید سخنان امیر عبداللهیان را اصلاح کند». [رابرت مالی؛ سپاه پاسداران همچنان در چارچوب تحریمها باقی خواهد ماند + فیلم]
خرازی مشاور خامنه ای هم گفت که؛ «قطعا سپاه پاسداران باید از لیست تروریستی آمریکا حذف شود».
یک نماینده مجلس هم سخنان امیرعبداللهیان در مورد سپاه را بر خلاف منافع نظام نامید و گفت که این حرف تکمیل کننده طراحی دشمن برای ایجاد شکاف در نظام است.
اما امیرعبداللهیان در مقابل این تهاجم سنگین دوستان دیروز خود کم نیاورد و تأکید کرد که واضحتر از این میشد توضیح داد که آن چه گفته شد رویکرد فرماندهان عالی سپاه است. اما او توضیح نداد که موضع خامنهای در این مورد چیست.
جالبتر آنکه وزیر خارجه ابراهیم رئیسی در دیدار با انریکه مورا گفت که: «فقدان تصمیم سیاسی آمریکا برای رفع تحریمهایی که به انتفاع اقتصادی» نظام «گره خورده، مانع کنونی رسیدن به نتایج نهایی» مذاکرات اتمی است».
اما هیچ حرفی از موضوع سپاه به میان نیاورد.
خامنه ای و موضع تردید آمیز
به این ترتیب مذاکرات اتمی اکنون به موضوع اختلاف بین خود باند خامنه ای تبدیل شده است. گفته میشود که اکنون شریعتمداری کیهان، کمال خرازی و عناصری از همان باند که اهرم اطلاعات سپاه پاسداران را هم در اختیار دارند در یک طیف هستند و در طرف دیگر آن امیر عبداللهیان و طیفی در وزارت خارجه و سایر ارگانها که خفگی اقتصادی کشور آنها را وحشت زده کرده است و میگویند هر طور شده باید تحریمها را لغو کرد.
صحنه گردان اصلی این ماجراها شخص خامنهایست که هنوز در سکوت است و به میدان نیامده است.
اوست که در نهایت باید تعیین تکلیف کند که آیا خروج سپاه پاسداران از لیست تروریستی جزو مرز سرخهاست یا خیر.
این بار وضعیت آنچنان برای خامنهای جدی است که بعید است بتواند با کلی گویی و مبهم گویی تضادی حل کند. فرصت برای خامنه ای فقط چند روز است. بورل گفته بود که سرنوشت برنامه برجام همین چند روز تعیین تکلیف میشود. پس باید منتظر تصمیم نهایی خامنه ای بود که آیا توان سرکشیدن جام زهر را دارد یا به انزوای بینالمللی بیشتر و فشار همه جانبهتر تن خواهد داد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.