گروه شوک: خشکسالی وهجوم توفان شن و ماسه مرگ تالاب هامون را رقم زد و روستاهای اطرافش را در محاصره شن و ماسه قرار داد.
تالاب بین‌المللی هامون یکی از تالاب‌های مهم دنیا و بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین در سراسر فلات ایران محسوب می‌شد اما هم‌اکنون خشکسالی بستر آن در دوره خشکسالی یک دهه گذشته خسارت‌های زیادی را به‌این خطه وارد کرده است. گرد و غبار بیش از حد در این خطه مشکلات بسیاری را برای سیستانی‌ها به‌وجود آورده است.این تالاب با مساحتی حدود ۵ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع و دامنه عمقی یک تا ۵ متر در ناحیه کویری و بیابانی شرق کشور در منطقه سیستان‌ واقع شده است. تالاب هامون در طول تاریخ در امرار معاش ساکنان روستایی منطقه سیستان نقش بسزایی ایفا کرده به‌طوری که با خشکیدن آن بیش از ۷۰ هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی و سه هزار خانوار صیاد بیکار شده‌اند. خشکی تالاب هامون جز در حوزه اقتصادی، ابعاد دیگری را نیز به‌شدت تحت تأثیر قرار داده و توفان شن و ماسه و گرد و غبار، سیستانی‌ها را خانه‌نشین کرده ‌است.
هفتمین تالاب بین‌المللی جهان پیش از خشکسالی زیستگاه امنی برای گونه‌های مختلف پستانداران، پرندگان، خزندگان و دوزیستان به‌شمار می‌رفت. همچنین صنایع مختلف از قبیل: حصیربافی، قالی‌بافی، کشاورزی، دامداری، صیادی و… ناشی از جریان آب هیرمند به مرز ایران در سیستان و سرانجام پرآبی ‌هامون رونقی مضاعف داشت. پرواز پرندگان در سطح آسمان آبی دریاچه هامون و زیست انواع جانوران و وزش بادهای موسمی ۱۲۰ روزه چشم‌انداز زیبا و دلنشینی را در این منطقه به‌وجود آورده بود که هیچ‌گاه به‌فراموشی سپرده نمی‌شود.اما با تغییر شرایط آب و هوایی وخشکسالی دراین منطقه شاهد گرد و غبار و توفان شن و ماسه هستیم که مشکلات بسیاری را برای این خطه به وجود آورده است.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com