نظام ولایت فقیه در رتبه ۱۷۳ آزادی رسانهها در جهان
در تازهترین گزارشی که سازمان گزارشگران بدون مرز منتشر کرده است نظام ولایت فقیه در سال ۲۰۲۰، با ۳ پله سقوط، در رتبه ۱۷۳ آزادی رسانهها، در بین کشورهای جهان قرار گرفته است.
سازمان گزارشگران بدون مرز آخرین گزارش خود با عنوان «ردهبندی جهانی آزادی رسانهها در سال ۲۰۲۰» در روز ۲ اردیبهشت ۹۹ منتشر کرد. این گزارش هرساله در ماه آوریل منتشر میشود.
در گزارش جدید سازمان گزارشگران بدون مرز نظام ولایت فقیه به ۳ پله سقوط در رتبه ۱۷۳ از بین ۱۸۰ کشور جهان قرار گرفته است. در سال ۲۰۱۹، ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه در رتبه ۱۷۰ این لیست قرار داشت.
در این گزارش کشور نروژ برای چهارمین سال متوالی به عنوان آزادترین و امنترین کشور برای رسانهها معرفی شده است و مانند سال گذشته، کشورهای فنلاند و دانمارک در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتهاند.
سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش خود درباره ایران از نظام ولایبت فقیه به عنوان یکی از سرکوبگرترین کشورها در چهار دهه گذشته نام برده است.
بر اساس گزارش این سازمان در چهار دهه گذشته حداقل ۸۶۰ روزنامهنگار و شهروند-خبرنگار در ایران تحت حاکمیت ولایت فقیه زندانی یا اعدام شدهاند.
سازمان گزارشگران بدون مرز با اشاره به تلاشهای گسترده شهروند-خبرنگاران در شبکههای اجتماعی برای اطلاعرسانی آزاد گفته است « این شهروندخبرنگاران در شبکههای اجتماعی هستند که هم اکنون در قلب جبهه نبرد برای اطلاعرسانی آزاد اخبار و نیز برای ایجاد تغییرات سیاسی در ایران مبارزه میکنند.»
سازمان گزارشگران بدون مرز در ادامه گزارش خود میافزاید «حکومت ایران در سالهای اخیر دامنه فشار خود علیه رسانهها و روزنامهنگاران را به خارج از مرزها گسترش داده و رسانههای بینالمللی را نیز هدف قرار داده است.»
سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین در گزارش خود افزوده است «رژیم جمهوری اسلامی کنترل گستردهای روی رسانهها دارد و با آزار و اذیت روزنامهنگاران و رسانههای مستقل و همچنین برپایی دادگاههای ناعادلانه، ارعاب روزنامهنگاران، بازداشتهای خودسرانه، و صدور احکام حبس طولانیمدت، ایران را محلی کاملا ناامن برای روزنامهنگاران کرده است.»
گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز همچنین به نحوه مواجهه نظام با سیل فروردینماه سال گذشته، سرکوب اعتراضهای آبانماه و سرنگونی هواپیمای اوکراینی اشاره میکند و حاکی از آن است که بحران بهداشتی (شیوع ویروس کرونا)، روشهای همیشگی نظام را درباره اطلاعات نادرست بدتر کرده است.
این گزارش میافزاید: «پنهان کردن اطلاعات، نشر ضداطلاعات و حتی دروغ های دولتی … روشهایی است که همیشه جمهوری اسلامی ایران در زمان بحرانها و فجایع بهکارمیگیرد، از ابتدای همهگیر شدن ویروس کرونا دوباره بکار گرفته شده است.»
این گزارش در ادامه مینویسد: «برای نمونه، در بهمنماه پس از انتشار گزارشهایی در رسانههای نزدیک به دولت درباره مرگ دو تن بر اثر کوید – ۱۹ در شهر مقدس قم، مقامات شروع به انکار وسعت همه گیری ویروس کردند. اما پس از دو ماه پذیرفتند که کانون اصلی همهگیری حوزه علمیه این شهر بوده است که پذیرای دانشجویان مذهبی چینی است. زمانیکه حقیقت این بیماری همهگیر پذیرفتهشد، رژیم تمام تلاش خود را برای محدود کردن جریان آزاد اطلاعات در مورد بحران بهداشت انجام داد. انتشار اطلاعات غیررسمی در مورد این بحران باعث شده است که بسیاری از روزنامهنگاران و شهروند- خبرنگاران احضار و بازجویی شوند و یا به «شایعهپراکنی» متهم شوند. توییتهایی درباره وضعیت بهداشتی در زندان منجر به بازداشت یکی از آنها شده است.»
در بخش دیگری از این گزارش آمده است: «رژیم ایران به جای اطلاعرسانی در مورد واقعیت این بیماری همهگیر، عدم شفافیت خود را بیشتر میکند و از بحران سلامتی بهره میگیرد تا آتش تبلیغات ضدآمریکایی خود را تندتر و تحریمهای اعمال شده توسط ایالات متحده را محکوم کند. میل به نشان دادن اینکه ایران بحران بهداشت را بهتر از غربیها مدیریت میکند و اطلاعات غلط دولت زندگی میلیونها ایرانی را به خطر انداخته است.»
شایان ذکر است در گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز، ۳ کشور متحد خامنهای؛ یعنی سوریه، چین و کره شمالی، به ترتیب در رتبههای ۱۷۴، ۱۷۷ و ۱۸۰ قرار دارند.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.