برلین در شبهای آغازین سال ۱۳۹۲ برای دومین بار شاهد برگزاری سنت نوروزی به صورت یک جشنواره بوده است. این جشنواره از شب چهارشنبهسوری آغاز و در روزجمعه ۲۲ مارس ادامه یافت و قرار است با سیزده نوروز خاتمه یابد
نوزدهم مارس آغازگر برنامههای جشنواره بود که در محل فوکس باو برلین، ایرانیان از بزرگسال تا نوجوان و کودک، با وجود بارش برف، سنت چهارشنبهسوری را با برپایی آتش و پریدن از روی آن و نیز با آوردن آجیل و آش رشته در کنار موسیقی شاد و رقص جوانان تا ساعات آخر شب زنده نگاه داشتند .
برنامه شب جمعه ۲۲ مارس در سالن ویلیبرانت شهرداری شونهبرگ برلین برگزار شد. ایرانی این مکان در دوران جدایی دو آلمان، مجلس برلن غربی بوده که دارای سرسرایی باشکوه و سالنی با عظمت است. سهند زمانی از اعضای کمیته برگزاری که بههمراه سهره هجری دو مجری جوان این مراسم هستند، درباره برنامههای جشنواره نوروزی میگوید: “این جشن، جزیی از جشنواره نوروزی است و استقبال ایرانیان برای شرکت در برنامههای این شب، نشانی از این واقعیت است که جشن و شادی جزء لاینفک ایام نوروزی است. در این شب خانوادهها با بچههای خود در جشن شرکت میکنند و برنامه مسابقه و تئاتر کودکان که توسط خانم الهه چیتساز تدارک دیده شده، از ملزومات سرگرمکننده این بخش از میهمانان خردسال ماست. در برنامههای بزرگسالان اجرای قطعاتی کلاسیک از ساختههای هنرمند مقیم برلین آقای بابک بردیا، قطعات موسیقی پاپ با هنرمندی دو استعداد جوان ایرانی و نمایشی موزیکال از خانم شعاری اجرا میشود و پس از دید و بازدید مهمانان و صرف شام، گروه آذربایجانی سهند با اجرای ترانههای زیبای آذری و پس از آن دی جی سیاوش با موسیقی شاد برای رقص، جشن را تا پاسی از شب ادامه میدهند.”
احسان جعفری، رئیس هیئت مدیره جامعه ایرانیان در آلمان و مدیر برنامه جشن نوروزی در آن شب، معتقد است: “موسیقی در انواع متنوع آن، حول محور ایران و نوروز محتوای اصلی برنامههای ما را تشکیل میدهد. تلاش ما در ایجاد فضایی است برای هنرمندان جوان و مستعدی که در ارتباط با فرهنگ موسیقیِ ایران کار میکنند و نیاز به تریبونی بزرگ برای عرضه کارهای زیبای خود دارند.”
او در ادامه صحبت خود به نقش جشنواره در ایجاد آمیزش فرهنگهای گوناگون اشاره میکند: “از نمونههای موفق این آمیزش، شرکت تعداد قابل توجهی از هنرمندان جوان غیر ایرانی در برنامه شب است که با شیفتگی تمام به اجرای مقامهای موسیقی ایرانی و فولکلور آذربایجانی روی آوردهاند. معرفی چهرههای مستعد هنری در شهر برلین و آلمان در کنار این آمیزش فرهنگی از جمله اصول مهم مندرج در منشور جشنواره نوروزی است.”
در همین ارتباط بود که آقای پروفسور محسن مسرت عضو کمیته برگزاری در باره انگیزههای برگزاری جشنواره نوروزی در مراسم افتتاحیه اولین جشنواره در سال ۲۰۱۲ گفته بود: “اگر ایرانیان هدیهای به جهانیان دادهاند شاید این باشد که همزیستی مسالمتآمیز و همکاری فرا قومی و فرهنگی و دینی و تن دادن به تنوع قومی و فرهنگی ننگ نیست، بلکه افتخاربزرگ و دلیل شعور تاریخی انسان است.”
او در جایی دیگر از نوروز به عنوان مهمترین میراث فرهنگ ایران و حوزه فرهنگی ایرانی نام برده و برگزاری جشن نوروز در سراسر گیتی را سمبل وابستگی ایرانیان به یکدیگر و نشانه پایداری هویت ایرانی مینامد.
عیسی پهلوان، عضو دیگر کمیته برگزاری جشنواره درباره نحوه عملکرد و سازماندهی کار جشنواره توضیحاتی ارائه داد. پهلوان از ترکیب کمیته برگزار کننده متشکل از شش انجمن و نهاد صنفی و فرهنگی ایرانی در کنار افراد و شخصیتهای مقیم برلین نام برد و از برگزاری جشنواره به صورت یک رویداد عامالمنفعه و فرهنگی در شهر برلین، که موفق به متشکل کردن تعداد زیادی از انجمنهای فعال در این شهر شده است، به عنوان موفقیتی برای جامعه ایرانیان در برلین یاد نمود.
جهان احمدزاده، از اعضای کمیته برگزاری که در گروه آذری سهند نیز بهعنوان خواننده، برنامههایی اجرا کرده است، معتقد است که اجرای برنامهها قادرند نوروز و فرهنگ ایرانی و فولکلور آن را به جامعه آلمان بشناسانند و به رسمیت بخشیدن آن به عنوان سنتی که قشر بسیار وسیعی از مهاجران مقیم آلمان را دربرمیگیرد، کمک نماید.
در همین رابطه در خوشآمدگویی احسان جعفری به مهمانان موضوع کارزار جریان یافته به ابتکار جامعه ایرانیان در آلمان برای به رسمیت شناختن نوروز در آلمان مطرح و درخواست نمود که همه ایرانیان مقیم آلمان با امضای خود از این کارزار پشتیبانی نمایند.
کمیته برگزاری جشنواره امیدوار است که در سالهای آتی، دامنه جشنواره نوروزی به تمام ملیتها و اقوام مهاجری که نوروز را برگزار میکنند، گسترش پیدا کند. با این نمایشِ قدرت فرهنگی، این دسته از مهاجرین قادر خواهند شد جای پای نوروز را که بهعنوان میراث فرهنگ جهانی توسط یونسکو به رسمیت شناخته شده، در جامعه آلمان نیز محکم کنند.
عکسها از سعید شریفی
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.