بر اساس نتایج اولیه استخراج شده از نظرسنجی جامعه ایرانیان در آلمان که از ماه مه آغاز و قرار است تا اکتبر ۲۰۱۵ ادامه داشته باشد، تاکنون ۵۷ درصد از پاسخ‌دهندگان از فرآیند ویزادهی سفارت آلمان در ایران “بسیار ناراضی”، ۳۱ درصد “ناراضی” و تنها ۹ درصد “راضی” و ۳ درصد “بسیار راضی” هستند (نمودار). فرآیند ویزادهی کلیه امور سازمانی و خدماتی از دادن وقت مصاحبه تا دریافت درخواست و اعلام نتیجه به متقاضی را در بر می‌گیرد. تنها برای دریافت وقت به منظور مصاحبه بیش از ۶۵ درصد از پاسخ‌دهندگان مدت زمانی بیش از ۲ ساعت صرف کرده‌اند. اعلام نتایج نظرسنجی تا همین امروز نشان می‌دهند که انجام اقدامی موثر از سوی جامعه ایرانیان در آلمان در راستای کاهش و حل این دشواری ضروری است.
خوشبختانه فعالیت‌های پیگیر جامعه ایرانیان در آلمان در زمینه بررسی دشواریهای فرآیند ویزادهی به ایرانیان و به ویژه بستگان درجه اول ایرانیان ساکن آلمان با گزارش اشپیگل آنلاین در ژوئیه ۲۰۱۵ بازتاب گسترده رسانه‌ای پیدا کرد که در آن به نارضایتی‌های درخواست‌کنندگان در نظرسنجی جاری جامعه ایرانیان درباره مشکلات ویزا نیز اشاره شده است.
جامعه ایرانیان در تابستان ۲۰۱۳ یک گزارشی تحلیلی از مشکل ویزادهی سفارت آلمان بر اساس شکایت‌هایی که از سال ۲۰۱۲ به دستش می‌رسید، تهیه کرد که در آن لزوم تهیه یک پرسشنامه برای مستندسازی مهم‌ترین دشواری‌ها و گرد‌آوری اطلاعات لازم و انجام نظرسنجی مطرح شده است. در پرسشنامه جاری تا کنون حدود ۲۶۱ نفر شرکت کرده‌اند و این تعداد رو به افزایش است.

Zufridenheitsskala_Farsi_22_08_2015

یکی از نتایجی که از این نظرسنجی استخراج می‌شود مستندسازی این واقعیت است که در سیاست ویزادهی دولت آلمان به خویشاوندان درجه یک ایرانی‌تباران جایگاهی برای احترام به حق دیدار و ملاقات خانوادگی این دسته از شهروندان ساکن آلمان وجود ندارد. سخت‌گیری‌های بوروکراتیک برای دادن ویزا به همان شدت که برای بررسی یک درخواست عادی ویزای توریستی رایج است، شامل حال افراد خانواده ایرانی‌تباران ساکن آلمان نیز می‌شود. نمودار زیر نشان می‌دهد که میزان ردی درخواست ویزا در بین دعوت‌کنندگان با تابعیت آلمانی ۴۲ درصد، دعوت‌کنندگان با اقامت دائم ۵۳ درصد و دعوت‌کنندگان با اقامت موقت ۴۱ درصد است. به این ترتیب نوع اقامت و یا حتا دارا بودن تابعیت آلمانی که صاحبان آن به خودی خود می‌توانند از حقوق شهروندی بیش‌تری بهره‌مند شوند، در سیاست ویزادهی دولت آلمان در ارتباط با این گروه از شهروندان آلمانی تقریبن نقش عمده‌ای بازی نمی‌کند.

Diagrame_Aufenthaltsstatus

بنا بر داده‌های برآمده از این نظرسنجی ۳۴ درصد از درخواست‌های ویزا برای دعوت مادران ایرانی‌تباران به آلمان رد شده‌اند. این میزان برای پدران ۳۹ درصد، برادران ۵۰ درصد و خواهران نزدیک به ۷۰ درصد است. در شرایطی که بیش از ۵۶ درصد از کل درخواست‌ها تنها برای مادران بوده است، درصد ردی درخواست ویزای مادران به ۱۹ درصد از کل درخواست‌ها می‌رسد.

Diagrame_Verwandte

برای مقابله با دشواری فرآیند ویزادهی ۵۴ درصد از ایرانی‌تباران با طرح خواسته رسمیت حق دیدار برای خویشاوندان درجه یک خود به مقامات دولت آلمان موافقت دارند که از میان آن‌ها ۳۲ درصد با اقدامی فوری و ۲۲ درصد خواهان مطالعات حقوقی مقدماتی در این راه هستند. برای ۴۳ درصد از شرکت کنندگان طرح خواسته بهبود امور سازمانی در فرآیند ویزادهی از اولویت بالاتری برخوردار است. تنها ۳ درصد از پاسخ دهندگان مخالف طرح خواسته رسمیت حق دیدار برای خویشاوندان درجه اول ایرانی‌تباران در آلمان هستند و طرح این خواسته را بر خلاف منافع جامعه ایرانیان در آلمان ارزیابی می‌کنند. اشاره به این نکته ضروری است که خواست به رسمیت شناختن حق دیدار بستگان درجه یک ایرانی‌تباران و صدور ویزای بی قید و شرط برای آن‌ها که در پرسشنامه آمده است، به معنای برداشتن ضوابط دست و پا گیراداری و آسان‌سازی وسرعت‌بخشی به فرآیند ویزادهی از جمله دادن وقتِ سریع به این دسته از درخواست‌کنندگان است. جالب توجه آن است که خوش‌بینی پاسخ دهندگان در برابر موفقیت این خواسته بسیار متفاوت است. ۱۳ درصد از پاسخ‌دهندگان میزان موفقیت جامعه ایرانیان را در این راستا “بسیار کم”، ۴۳ درصد “کم” و در برابر ۳۰ درصد “زیاد” و ۱۴ درصد “بسیار زیاد” می‌بینند. این آمار نشان می‌دهد که از دید ایرانی‌تباران ساکن آلمان امید به موفقیت (۴۶ درصد) وزن کمتری نسبت به عدم موفقیت (۵۶ درصد) داراست.
اطلاعات برآمده از این پرسشنامه به جامعه ایرانیان برای برخورد با مشکل کمک می‌کند و در نوع بازتاب خواست ایرانی‌تباران ساکن آلمان به مسولان وزارت خارجه نقش مهمی خواهد داشت. میزان شرکت افراد در این نظرسنجی هم معیاری تعیین کننده برای پشتوانه موفقیت‌آمیز آن خواهد بود.
هیات مدیره جامعه ایرانیان در آلمان از همه‌ی ایرانی‌تباران واجد شرایط دعوت می‌کند که در این نظرسنجی شرکت کنند و دوستان و نزدیکان خود را به این کار ترغیب نمایند.

لینک پرسشنامه ویزا به زبان های آلمانی و فارسی

http://iranischegemeinde.de/index.php/de/visum-umfrage-de

http://iranischegemeinde.de/index.php/fa/visum-umfrage-fa

لینک گزارش اشپیگل آنلاین از مشکلات ویزا

http://www.spiegel.de/politik/ausland/iran-termine-in-deutscher-botschaft-in-teheran-werden-verkauft-a-1041367.html

لینک گزارش دویچه‌وله از مشکلات ویزا

http://dw.com/p/1Fte7

گزارش تحلیلی سال ۲۰۱۳ جامعه ایرانیان از مشکل ویزادهی

http://www.migration-business.de/2013/07/probleme-der-visumsvergabepraxis-der-deutschen-botschaft-in-teheran/

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com