روییترز نتایج تحقیقاتی را منتشر کرده است که نشان میدهد پنتاگون در اوج دوران همهگیری کرونا، کارزاری در شبکههای اجتماعی برای گسترش دروغ درباره واکسن چینی کووید۱۹ به راه انداخته بود.
به گفته یکی از سخنگویان پنتاگون این سازمان «از مجموعهای از پلتفورمها از جمله شبکههای اجتماعی برای مقابله با کسانی که به امریکا، متحدان و شرکایش حمله کنند استفاده میکند.»
تحقیقات رویترز نشان میدهد با وجود برخی اختلافات در درون سازمانهای نظامی آمریکا در خصوص تولید و پخش دروغ و اطلاعات غلط درباره کووید۱۹، در نهایت پنتاگون هزینههای انسانی چنین کارزاری را در برابر آنچه «جلوگیری از گسترش نفوذ چین» مینامید آنقدر مهم ندانست که جلوی آن را بگیرد. این کارزار از میانه دوران ترامپ جمهوریخواه آغاز و حتی پس از به قدرت رسیدن دموکرات ادامه داشت تا در بهار ۲۰۲۱ دستور توقف آن صادر شود اما با این حال تا تابستان آن سال ادامه یافت.
یکی از افسران بلندپایه پنتاگون در پاسخ به رویترز گفت که «ما به موضوع ورود واکسن چینی کووید۱۹ به فیلیپین به عنوان یک مسئله بهداشت عمومی نگاه نمیکردیم. برای ما مسئله این بود که چطور با استفاده از این موضوع چین را زمین بزنیم.»
نتیجه عملیاتهای روانی و پروپاگاندای امریکا گسترش باورهای غلط به ناکارآمدی واکسن و حتی ماسکها و تجهیزات درمانی چینی بود که مانند این کارزار محدود به فیلیپین هم نماند.
از جمله دیگر کشورهایی که هدف حمله کارزار مشابهی قرار گرفتند کشورهای مسلمان آسیای میانه و کشورهای عرب بودند. در این کشورها اکانتهای پنتاگون در شبکههای اجتماعی با گسترش این دروغ که در واکسن چینی کووید۱۹ ژلاتین خوک وجود دارد و مسلمانان نباید از آن استفاده کنند، از باورهای مذهبی به حرام بودن خوک به عنوان دستمایه پروپاگاندا استفاده شد.
یکی از افسران عالیرتبه امریکایی که به شکل مستقیم در این کارزار دخیل بوده به رویترز گفته که «ما در طول دوران همهگیری عملکرد خوبی در مورد اشتراکگذاری واکسن با شرکایمان نداشتیم و تنها چیزی که برایم مانده بود این بود که زیر پای چین را خالی کنیم.»
دامنه این دست محتوا به شبکههای اجتماعی فارسی زبان هم رسید. از رسانهها و خبرنگاران گرفته تا سیاستمداران و مدیران و حتی دستاندرکاران تولید واکسنهای ایرانی به شایعات درباره ناکارآمدی واکسنهای چینی کووید۱۹ دامن زدند. نتیجه این کارزارها در کنار عملکرد ویرانگر مسئولان که مانند سایر فعالان اقتصادی به دنبال کره گرفتن از بحران همه گیری بودند، شرایطی را پدید آورد که تا امروز شک و شبهه درباره واکسنها – و نه تنها از نوع چینیاش و نه تنها واکسن کووید۱۹ – ادامه داشته باشد.
شبکههای اجتماعی میتوانند با بررسی الگوی فعالیت حسابهای کاربری، جعلی بودن و دروغپراکنی سازمانیافته را شناسایی کنند. در این مورد فیسبوک در تابستان ۲۰۲۰ به پنتاگون اخطار میدهد که کارمندان فیسبوک به سادگی کمپین دروغپراکنی آنها را شناسایی کردهاند چراکه اتصالهای اینترنتی مشابه دارند و محتوای یکسان منتشر میکنند.
در پاسخ ارتش ایالات متحده به فیسبوک میگوید که این اکانتها برای مبارزه با تروریسم استفاده میشوند و نباید بسته شوند اما در عوض انتشار دروغ را متوقف خواهند کرد. چیزی که رخ نمیدهد و کمپین ضدواکسن پنتاگون تا پس از به قدرت رسیدن بایدن توسط همان اکانتها ادامه مییابد.
حتی پس از دستور شورای امنیت ملی ایالات متحده مبنی بر توقف این عملیات در بهار ۲۰۲۱، انتشار اخبار جعلی و دروغ توسط این اکانتها تا تابستان هم ادامه یافتند.
در اوج دوران همهگیری کووید امریکا و اروپا از طرف بسیاری از دستاندرکاران بهداشتی به پدید آوردن نوعی آپارتاید واکسن کووید۱۹ متهم شدند. بر خلاف چین که از زمان تست واکسن مشغول هماهنگی با کشورهای فقیر برای توزیع واکسن پس از تاییدش بود، امریکا واکسن را اول حق امریکاییها و بعد متحدانش و در نهایت بقیه مردم جهان دانست.
در سندی که سال گذشته از ردهبندی محرمانه خارج شده، ژنرالهای عالیرتبه پنتاگون ذکر کردهاند که «ارتش ایالات متحده امریکا میتواند برای ضربه زدن به رقبایی مثل چین و روسیه از اشاعه اطلاعات و اخبار جعلی، روایتهای دروغین و گمراهکننده در شبکههای اجتماعی استفاده کند تا از دولتهای رقیب سلب اعتماد کند.»
این تنها باری نیست که نیروهای نظامی و امنیتی امریکا از موضوعات بهداشت عمومی و مشخصا واکسیناسیون برای دستیابی به اهداف نظامی و امنیتی مد نظرشان استفاده میکنند. یکی از نمونههای فاجعهبار چند سال پیشتر رخ داد. زمانی که نیروهای اطلاعاتی امریکایی در قالب برنامه واکسیناسیون فلج اطفال در پاکستان مخفیانه در جستجوی یافتن محل اختفای اسامه بنلادن بودند. نتیجه این عملیات گسترش بیاعتمادی به واکسیناسیون و چند مورد حمله به واکسینهکنندگان و در نهایت رشد دوباره تعداد مبتلایان به فلج اطفال در این مناطق بوده است.
سواستفاده از کارزارهای بهداشتی و کمکرسانی جهانی برای مقاصد نظامی و امنیتی بارها از طرف فعالان بهداشتی و سیاستمداران کشورهای مختلف مورد انتقاد قرار گرفته است. در ماههای اخیر در پی کشتار خونبار غیرنظامیان در غزه توسط اسرائیل که با نابودی هدفمند زیرساختهای بهداشتی و درمانی پیش رفته است، حجم اعتراضات در جهان به هدف قرار دادن مراکز بهداشتی و استفاده از گرسنگی و بیماری به عنوان سلاح بیش از هر زمان دیگر بالا گرفت. با این حال حتی در اوج این اعتراضات، ایالات متحده امریکا در عملیاتی باورنکردنی از آنچه اعلام شده بود بندرگاهی برای رساندن کمکهای انساندوستانه به غزه است به عنوان مخفیگاه ارتش اسرائیل استفاده کرد تا از آن عملیاتی خونبار علیه مردم غزه ترتیب دهند.
پنتاگون میگوید کارزار دروغپراکنی علیه واکسن چینی کووید در شبکههای اجتماعی متوقف شده اما پیمانکاری که این کارزار را پیش برده بود در ماه فوریه برنده یک پروژه تازه به ارزش تقریبی ۵۰۰میلیون دلار شده است که هدفش «پیشبرد عملیات محرمانه تاثیرگذاری علیه دشمنان برای ارتش» است.
رسانههای اجتماعی به فضای جنگ تبلیغاتی قدرتها علیه هم بدل شده و به آنطور که معلوم است برای بعضی مرگ و میر انسانها در برابر خالی کردن زیر پای رقبایشان هیچ ارزشی ندارد.
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نظر را بنویسید.