داووس و گسترش همکاری‌ها
هرمیداس باوند

اجلاس داووس NGO‌یی است که بسیاری از کشورها و صاحبان صنایع در آن برای بررسی مسائل اقتصادی و مالی بین‌المللی گرد هم جمع می‌شوند. در عین حال نیز یک وحدتی است که با حضور بسیاری از شخصیت‌های سیاسی و اقتصادی در آن در جهت حل مسائل اقتصادی و مالی فی مابین رایزنی‌هایی را به‌ویژه در حواشی آن انجام می‌دهند. البته باید به این نکته اشاره کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا که ارتباط منطقی بین‌شان حاکم است نیازی به استفاده از چنین فرصت‌هایی ندارند. در این اجلاس بیشتر صاحبان سرمایه حضور دارند که ممکن است با سران کشورها درباره مسائلی مانند سرمایه‌گذاری و… به توافقاتی دست یابند و همچنین برای مسوولان کشورهایی که در یک محدوده منطقه‌یی نیستند حاشیه برگزاری این اجلاس می‌تواند بسیار مفید و موثر باشد. با توجه به این شرایط حضور جمهوری اسلامی ایران در سطح رییس‌جمهوری نویدی را در فضای سیاسی ایران به وجود آورد. ایران در حال حاضر در حال بهبود رابطه با کشورهای امریکا و اتحادیه اروپاست و امیدواریم فضای جدید که به وجود آمده منجر به جلب شرکت‌های خارجی برای انجام سرمایه‌گذاری در ایران باشد. ایجاد فضای جدید در سیاست خارجی ایران به‌ویژه با توجه به توافق صورت گرفته درباره تکنولوژی هسته‌یی بین ایران و ۱+۵ افقی به وجود آورد که زمینه فعالیت را برای شرکت‌های خارجی در ایران فراهم کرد. بنابراین این اجلاس را می‌توان تقویت‌کننده تعدیلی دانست که در سیاست خارجی انجام شده است. دعوتی که از جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس صورت گرفته، دال بر استقبال از گفتمان جدید ایران است که اتفاقا اثر سیاسی نسبی هم دارد…

به‌ویژه با توجه به اینکه دعوت ایران در اجلاس ژنو ۲ درباره بحران سوریه پس گرفته شد این حضور تا حدود زیادی این قضیه را جبران کرده است. از منظر اقتصادی هم هر نوع تلاشی که در این اجلاس صورت می‌گیرد را می‌توان تلاشی برای رفع تحریم‌های اقتصادی تلقی کرد که در مقدمه آن هم تا حدودی نویدبخش تحقق این مورد بود. هرچند که پیشرفت‌هایی درباره لغو تحریم‌ها به چشم می‌خورد اما لغو آن زمانبر است و این اجلاس برای ایران، تنها می‌تواند به طور حاشیه‌یی و سایه به سایه باشد و نمی‌تواند ارتباط مستقیمی در برداشتن تحریم‌ها داشته باشد. اما از لحاظ حضور کمپانی‌های غربی در ایران و اظهار تمایل برای سرمایه‌گذاری در طرح‌های اقتصادی به موازات سفر رییس‌جمهور به داووس و انجام مذاکرات اقتصادی احتمالی با مقامات کشورهای شرکت‌کننده در حاشیه‌های این اجلاس، می‌تواند استحکام تحریم‌ها را کاهش دهد. بنابراین حضور روحانی در داووس می‌تواند فراتر از توافق ژنو عمل کند البته با مذاکره‌های حاشیه‌یی که در خلال این اجلاس صورت می‌گیرد چراکه حضور این شرکت‌ها در ایران می‌تواند لغو تحریم‌ها را تسریع کرده و در واقع غرب را در یک عمل انجام شده قرار دهد. در این مجمع به عنوان حسن نیت از آقای روحانی دعوت شده که این حضور می‌تواند در رابطه با جذب سرمایه‌داران جهان همچنین تعدیل تحریم‌ها گام‌هایی برداشته شود به ویژه اینکه شرکت‌ها و کمپانی‌های خصوصی غرب اعلام آمادگی برای سرمایه‌گذاری در ایران را کرده‌اند. مثل شرکت‌های ایتالیایی، فرانسوی، آلمانی و غیره که برای مشارکت‌های اقتصادی به ایران آمدند و ابراز تمایل کردند. بنابراین حاشیه‌های این نشست و مذاکرات با شخصیت‌های جهان می‌تواند در کاهش عواقب تحریم‌ها تاثیرگذار باشد.

رییس‌جمهور ایران در این اجلاس اظهار امیدواری کرد که روابط حسنه شده و بهبود یابد و در عین حال در چارچوبی که از دیدگاه ایشان به وجود آمده انتظار این است که توسعه بیشتری پیدا کند. امید ایشان این بود که تمایلاتی که برای همکاری‌ها صورت گرفته گسترده‌تر شود و فرآیند مثبتی را برای گسترش فعالیت‌های اقتصادی کشور فراهم کند. در مجموع این اجلاس و شرکت ایران در آن را می‌توان اقدامی در جهت تکمیل مذاکرات هسته‌یی که هدف آن رفع تحریم‌های اقتصادی است، دانست.

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)

این یک مطلب قدیمی است و اکنون بایگانی شده است. ممکن است تصاویر این مطلب به دلیل قوانین مرتبط با کپی رایت حذف شده باشند. اگر فکر می‌کنید که تصاویر این مطلب ناقض کپی رایت نیست و می‌خواهید توسط زمانه بازیابی شوند، لطفاً به ما ایمیل بزنید. به آدرس: tribune@radiozamaneh.com