زنگ شروع مدرسه و دانش‌‌آموزانی که از تحصیل باز می‌مانند

با نزدکی‌شدن موعد بازشدن مدرسه‌های بسیاری از دانش‌آموزان به دلیل هزینه‌های بالای تحصیل و مشکلات مالی خانوار‌های از تحصیل باز می‌مانند.

بر اساس اصل ۳۰ قانون اساسی حکومت ایران، دولت موظف است آموزش رایگان را تا پایان دوره متوسطه برای همه ملت فراهم کند و تحصیلات عالی را تا سرحد خودکفایی کشور به‌طور رایگان گسترش دهد. اما آنچه در این اصل نوشته شده با آنچه در عمل مشاهده می‌شود، تفاوت زیادی دارد.

وضعیت مدارس دولتی همچنان به همان شکل سابق باقی مانده است؛ با این تفاوت که اجرای این قانون به‌ویژه در کلان‌شهرها به‌صورت کامل متوقف شده است.

بسیاری از دانش‌آموزان مدارس دولتی حتی در مدارس سمپاد، ملزم به پرداخت شهریه هستند، البته این شهریه با عنوان کمک به مدرسه دریافت می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهد که حتی در مدارس سمپاد، مبلغ ۳۰ میلیون تومان به عنوان کمک هزینه از دانش‌آموزان دریافت می‌شود.

این وضعیت، شرایطی است که تقریباً ۱۷ میلیون دانش‌آموز و خانواده‌هایشان با آن مواجه هستند.

البته رقم‌های کمک هزینه در تمامی مدارس یکسان نیست و معمولاً مدیران یا هیئت امنا مبلغ نهایی را مشخص می‌کنند.

می‌توان با قاطعیت گفت که مدرسه‌های دولتی دیگر نه تنها خط مقدم آموزش در کشور نیستند، بلکه به حمایت‌های مالی دانش‌آموزان وابسته شده‌اند.

یکی از معلمان می‌گوید: «مدارس چگونه باید اداره شوند؟ هیچ سرانه‌ای به آن‌ها تعلق نمی‌گیرد، مدیران مجبورند پول آب، برق و گاز را از دانش‌آموزان دریافت کنند.»

وضعیت نابسامان مدارس موجب افزایش تعداد مدارس غیردولتی و خاص شده است.

با این حال، هنوز ۸۰ درصد دانش‌آموزان حکومت ایران در مدارس دولتی تحصیل می‌کنند و تنها ۲۰ درصد دانش‌آموزان قادر به استفاده از مدارس غیردولتی هستند.

برخی دانش‌آموزانی که از مدارس دولتی استفاده می‌کنند می‌گویند که این انتخاب به دلیل عدم توان مالی برای رفتن به مدارس غیردولتی است.

شهریه مدرسه‌‌های غیردولتی تا ۲۵۰ میلیون تومان

شهریه مدارس غیردولتی از ۱۰ تا ۸۰ میلیون تومان است، اما با اضافه شدن برنامه‌های جانبی، این مبلغ به ۱۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان می‌رسد.

یکی از خبرهایی که بسیاری از خانواده‌ها را نگران کرده، این است که بیش از ۹۷ درصد رتبه‌های برتر کنکور از مدارس غیردولتی هستند.

به این ترتیب، با حذف مدرسه‌های سمپاد و فرهنگ، رتبه‌های برتر فقط از خانواده‌های مرفه جامعه خواهند بود.

همچنین، با تصویب تاثیر ۶۰ درصدی معدل در کنکور از سال آینده، آینده دانش‌آموزان مدارس دولتی در ابهام است.

مدارس غیردولتی به دلیل هزینه‌هایی که دریافت می‌کنند، نمرات دانش‌آموزان را به صورت بالاتر ارائه می‌دهند و این مسئله شانس قبولی آن‌ها در کنکور را بیشتر می‌کند.

کارشناسان آموزشی این روند را به عنوان بی‌عدالتی آموزشی معرفی کرده‌اند.

بر اساس آمارهایی که توسط سخنگوی آموزش‌وپرورش، علی فرهادی، اعلام شده، تعداد دانش‌آموزان حکومت ایران در سال ۱۳۹۲ حدود ۱۲ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر بوده است که این تعداد اکنون به نزدیک ۱۷ میلیون نفر رسیده است.

بررسی‌ها نشان می‌دهد که در دهه ۶۰ تعداد دانش‌آموزان حدود ۸ میلیون نفر بوده که این رقم اکنون تقریباً دو برابر شده است.

در دهه ۶۰ و ۷۰، اکثر دانش‌آموزان به مدرسه‌های دولتی می‌رفتند و پرداخت هزینه برای آموزش فرزندان امری غیرمعمول بود، اما این رویکرد با گذشت زمان تغییر کرد و مدارس غیرانتفاعی و خاص افزایش یافتند.

نارضایتی از مدارس دولتی به دلیل تعداد بالای دانش‌آموزان در کلاس‌ها، عدم وجود امکانات مناسب آموزشی مانند آزمایشگاه و کارگاه، و رعایت نشدن کرامت انسانی دانش‌آموزان و والدین باعث افزایش تمایل خانواده‌ها به مدارس غیردولتی شده است.

انکار اخاذی مدارس از دانش‌آموزان از سوی آموزش و پرورش

این تغییرات عمدتاً به دلیل کاهش بودجه آموزش‌وپرورش اتفاق افتاده است. در دهه ۶۰ و ۷۰، حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد بودجه عمومی به آموزش‌وپرورش اختصاص داده می‌شد، اما در دهه ۸۰ و در دولت احمدی‌نژاد این میزان به ۱۰ درصد کاهش یافت.

معاون فعلی وزیر آموزش‌وپرورش می‌گوید که تنها تعداد محدودی از مدرسه‌ها برای ثبت‌نام دانش‌آموزان وجه دریافت می‌کنند و در صورتی که شکایتی وجود داشته باشد، در عرض سه روز رسیدگی خواهد شد.

او همچنین اشاره می‌کند که برخی از مدارس، مانند مدارس سمپاد، شاهد و هیئت امنایی، اجازه دریافت شهریه دارند. با این حال، در عمل تمامی مدارس دولتی از والدین وجوهی را تحت عناوین مختلف دریافت می‌کنند.

مادر یک دانش‌آموز ۹ ساله از منطقه ۴ تهران می‌گوید: «اگر کمک هزینه را به مدرسه پرداخت نکنیم، کادر آموزشی با ما بدرفتاری می‌کنند. این واقعیت است. برخورد برخی از کارکنان مدرسه به گونه‌ای است که گویی فرزندان ما حق تحصیل ندارند.»

برخی کارشناسان آموزشی می‌گویند که نحوه رفتار کادر مدارس دولتی و عدم پاسخگویی آن‌ها یکی از دلایل اصلی گرایش خانواده‌ها به مدارس غیردولتی است.

مدرسه‌های غیردولتی به دلیل دریافت شهریه، پاسخگویی بیشتری به والدین دارند و این امر باعث ایجاد آرامش برای خانواده‌ها می‌شود.

در مورد نتایج آموزشی مدرسه‌های دولتی و غیردولتی، تحقیقات نشان داده که دانش‌آموزان از نوشتن یک دیکته ساده ناتوان هستند و در آزمون جهانی پرلز، نمرات دانش‌آموزان حکومت ایران به پایین‌ترین رتبه‌ها سقوط کرده است. ۳۲ درصد دانش‌آموزان ایرانی نمره زیر ۴۰۰ دریافت کرده‌اند که این نتیجه در میان معدود کشورها مشاهده شده است.

[کودکان نادار، مدارس ناامن، والدین ناآرام!]

نظرات

نظر (به‌وسیله فیس‌بوک)